Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
19.5 C
Athens

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες.

Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που παραμένουν στο βουνό

Κάθε άνοιξη, εκατοντάδες ορειβάτες από κάθε γωνιά του πλανήτη,  ταξιδεύουν στα Ιμαλάια με την ελπίδα να κατακτήσουν το Έβερεστ, την ψηλότερη κορυφή στον κόσμο. Καθώς όμως κάνουν το αργό, επίπονο και μερικές φορές θανάσιμο ταξίδι προς τα 8,849 μέτρα, αφήνουν πίσω τους σκουπίδια, εξοπλισμό και ανθρώπινα απόβλητα.

Οι πρόποδες του Έβερεστ, και όχι μόνο, γεμίζουν κάθε χρόνο με σκουπίδια με τις εικόνες να προκαλούν θλίψη. Το Νεπάλ επιστρατεύει τον στρατό του για να καθαρίσει την περιοχή και παράλληλα θεσπίζει νέους κανόνες με την ελπίδα να βελτιωθεί η κατάσταση.

Από το 2019, όταν και εφαρμόστηκε το μέτρο του οργανωμένου καθαρισμού, ο στρατός του Νεπάλ έχει συλλέξει 110 τόνους σκουπίδια.

Οι αρχές εφάρμοσαν πρόσφατα νέους κανόνες για να περιορίσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών του Έβερεστ. Αλλά στο μεταξύ, η κορυφή των  8.849 μ. παραμένει γεμάτη με σκουπίδια.

Φέτος η επιχείρηση ξεκίνησε στις 14 Απριλίου και συμμετέχουν 12 μέλη του στρατού της χώρας και 18 άτομα της τοπικής φυλής Σέρπα. Υπολογίζουν ότι θα απομακρύνουν περίπου δέκα μετρικούς τόνους σκουπιδιών από το Έβερεστ, καθώς και από τις κοντινές κορυφές Λότσε και Νούπτσε.

Στόχος είναι επίσης να να κατεβάσουν τα πτώματα πέντε ορειβατών που έχασαν τη ζωή τους όταν ανέβαιναν ή κατέβαιναν στην κορυφή. Το 2023 ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες χρονιές που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της προσπάθειας για κατάκτηση του Έβερεστ. Δώδεκα ορειβάτες πέθαναν, ενώ άλλοι πέντε που χάθηκαν θεωρούνται νεκροί.

Περισσότεροι από  300 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ανέβουν στην κορυφή του Έβερεστ από τότε που ξεκίνησε η εξερεύνηση στις αρχές του 20ου αιώνα.

Οι ειδικοί λένε ότι  η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο ευθύνεται τουλάχιστον εν μέρει για τον υψηλό αριθμό θανάτων του περασμένου έτους.

«Η κύρια αιτία είναι η αλλαγή του καιρού. Αυτή την εποχή οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές. ήταν πολύ μεταβλητές. Η κλιματική αλλαγή έχει μεγάλο αντίκτυπο στα βουνά» τονίζει ο Γιούμπα Ραζ Χατιβάντα διευθυντής του τμήματος τουρισμού του Νεπάλ.

Την περασμένη χρονιά η κυβέρνηση του Νεπάλ εξέδωσε περισσότερες από 450 άδειες σε ορειβάτες που ήθελαν να ανέβουν στην κορυφή του Έβερεστ. Κάθε άδεια κοστίζει χιλιάδες δολάρια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν ότι η κυβέρνηση εκδίδει πάρα πολλές άδειες.

Η φετινή σεζόν κατάκτησης του Έβερεστ θα ξεκινήσει σύντομα. Για μια σύντομη περίοδο την άνοιξη, οι σφοδροί άνεμοι που πνέουν στην κορυφή του βουνού σταματούν και επιτρέπουν στους ορειβάτες να φτάσουν στην κορυφή με ασφάλεια. Όλοι όσοι ονειρεύονται να πατήσουν στο Έβερεστ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την περίοδο.

Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές έχουν ανακοινώσει νέους κανονισμούς που αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας και στη μείωση των σκουπιδιών στο Έβερεστ.

Όλοι οι ορειβάτες υποχρεούνται να νοικιάσουν και να φορέσουν μια  ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού, να συλλέγουν και  να μεταφέρουν τα δικά τους σκουπίδια πίσω στην κατασκήνωση βάσης. Για να το κάνουν πληρώνουν μια πολύ υψηλή εγγύηση και το ποσό επιστρέφεται μόνο αν επιστρέψουν με τουλάχιστον 8 κιλά σκουπίδια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ουκρανία: Υπό ρωσικό έλεγχο άλλα 550.000 m² εδαφών

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού υποστήριξε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε 547 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους από τις αρχές του έτους. Ο...

ΗΠΑ: Χάος με τους φοιτητές που ξεσηκώθηκαν – 1.200 συλλήψεις σε 31 πανεπιστήμια, σε...

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα πανεπιστήμια της Αμερικής με σκηνές βίας και καταστροφής να κάνουν τον γύρο του κόσμου από τις συγκρούσεις που λαμβάνουν...

Η καθιέρωση της εργατικής Πρωτομαγιάς και τα γεγονότα στο Σικάγο

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία...
Σικάγο, απεργία, 1886,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Μαΐου ταραχές ξεσπούν στο Σικάγο, εξαιτίας της γενικής απεργίας των εργατών

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1886.... Ταραχές ξεσπούν στο Σικάγο, εξαιτίας της γενικής απεργίας των εργατών που ζητούν οκτάωρο. Σε ανάμνηση της εξέγερσης στο Σικάγο, καθιερώνεται ο εορτασμός της Εργατικής...

Γάζα: Μέχρι την Τετάρτη η απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς

Μέχρι την Τετάρτη το βράδυ αναμένεται να απαντήσει το Ισραήλ σε πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς, που συζητείται στο Κάιρο. Όπως δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, το...
ΙΣΠΑΝΙΑ: Άνεμος εκλογών

Ισπανία: Παραμένει πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ

Παραμένει στην θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας, ο Πέδρο Σάντσεθ όπως ανακοίνωσε κατά το διάγγελμά που πραγματοποίησε την Δευτέρα (29/4). Το ενδεχόμενο παραίτησης εγέρθηκε μετά...

Η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και άλλες αφρικανικές χώρες αποσύρουν τον...

Σε μία κίνηση που προκαλεί ανησυχία ως προς την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησαν η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική, το.. Καμερούν, η Σενεγάλη, Αλγερία και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δεκάδες πτώματα σε νοσοκομείο της Γάζας – Γιατροί χειρουργούν στους διαδρόμους μετά τον βομβαρδισμό της Τζαμπαλίγια

Δεκάδες πτώματα τυλιγμένα με λευκά σεντόνια κείτονταν σήμερα στο έδαφος, στον περίβολο του Ινδονησιακού...

Μεσανατολικό: “Περίπου 1.500 πτώματα” μαχητών της Χαμάς έχουν βρεθεί στο Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι έχει βρει "περίπου 1.500 πτώματα" μαχητών...

Καζακστάν: 225 πτώματα μεταφέρθηκαν στα νεκροτομεία στη διάρκεια των ταραχών

Στα νεκροτομεία του Καζακστάν μεταφέρθηκαν τα πτώματα 225 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των...

Καλλιθέα: Δυο πτώματα σε διαμέρισμα

Δυο πτώματα σε προχωρημένη σήψη βρέθηκαν νωρίτερα σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα. Σύμφωνα με τις πρώτες...