Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
22.9 C
Athens

Δεκάδες πτώματα σε νοσοκομείο της Γάζας – Γιατροί χειρουργούν στους διαδρόμους μετά τον βομβαρδισμό της Τζαμπαλίγια

Δεκάδες πτώματα τυλιγμένα με λευκά σεντόνια κείτονταν σήμερα στο έδαφος, στον περίβολο του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας — θύματα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής σε προσφυγικό καταυλισμό, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του παλαιστινιακού θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς.

Το νοσοκομείο ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτο από βαριά τραυματίες λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών. Γιατροί υποχρεώθηκαν να χειρουργούν στους διαδρόμους, καθώς οι αίθουσες των χειρουργείων ήταν γεμάτες, όπως εξήγησαν.

Έχοντας να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις φαρμάκων, τις διακοπές ρεύματος και τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς που τραντάζουν τις πτέρυγες νοσοκομείων, οι χειρουργοί στη Γάζα εργάζονται νυχθημερόν προσπαθώντας να σώσουν ασθενείς που δεν σταματούν να συρρέουν.

“Προχωράμε ώρα με την ώρα γιατί δεν ξέρουμε πότε θα δεχθούμε ασθενείς. Αρκετές φορές χρειάστηκε να διαμορφώσουμε χώρους χειρουργείου σε διαδρόμους και μερικές φορές σε αίθουσες αναμονής του νοσοκομείου”, είπε ο δρ Μοχάμεντ αλ-Ρουν.

Ο γιατρός έκανε τη δήλωση αυτή αμέσως μετά τον βομβαρδισμό που προκάλεσε ζημιές στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου έχει προωθηθεί ο ισραηλινός στρατός στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Τα αποθέματα καυσίμωνα για τη λειτουργία γεννητριών κοντεύουν να εξαντληθούν, λένε οι γιατροί.

Ισραηλινά άρματα μάχης μπήκαν στη Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, έπειτα από τρεις εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών εν είδει αντιποίνων για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι σκότωσαν 1.400 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ και απήγαγαν 240 άλλους.

Η επιδρομή στην Τζαμπαλίγια, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας, σκότωσε 50 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 150, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές του θύλακα. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επιδρομή.

Σε βίντεο που εξασφάλισε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters φαίνονται πολλοί άνθρωποι δίπλα σε έναν τεράστιο κρατήρα να παρακολουθούν τις προσπάθειες διάσωσης, σε μια περιοχή του καταυλισμού που θυμίζει σεληνιακό τοπίο.

Μέσα στο νοσοκομείο, αιμόφυρτοι ασθενείς κείτονταν σε φορεία και σε καροτσάκια και ο γιατρός Σουάιμπ Ιντάις είπε: “Δεν ξέρουμε τι να πρωτοκάνουμε… Υπάρχουν παντού τραυματίες”.

Υπεύθυνοι του Νοσοκομείου Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας δήλωσαν ότι ο βομβαρδισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε ζημιές σε θάλαμο νοσηλείας καρκινοπαθών. “Ο βομβαρδισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές και έθεσε εκτός λειτουργίας ορισμένα μηχανήματα. Έθεσε επίσης σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών και ιατρικού προσωπικού”, δήλωσε ο Δρ Σόμπι Σκάικ, διευθυντής του νοσοκομείου, της μοναδικής αντικαρκινικής πτέρυγας στην περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι βομβάρδισε την Τζαμπαλίγια για να σκοτώσει ανώτατο διοικητή της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό, τονίζοντας ότι είχε στόχο έναν ανώτατο διοικητή της Χαμάς, τον Ιμπραήμ Μπιάρι, ο οποίος θεωρείτο ένας από τους υπεύθυνους για την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο βομβαρδισμός, του οποίου ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, κατέστρεψε “τουλάχιστον 20 κτίρια” στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.

“Σφαγή στην Τζαμπαλίγια, περισσότερα από 20 κτίρια ισοπεδώθηκαν, καταπλακώνοντας κατοίκους και περισσότεροι από 50 μάρτυρες έφτασαν στο νοσοκομείο”, ανακοίνωσε το υπουργείο σε μήνυμα προς τα μέσα ενημέρωσης. Δεκάδες κάτοικοι του καταυλισμού “βρίσκονται κάτω από τα ερείπια”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η “εξόντωση” του διοικητή της Χαμάς “πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας τεράστιας επιχείρησης για την καταπολέμηση τρομοκρατών και υποδομών τους, που ανήκουν στο κεντρικό τάγμα της Τζαμπαλίγια, το οποίο είχε αναλάβει τον έλεγχο πολιτικών κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας”.

“Το πλήγμα προκάλεσε ζημιές στη διοίκηση και τον έλεγχο της Χαμάς στην περιοχή, καθώς και στην ικανότητά της να διευθύνει τις επιθέσεις της κατά Ισραηλινών στρατιωτών που επιχειρούν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας”, πρόσθεσε.

“Μεγάλος αριθμός τρομοκρατών” που βρίσκονταν μαζί με αυτόν τον διοικητή της Χαμάς σκοτώθηκαν, δήλωσε ο στρατός. “Οι υπόγειες υποδομές που χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες, κατέρρευσαν μετά την επίθεση”, πρόσθεσε ο στρατός.

Ένας κάτοικος του καταυλισμού, ο Ραγέμπ Ακέλ, 41 ετών, αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι “άκουσε μια τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε ολόκληρη την Τζαμπαλίγια”. “Πήγα να δω και ήταν μια σκηνή που θύμιζε σεισμό”, δήλωσε. “Είναι φρίκη, μεγάλος αριθμός νεκρών, τραυματιών, είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια”.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 8.525 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.542 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει στο 33,6% η ΝΔ, 16,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα myCar – Ποιους ιδιοκτήτες...

Ενεργοποιείται την ερχόμενη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου η ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν σε κίνηση τα οχήματά τους πληρώνοντας...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε καλό στάδιο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την...

“Άρχοντας των κρίκων” ο Πετρούνιας – Έγραψε ιστορία με το 7ο χρυσό μετάλλιο

Ο «άρχοντας των κρίκων» είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος κατέκτησε το 7ο χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ρίμινι και έγινε ο αθλητής...

Τι εισοδήματα δήλωσαν πέρυσι οι 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις

Από τη μια η ΑΑΔΕ άνοιξε αργά χθες το βράδυ την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους...
Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η Χαμάς

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη...

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την...

Δημήτρης Κόκοτας: Θετική ανταπόκριση έδειξε το τελευταίο εγκεφαλογράφημα

Στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» νοσηλεύεται ο Δημήτρης Κόκοτας από τις 28 Μαρτίου μετά από...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ...