Το ΔΝΤ βάζει «φρένο» στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

17
ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ το 2020

Τη διατήρηση των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν πρόσφατα στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, συστήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε έκθεσή του, το Ταμείο ζητεί να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, ενώ πρακτικά βάζει «φρένο» στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας φόβους πως θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα.

Παράλληλα, το Ταμείο ζητεί να υιοθετηθούν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, ώστε αυτό να ευθυγραμμιστεί με τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Συστήνει εξάλλου να επιταχυνθεί το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, με προτεραιότητα τους μηχανικούς, τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους.

Το Ταμείο καλεί επίσης την Αθήνα να εφαρμόσει εκκρεμείς συστάσεις του ΟΟΣΑ για μείωση των φραγμών στον ανταγωνισμό (συμπεριλαμβανομένων του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και του εμπορίου δομικών υλικών).

Διαβάστε επίσης:  Ηλεκτρονικές πληρωμές: Στο τραπέζι η έκπτωση φόρου - Έρχεται καμπάνια για το πλαστικό χρήμα (φωτό)

Επιπλέον, το ΔΝΤ συστήνει την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης που εγκρίθηκε πρόσφατα και την οριστικοποίηση της αναθεώρησης του συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Ως προτεραιότητες, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ περιγράφει τη διατήρηση και περαιτέρω διεύρυνση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.