Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
26.5 C
Athens

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη Ράφα καθώς η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αποτυγχάνει

Ομάδες πολιτικής άμυνας μεταφέρουν αρκετούς τραυματίες μετά από ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα, στη νότια Γάζα. Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα


Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν πολλούς ανθρώπους στη Ράφα νωρίς την Τρίτη (7/5), δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, αφού το Ισραήλ επανέλαβε τη δέσμευσή του για μια επίθεση στη νότια Γάζα.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να «ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς» στη Ράφα, αφού είπε ότι οι όροι κατάπαυσης του πυρός δεν ήταν αποδεκτοί. Διεθνείς ηγέτες προέτρεψαν το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνήσουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται στο έδαφος, αφού ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους Παλαιστίνιους στην ανατολική Ράφα να «εκκενώσουν αμέσως».

Αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στα παλαιστινιακά σώματα ασφαλείας έκαναν λόγο για σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς αργά χθες Δευτέρα και νωρίς σήμερα, καθώς και για εντατικά πυρά του πυροβολικού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα στη Ράφα και στα περίχωρά της. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, αυτοκινούμενα πυροβόλα και άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί κοντά στο σημείο διέλευσης που συνδέει τη νότια Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Το Κάιρο φοβάται ότι, αν ο ισραηλινός στρατός προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στην πόλη, θα υπάρξει μαζική φυγή παλαιστινίων προσφύγων προς την αιγυπτιακή επικράτεια.

Μετά τις επιχειρήσεις που διεξήγαγε στην πόλη της Γάζας και κατόπιν στη Χαν Γιούνις το Ισραήλ απειλεί εδώ και εβδομάδες να τις συνεχίσει στη Ράφα, που χαρακτηρίζει το «τελευταίο» οχυρό της Χαμάς. Όμως στην πόλη έχουν βρει καταφύγιο 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από άλλους τομείς του μικρού παραθαλάσσιου θυλάκου.

«Ήρθε η στιγμή»;

Στο Ισραήλ, το φόρουμ των οικογενειών, συλλογικότητα που δημιούργησαν συγγενείς ομήρων, έκρινε χθες πως «ήρθε η στιγμή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (…) να μεταμορφώσουν αυτή την ευκαιρία σε συμφωνία για την επιστροφή όλων των ομήρων». Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ξέσπασαν επεισόδια στο Τελ Αβίβ ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που αξίωναν να κλειστεί συμφωνία.

«Απηύθυνα (…) πολύ σθεναρή έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση και στους ηγέτες της Χαμάς να κάνουν την περαιτέρω προσπάθεια που απαιτείται για να συναφθεί η συμφωνία ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι διαπραγματεύσεις σταματούν: η Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι απάντησε σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που πρότειναν η Αίγυπτος και το Κατάρ, αλλά το Ισραήλ είπε ότι οι όροι που αποδέχτηκε η Χαμάς απείχαν από την ικανοποίηση των «απαιτήσεων» του. Ωστόσο, το Ισραήλ είπε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για περαιτέρω συνομιλίες, οι οποίες ο μεσολαβητής του Κατάρ είπε ότι θα συνεχιστούν την Τρίτη.

Φονικές επιθέσεις: Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν πολλαπλούς θανάτους στη Ράφα έπειτα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές νωρίς την Τρίτη. Έρχεται αφού τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιδρομές από αργά την Κυριακή έως τα ξημερώματα της Δευτέρας, ανέφερε η Πολιτική Άμυνα. Ξεχωριστά, βίντεο και εικόνες έδειξαν πολλαπλές εκρήξεις στη Ράφα το βράδυ της Δευτέρας, τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν πιστεύουν ότι ήταν η αρχή της επιχείρησης του Ισραήλ.

Ράφα
Καπνός ανεβαίνει μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ανατολικά της Ράφα, στις 6 Μαΐου. Ismael Abu Dayyah/AP

Μαζικές εκκενώσεις: Οι Παλαιστίνιοι που εκκένωσαν την ανατολική Ράφα περιέγραψαν τον φόβο και την απελπισία τους, αφού η εντολή εκκένωσης του Ισραήλ δημιούργησε φόβους ότι η επίθεσή του στην πόλη θα μπορούσε να είναι άμεση. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει στη Ράφα, όπου η Χαμάς πιστεύεται ότι ανασυντάχθηκε μετά την καταστροφή μεγάλου μέρους της βόρειας Γάζας από το Ισραήλ.

Διεθνής απάντηση: Το Κατάρ και η Ιορδανία εξέφρασαν την ελπίδα για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ενώ ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αντίθετες σε μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Ράφα και ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ενημερωθεί για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων. Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι μια χερσαία εισβολή στη Ράφα θα ήταν «αφόρητη» και ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτήρισε την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ «απάνθρωπη».

Πολλαπλές εκρήξεις αναφέρθηκαν στην περιοχή Ράφα στη νότια Γάζα

Οι λογαριασμοί των τοπικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι εκρήξεις έγιναν στα ανατολικά της Ράφα, μια περιοχή όπου οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις είχαν διατάξει την εκκένωση αμάχων νωρίτερα τη Δευτέρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις αναφορές για τις εκρήξεις και έχουν «πραγματικές ανησυχίες» για την κατάσταση που εκτυλίσσεται, αλλά δεν πιστεύουν ότι αυτή είναι η αρχή μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη νότια Γάζα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει αντίθετη στην είσοδο του Ισραήλ στη Ράφα, όπως είπε επανειλημμένα στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. Και ενώ η τρέχουσα κατάσταση είναι ανησυχητική, αυτοί οι αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι προς το παρόν πιστεύουν ότι οι αναφορές για χτυπήματα στη Ράφα είναι περιορισμένης έκτασης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Brexit: Δόθηκε η τρίμηνη αναβολή στη Βρετανία

Συναγερμός στην Πολωνία: Ο Τουσκ δέχθηκε απειλές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε την Πέμπτη ότι δέχθηκε απειλές μετά την απόπειρα δολοφονίας του ομολόγου του της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.  Σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης της χώρας του, η ασφάλεια του Ντόναλντ Τουσκ έχει ενισχυθεί όπως και τα...

Ισραήλ: Εντοπίστηκαν από τον στρατό οι σοροί τριών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινές δυνάμεις ανέσυραν από τη Λωρίδα της Γάζας τις σορούς τριών ομήρων που δολοφονήθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, ανακοίνωσε σήμερα ο...

Frontex: Mειώνεται o αριθμός των παράτυπων μεταναστών που χρησιμοποιούν τα Δυτικά Βαλκάνια για να...

Η «Διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων» κατέγραψε  τη μεγαλύτερη μείωση στις παράτυπες διελεύσεις μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με περίπου 69%, για τους πρώτους τέσσερις μήνες του...

Μεσανατολικό: 13 χώρες ζητούν από το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση

Οι υπουργοί Εξωτερικών δεκατριών κρατών καλούν το Ισραήλ με κοινή επιστολή τους να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο άκρο...

Νέα πρόκληση από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό: Θα αποκαλώ τη χώρα όπως θέλω, να πάτε...

Σε νέα πρόκληση προχώρησε ο νεορκισθείς πρωθυπουργός των Σκοπίων Κρίστιαν Μιτσκόσκι ο οποίος δήλωσε πως αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα της Βόρειας Μακεδονίας να αποκαλείται όπως...
Φίτσο, Σλοβακία,

Παγκόσμιο σοκ για την επίθεση σε Φίτσο – Ξεπέρασε τον κίνδυνο μετά την χειρουργική...

Πολιτικά κίνητρα πίσω από την επίθεση κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο βλέπουν οι Αρχές, ενώ σφοδρά ήταν τα πυρά από κυβερνητικά στελέχη που...

Το κοίτασμα μαμούθ που αλλάζει τα δεδομένα -Γιατί προκαλεί αντιδράσεις, ποιοι το διεκδικούν

Ένα πραγματικά τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου που θα μπορούσε να είναι και το μεγαλύτερο στον κόσμο έχουν ανακαλύψει οι Ρώσοι, το οποίο βρίσκεται ωστόσοo σε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ράφα: Ο στρατός του Ισραήλ μπαίνει στην πόλη – Νύχτα τρόμου στη Λωρίδα της Γάζας

Η «ώρα μηδέν» έχει ήδη σημάνει για τη Ράφα και τους εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους...

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση κατά Ιράν

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα...

Νετανιάχου: Υποστηρίζει ότι ορίστηκε ημερομηνία για την έναρξη χερσαίας επίθεσης στη Ράφα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Δευτέρα πως ορίστηκε ημερομηνία για την έναρξη...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι...