Το Εφετείο της Αθήνας είπε όχι στην έκδοση και του δεύτερου Κούρδου

...που συνελήφθη πριν την επίσκεψη Ερντογάν

22
Το Εφετείο της Αθήνας είπε όχι στην έκδοση και του δεύτερου Κούρδου

«Όχι» στην έκδοση και του δεύτερου από τους 9 Τούρκους κουρδικής καταγωγής που είχε συλληφθεί λίγο πριν από την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο είπε το Εφετείο της Αθήνας.

H εισαγγελέας Ουρανία Σταθέα έκρινε αρνητικά την πρόταση της έκδοσής του, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να δικαστεί για αλλά αδικήματα από αυτά για τα οποία ζητείται.

Επίσης η εισαγγελική λειτουργός έκρινε ότι τα νέα στοιχεία που είχε ζητήσει από την Τουρκία το συμβούλιο για να αποφανθεί είναι μια απλή περίληψη των προηγούμενων που είναι ελλιπή και αόριστα.

«Δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να λάβει χώρα η έκδοση του παρόντος κατηγορουμένου στις τουρκικές αρχές» τόνισε η κ. Σταθέα.

Παίρνοντας το λόγο ο ίδιος ο 48χρονος που είπε: «Η Τουρκία με ζητάει επειδή ήμουν επαναστάτης και αγωνίζομαι εναντίον του φασιστικού συστήματος. Δεν μπορεί να προσκομίσει κάτι χειροπιαστό. Με ζητάει για πράξεις (σ.σ. ένοπλη επίθεση στον γενικό εισαγγελέα στην Τουρκία το 2015) ενώ εγώ ήμουν κρατούμενος στη Γερμανία».

Ο 48χρονος οδηγήθηκε πάλι στη φυλακή, καθώς κρατείται για αδικήματα και στην Ελλάδα (εκρηκτικά κλπ). Σύμφωνα με πληροφορίες ή Τουρκία έχει κάνει αίτημα έκδοσης και για έναν ακόμη από τους 9 (μια γυναίκα).

Εξάλλου, νωρίτερα ο άλλος Κούρδος, που επίσης κρίθηκε να μην εκδοθεί στην Τουρκία, ο Naci Ospolat είπε ενώπιον του δικαστηρίου: «Δεν είναι αδίκημα να ζητάει ο λαός δημοκρατία. Με ζητάνε χωρίς να έχουν στείλει στις ελληνικές Αρχές κάτι χειροπιαστό. Με ζητούν για μια πράξη την περίοδο που εγώ ήμουν κρατούμενος». Οι τουρκικές Αρχές υποστηρίζουν ότι ο Ozpolat είναι αρχηγικό μέλος του ριζοσπαστικού λαϊκού μετώπου και συμμετείχε στον σχεδιασμό της δολοφονίας του γενικού εισαγγελέα.

Διαβάστε επίσης:  Διδυμότειχο: Το τελευταίο αντίο στην 21χρονη φοιτήτρια

Η απόφαση του Εφετείου, φουντώνει ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ των δύο χωρών μετά και την απόρριψη από το τουρκικό δικαστήριο στην αίτηση αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Hurriyet: «Η Αθήνα αρνήθηκε να δώσει τον τρομοκράτη που ήθελε η Άγκυρα!»

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, που μετά την είδηση πως δεν εκδίδεται ο πρώτος Κούρδος ανέφερε πως «η Αθήνα αρνήθηκε να δώσει τον τρομοκράτη που ήθελε η Άγκυρα!».

Όπως αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα, ο Ozpolat είχε συλληφθεί λίγο πριν από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, «μαζί με άλλα 7 μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C».

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «τότε είχαν βρεθεί σε τρία διαφορετικά σπίτια στην Αθήνα νιτρικό αμμώνιο, καλώδια και επιτραπέζια ρολόγια που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εκρηκτικών, καθώς και πλαστά δελτία ταυτότητας, διαβατήρια και άδειες οδήγησης».