Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, 2020
13.7 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Δεκεμβρίου (Audio)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1971...Το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep...

Το καλοκαίρι φεύγει, τα λουκέτα έρχονται για το λιανεμπόριο

Φόβους για νέα λουκέτα στην αγορά κατά τη φθινοπωρινή περίοδο εκφράζουν παράγοντες του ελληνικού εμπορίου. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν φθάσει πλέον στο απροχώρητο, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, ενώ η βαριά φορολογία συνθλίβει κάθε προσπάθεια.

Η περαιτέρω πτώση του τζίρου στο πρώτο δίμηνο του καλοκαιριού προεξοφλεί το μέλλον, ενώ η εκπτωτική περίοδος δεν φαίνεται να σώζει την κατάσταση, έως τώρα τουλάχιστον. Η τουριστική κίνηση αυτή τη φορά είχε χειρότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στην Αθήνα και σε δημοφιλείς προορισμούς.

Το τοπικό εμπόριο πέριξ των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων δείχνει αδύναμο και ελάχιστοι, πλέον, προσβλέπουν στους επισκέπτες του λεγόμενου last minute, οι οποίοι έχουν πάρει πακέτα σε παλιές τιμές, άρα δεν είναι υψηλού εισοδήματος.

Ειδικότερα, οι φόροι «φρέναραν» τον τζίρο στην καλοκαιρινή αγορά, ενώ η εισαγόμενη τουριστική κατανάλωση είναι χαμηλού εισοδήματος και είσπραξης. Αυτό είναι το συμπέρασμα του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος εξηγεί με χαρακτηριστικό τρόπο ότι «τα “καλοκαιρινά μελτέμια” έρχονται φέτος το φθινόπωρο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με “μποφόρ” πολλών φόρων.

Τα 23,3 δισ. ευρώ για φόρους το αμέσως επόμενο διάστημα, εκ των οποίων τα 3,344 δισ. ευρώ για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ δημιουργούν “τρικυμία” στην ελληνική αγορά. Η περίοδος των θερινών εκπτώσεων υπερβαίνει τα τελευταία 7 χρόνια της κρίσης περίπου τα 7 δισ. ευρώ σε τζίρο, με μόνη εξαίρεση το 2015, που ο τζίρος μειώθηκε στα 6,8 δισ. ευρώ, λόγω των γνωστών πρωτόγνωρων γεγονότων τον περσινό Ιούλιο και Αύγουστο στη χώρα μας, με κλειστές τράπεζες, capital controls, εκλογές, κ.α.».

Πρόβλημα στην Αθήνα

Το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς παραμένει η έλλειψη ρευστότητας, συναφώς και τα χαμηλά αποθέματα προϊόντων τονίζει ο γενικός διευθυντής του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Σωτήρης Αντωνίου. Θεωρεί, βεβαίως, ότι το να βγάζεις στις εκπτώσεις σε χαμηλή τιμή ό,τι είχες στα αζήτητα, είναι αδιέξοδο.

Ουδείς θα αγοράσει, εφόσον αντιληφθεί πως το εμπόρευμά σου είναι πια παλιό. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι τρεις βασικοί παράγοντες ανόδου της εμπορικής κίνησης, ήτοι ποιοτικό προϊόν, σωστή τιμή, κατάλληλη χρονική περίοδος, δεν συνυπάρχουν σήμερα για πολλούς λόγους στο ευρύ φάσμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Υπολογίζεται πως το ποσοστό των εμπορικών που ανταποκρίνονται σε μόλις έναν από τους τρεις παράγοντες επιτυχούς πορείας φθάνουν το 30%-40%. Μοιραία, κεφάλι παίρνουν στην προκειμένη περίπτωση πολυεθνικές και αλυσίδες που καλύπτουν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

«Παρά ταύτα, εν συνόλω, ο κλάδος του λιανεμπορίου γράφει πτώση αυτή την περίοδο, κάτι που ουδείς ανέμενε, με δεδομένο μάλιστα ότι πέρυσι οι εκπτώσεις ακολούθησαν τα capital controls που έφεραν σοκ στην αγορά. Κι όμως, τείνουμε να λέμε πως πέρυσι τα πράγματα πήγαν, τελικά, καλύτερα»!

Ο κ. Αντωνίου συμφωνεί και εκείνος πως το τουριστικό ρεύμα φέτος διαθέτει χειρότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από πλευράς εισοδήματος. Αυτό διαπιστώνεται και στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά ακόμη και στα «προπύργια» του ελληνικού τουρισμού, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Υποτονική κίνηση στη Βόρεια Ελλάδα

Χωρίς να δώσουν την προσδοκώμενη ανάσα στον εμπορικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας οδεύουν προς το τέλος τους οι θερινές εκπτώσεις, καθώς η καταναλωτική κίνηση είναι υποτονική και σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, χαμηλότερη ακόμα και σε σχέση με την αντίστοιχη κακή περσινή περίοδο που σημαδεύτηκε από τα capital controls.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της τοπικής αγοράς, η πτώση των πωλήσεων στη φετινή περίοδο των θερινών εκπτώσεων κυμαίνεται μεταξύ 10%-20%, καθώς η κινητικότητα των Βαλκάνιων τουριστών δεν αρκεί για να καλύψει τις μεγάλες απώλειες που προκύπτουν από το πολύ περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον των Ελλήνων.

«Η αναδουλειά είναι ο κανόνας, οι όποιες εξαιρέσεις βρίσκονται μόνο στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους (Τσιμισκή, Μητροπόλεως). Όσο οι πολιτικές συρρίκνωσης του οικογενειακού εισοδήματος συνεχίζονται, δεν θα μπορεί να υπάρξει και ρεαλιστική ελπίδα ανάκαμψης» σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης.

Συγκρατημένοι οι τουρίστες

Στην Κατερίνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου Κώστα Ρέχα, οι πωλήσεις το φετινό καλοκαίρι είναι μειωμένες κατά 10%-15% σε σχέση με πέρυσι, καθώς στην ασθενική αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών ήρθε να προστεθεί η μείωση του ξένου τουριστικού ρεύματος στην Πιερία.

«Στην αρχή των εκπτώσεων, στο δεύτερο μισό του Ιουλίου, υπήρξε κάποια κινητικότητα, αλλά δυστυχώς ο Αύγουστος είναι χειρότερος από πέρυσι.

Η περιοχή πληρώνει τη μείωση των ξένων τουριστών αλλά και το γεγονός ότι οι τουρίστες που ήρθαν είναι φέτος πολύ συγκρατημένοι. Ευτυχώς που υπάρχουν οι ομογενείς από Γερμανία και ΗΠΑ, που είναι αρκετοί στην Πιερία και κίνησαν κάπως την αγορά» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Παγωμένος» ο Αύγουστος

Πτώση τζίρου τουλάχιστον 10% καταγράφεται στην αγορά της Έδεσσας, καθώς και στην πρωτεύουσα της Πέλλας ο Αύγουστος ήρθε να «σβήσει» μια καλή δυναμική που, δεδομένων των συνθηκών, είχε αρχίσει να αναπτύσσεται τον Ιούλιο, τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νεκτάριος Ελμάλογου.

Ανταγωνισμός από τα Σκόπια

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στη Φλώρινα όπου η μείωση του τζίρου, ακόμα και σε σχέση με πέρυσι, αγγίζει το 30%, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου Θωμάς Ταλλίδης.

«Το “κάθε φέτος και χειρότερα” βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στη Φλώρινα, όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε, εκτός από τη βαριά φορολογία και την αφαίμαξη εισοδήματος, και τον σκληρό ανταγωνισμό από τα φθηνά γειτονικά Σκόπια που έχουν πάρει (σ.σ.: τα Μπίτολα) ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς με δραματικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία» σημειώνει ο ίδιος.

Αυξομειώσεις με οριακές μεταβολές

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ίσως και οριακά πτωτικά, κινούνται οι αγορές της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, οι οποίες ξεκίνησαν με μεγάλη δυναμική το καλοκαίρι λόγω της μαζικής έλευσης Τούρκων τουριστών μετά το ραμαζάνι, ρεύμα που ωστόσο ανακόπηκε λόγω των δραματικών εξελίξεων στη γειτονική χώρα.

Όπως, πάντως, αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, η τοπική αγορά, μετά από μία «κοιλιά» 20 περίπου ημερών, πήρε σημαντική ώθηση από τη «Λευκή Νύχτα» που διοργανώθηκε στις 11 Αυγούστου, διατηρώντας μάλιστα, για τα δεδομένα της γενικότερης αρνητικής συγκυρίας, ικανοποιητικές πωλήσεις μέχρι σήμερα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου της Καβάλας Βασίλης Λεμονίδης σημειώνει ότι η τοπική αγορά βασίζεται κυρίως σε Βαλκάνιους τουρίστες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νωρίτερα η καταβολή των συντάξεων για τον Ιανουάριο του 2021 – Οι ημερομηνίες πληρωμών...

Όπως γίνεται κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα καταβληθούν νωρίτερα οι συντάξεις πριν τις εορτές. Συγκεκριμένα θα καταβληθούν νωρίτερα...

Επίδομα 800 ευρώ: Νέα πληρωμή σήμερα – Ποιους αφορά

Σήμερα, Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ σε 2.481 δικαιούχους εργαζομένους ειδικών κατηγοριών, σύμφωνα με απόφαση...
ΟΟΣΑ: Σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2022

ΟΟΣΑ: Σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2022

H ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 10,1%, για να αναπτυχθεί 0,9% το 2021 και 6,6% το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις...

Επίδομα γέννησης: Παράταση για νέους γονείς – Όλες οι λεπτομέρειες

Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των νέων γονέων για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης, όπως αναφέρει σε...
Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. για Ελλάδα

Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. για Ελλάδα

Το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα.
Από λάθη έμειναν με άδειες τσέπες 80.000 συνταξιούχοι

Από λάθη έμειναν με άδειες τσέπες 80.000 συνταξιούχοι

Λάθη και αστοχίες των αρμοδίων, με συνέπεια την ταλαιπωρία 80.000 συνταξιούχων που είναι δικαιούχοι αναδρομικών, εντοπίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πράσινο φως για 12.361 επιχειρήσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πράσινο φως για 12.361 επιχειρήσεις

Πράσινο φως για να μπουν στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής πήραν 12.361 επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τα 2 μέτρα που έρχονται από Δευτέρα για να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς lockdown

Τι σχεδιάζει η κυβέρνησηΌτι η κατάσταση στη χώρα πηγαίνει απ’ το κακό...

Όταν σας έρχονται κακοί λογισμοί

Όταν σας επισκέπτονται κακοί λογισμοί για οποιονδήποτε, παλέψτε με την κακή αυτή...

Πέτσας: Εμείς επιλέγουμε την στήριξη της εργασία

"Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που οδηγεί στα «λουκέτα»...

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Ερχονται λουκέτα σε 100.000 επιχειρήσεις μετά το τέλος των μέτρων

Η άρση των περιοριστικών μέτρων ενδέχεται να βρει κλειστές μία στις 7...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή