Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
30.7 C
Athens

Αυτοί είναι οι 6 μεγάλοι κίνδυνοι που απειλούν την ανθρωπότητα

Η ανθρωπότητα κινείται «επικίνδυνα κοντά στο χείλος» πολλαπλών περιβαλλοντικών σημείων καμπής που θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον, προειδοποιούν ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του ΟΗΕ στη Γερμανία (το ακαδημαϊκό τμήμα του ΟΗΕ), δήλωσαν ότι «ο κόσμος πλησιάζει στο “χείλος του γκρεμού” με έξι αλληλένδετα “σημεία καμπής”, όρια που μόλις ξεπεραστούν μπορεί να προκαλέσουν την κατάρρευση ενός συστήματος με καταστροφικές και δυνητικά μη αναστρέψιμες συνέπειες».

«Καθώς εξορύσσουμε αδιακρίτως τους υδάτινους πόρους μας, βλάπτουμε τη φύση και τη βιοποικιλότητα και ρυπαίνουμε τόσο τη Γη όσο και το διάστημα, κινούμαστε επικίνδυνα κοντά στο χείλος πολλαπλών σημείων καμπής κινδύνου που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα ίδια τα συστήματα από τα οποία εξαρτάται η ζωή μας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης και αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Ανθρώπινης Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του ΟΗΕ, Ζίτα Σεμπεσβάρι. «Χάνουμε επίσης ορισμένα από τα εργαλεία και τις επιλογές μας για την αντιμετώπιση του μελλοντικού κινδύνου καταστροφών», πρόσθεσε.

Η έκθεση έρχεται πριν από την αναμενόμενη διάσκεψη COP28 για το κλίμα στο Ντουμπάι τον επόμενο μήνα, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων προς τις χώρες να αναλάβουν σημαντική δράση για τον ταχεία περιορισμό των εκπομπών και τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, ώστε να μετριαστεί η κλιματική κρίση.

Ένας συντριπτικός αριθμός επιστημονικών στοιχείων λέει ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα, κυρίως η χρήση ορυκτών καυσίμων, είναι υπεύθυνη για την κλιματική αλλαγή και τις εκτεταμένες, δυνητικά μη αναστρέψιμες, ζημιές που έχει προκαλέσει. Η διάσκεψη φιλοξενείται από διαφορετικό κράτος κάθε χρόνο, αλλά η επιλογή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την COP28 έχει εξοργίσει τους ακτιβιστές του κλίματος και πολλούς νομοθέτες σε όλο τον κόσμο.

Τα 6 σημεία καμπής

  1. Επιτάχυνση των εξαφανίσεων
  2. Εξάντληση των υπόγειων υδάτων
  3. Λιώνουν οι παγετώνες των βουνών
  4. Διαστημικά σκουπίδια
  5. Αφόρητη ζέστη
  6. Ανασφάλιστο μέλλον

Επιτάχυνση των εξαφανίσεων

Οι εξαφανίσεις αποτελούν φυσικό μέρος της ζωής και της εξέλιξης, αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει επιταχύνει αυτή τη διαδικασία έως και εκατοντάδες φορές σε σχέση με το φυσικό ρυθμό, αναφέρει η έκθεση. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ένα εκατομμύριο είδη φυτών και ζώων θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε δεκαετίες και ότι η απώλεια βασικών ειδών θα μπορούσε να προκαλέσει «αλυσιδωτές εξαφανίσεις» και την «κατάρρευση ενός ολόκληρου οικοσυστήματος».

Εξάντληση των υπόγειων υδάτων

Οι υπόγειες αποθήκες γλυκού νερού, γνωστές ως υδροφόροι, είναι ζωτικής σημασίας για τη γεωργία και προμηθεύουν με πόσιμο νερό περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους μεγαλύτερους στον κόσμο χρησιμοποιούνται ταχύτερα από ό,τι αναπληρώνονται.

Αν στερέψουν οι πηγές, αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και θα έχει «εκτεταμένες συνέπειες», προειδοποίησε η έκθεση, με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία να έχουν ήδη περάσει αυτό το σημείο καμπής μετατρέποντας σε «έρημο» μία «παραγωγική όαση». Η Ινδία πλησιάζει γρήγορα τα δικά της σημεία καμπής.

Λιώνουν οι παγετώνες των βουνών

Οι παγετώνες είναι μια άλλη βασική αποθήκη γλυκού νερού σε ολόκληρο τον κόσμο και το νερό που λιώνει χρησιμοποιείται συχνά για να αντισταθμίσει την έλλειψη βροχής κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων. Η υπερθέρμανση του πλανήτη σημαίνει ότι πολλοί παγετώνες υποχωρούν και οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα αποθέματα γλυκού νερού υποχωρούν μαζί τους.

Διαστημικά σκουπίδια

«Το διάστημα έχει ένα πρόβλημα σκουπιδιών», δήλωσαν οι ερευνητές, αναφερόμενοι στην αυξανόμενη ποσότητα σκουπιδιών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη από δορυφόρους ή εκτοξεύσεις πυραύλων που θα μπορούσαν να καταστήσουν την τροχιά της Γης «άχρηστη». Ακόμη και η πιο μικρή ποσότητα διαστημικών σκουπιδιών -όπως κηλίδες μπογιάς- μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά και κινδυνεύει να βγάλει εκτός λειτουργίας δορυφόρους που χρησιμοποιούνται για βασικές λειτουργίες όπως η επικοινωνία, η πλοήγηση και η παρακολούθηση του καιρού.

Αφόρητη ζέστη

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι τα θανατηφόρα κύματα καύσωνα γίνονται όλο και πιο συχνά και πιο έντονα και πρόκειται να γίνουν ακόμη χειρότερα στο μέλλον. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πλησιάζει ένα σημείο καμπής όπου η ακραία ζέστη θα αποτελεί θανάσιμη απειλή ακόμη και για υγιείς, νέους ανθρώπους.

Ανασφάλιστο μέλλον

Οι ζημιές από καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας μόνο πέρυσι τα 313 δισ. δολάρια παγκοσμίως, και θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέχρι το 2040. Για να περιορίσουν τον κίνδυνο, οι εταιρείες ασφάλισης ιδιοκτητών κατοικιών θα αυξήσουν τα ασφάλιστρα ή θα αποσύρουν τα συμβόλαια εντελώς, δημιουργώντας τελικά «ανασφάλιστες» περιοχές όπου η ασφάλιση είτε δεν είναι διαθέσιμη είτε είναι απλησίαστη, αφήνοντας τους ανθρώπους «χωρίς οικονομικό δίχτυ ασφαλείας όταν οι καταστροφές χτυπήσουν».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Αυτοκίνητο παρέσυρε θαμώνες καφετέριας στο Παρίσι – Ένας νεκρός, τουλάχιστον δύο τραυματίες σε...

Έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ένας από τους τραυματίες του ατυχήματος που σημειώθηκε το απόγευμα στο 20ό διαμέρισμα του Παρισιού (ανατολικά),...

ΗΠΑ: Βίντεο δείχνει πως γλίτωσε από τη σφαίρα ο Ντόναλντ Τραμπ

Νέο βίντεο δείχνει πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γλίτωσε από τα πυρά του 20χρονου Τόμας Μάθιου Κρουκς στην Πενσυλβάνια το Σάββατο (13/7). Την στιγμή που ο...

Νίκος Δένδιας: Σκληρή απάντηση στην αήθη επίθεση των Τούρκων για το Κυπριακό

Δηκτική και σκληρή ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας που κατηγορεί τον Νίκο Δένδια πως υπονομεύει τις...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εξειδίκευση των μέτρων για την επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από τον υπουργό Θοδωρή Σκυλακάκη. Αποφασίσαμε...

Οριστικοποιήθηκε το ποσό που θα λάβουν οι συνταξιούχοι τον Δεκέμβριο – Η λίστα των...

«Κλείδωσε» οριστικά το ποσό που θα διατεθεί με τη μορφή έκτακτης παροχής στους απόμαχους της δουλειάς τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Με χθεσινή τροπολογία του υπουργείου...

Καιρός: «Καυτό» διήμερο με θερμοκρασίες έως και 43 βαθμούς

Το κύμα καύσωνα φτάνει στην κορύφωσή του σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, και αύριο, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει...

Ερντογάν: Δεν εγκλωβιζόμαστε σε ένα μπλοκ, είμαστε και με τη Δύση και με την...

«Δεν γυρίζουμε την πλάτη στην Ανατολή για χάρη της Δύσης, ούτε παραμελούμε τη Δύση για χάρη της Ανατολής», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Όταν η ανθρωπότητα βρέθηκε ένα βήμα από την εξαφάνιση

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι η ανθρωπότητα βρέθηκε στα πρόθυρα της...