Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Το μυστικό μίας 55χρονης που αντιστρέφει την γήρανση χωρίς να ξοδεύει εκατομμύρια

Η Τζούλι Γκίμπσον Κλαρκ βλέπει την γήρανση να της χτυπάει την πόρτα με πολύ αργό ρυθμό. Η ανύπαντρη μητέρα με που ζει στο Φοίνιξ των ΗΠΑ είναι 55 ετών. Ωστόσο η «βιολογική» ηλικία της, η οποία μπορεί να καθορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη διάρκεια της υγείας και τη διάρκεια ζωής της, μειώνεται.

Αυτό φάνηκε στο τελευταίο επιγενετικό τεστ DNA της, το οποίο αξιολογεί πώς ο τρόπος ζωής της επηρεάζει τα γονίδιά της. Εν μέσω της τρέλας της βιομηχανίας του ευ ζην τα αποτελέσματα της Κλαρκ είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά.

Υπάρχει ένα παγκόσμιο διαδικτυακό παιχνίδι μακροζωίας που ονομάζεται «Ολυμπιακοί Αγώνες Αναζωογόνησης», το οποίο κατατάσσει τους μέσους όρους γήρανσης 4.000 ατόμων μέσα σε διάρκεια έξι μηνών. Η Κλαρκ βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Κατατάσσεται υψηλότερα από το Bryan Johnson, τον πλούσιο ιδρυτή τεχνολογίας, ο οποίος ξοδεύει 2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να αντιστρέψει την γήρανση του οργανισμού του και βρίσκεται στην 6η θέση. Επιπλέον είναι σε υψηλότερη θέση και από το Peter Diamandis, που έχει διαθέσει 500 εκατομμύρια δολάρια σε αναπτυσσόμενες τεχνολογίες για την έρευνα και την παράταση της διάρκειας ζωής και βρίσκεται στην 19η θέση.

Σε αντίθεση με τους εκατομμυριούχους της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν ακραία πρωτόκολλα αντιγήρανσης, όπως να ξοδεύουν έως και 1.000 δολάρια την ώρα για να δουν έναν γιατρό, το μυστικό της Κλαρκ είναι κάπως πιο απλό και συνηθισμένο.

Η 55χρονη δεν κερδίζει τόσο χρήματα ώστε να μπορεί να ξοδέψει μεγάλα χρηματικά ποσά για να ζήσει για πάντα. Δίνει 27 δολάρια τον μήνα για μια συνδρομή στο γυμναστήριο και 79 δολάρια τον μήνα σε μια συνδρομή συμπληρωμάτων.

Όπως λέει η ίδια τελικά όλοι θα γεράσουν αλλά εκείνη σκοπεύει να αργήσει όσο περισσότερο γίνεται και να διατηρήσει την υγεία σας.  Ποια είναι λοιπόν η καθημερινότητά της; Αποδεικνύεται ότι μπορούν όλοι να ακολουθήσουν την ρουτίνα της. «Αυτά τα πράγματα πρέπει να είναι σαν να βουρτσίζετε τα δόντια σας», λέει η Κλαρκ.

αντιγηραντική τροφή, έρευνα,

Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά

Η Κλαρκ συνήθως καταναλώνει περίπου 450 γραμμάρια λαχανικών καθημερινά. Προτιμάει καρότα, ραπανάκια και πιπεριές. Έτσι καταναλώνει πολλές σούπες και σαλάτες. Η κατανάλωση λαχανικών και μη επεξεργασμένων τροφών σε ποικιλία συνδέεται με την βελτίωση της υγείας του εντέρου, το οποίο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον η 55χρονη περιορίζει την ποσότητα επεξεργασμένων σακχάρων και δημητριακών, που καταναλώνει. Αυτές οι τροφές περιέχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τους σύνθετους υδατάνθρακες.

Αερόβια άσκηση

Όταν η Κλαρκ πηγαίνει στο γυμναστήριο, κάνει έναν συνδυασμό αεροβικών προπονήσεων και ενδυνάμωσης κάθε εβδομάδα. Δύο ημέρες κάνει προπονήσεις στο πάνω μέρος του σώματος με βάρη, δύο ημέρες στο κάτω μέρος του σώματος με βάρη και μία μέρα προπόνηση ενδυνάμωσης με στόχο το μεσαίο τμήμα του σώματος της. Κάνει επίσης περίπου 20 με 30 λεπτά αερόβιας άσκησης 4 φορές την εβδομάδα. Τα Σαββατοκύριακα, η Κλαρκ κάνει πεζοπορία ή καγιάκ, παίζει pickleball ή κάνει μια μεγάλη βόλτα.

Ειδικά όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, η ενσωμάτωση της προπόνησης και της ενδυνάμωσης μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της απώλειας μυϊκού ιστού που συνδέεται με την γήρανση. Εάν καταφέρετε να βρείτε μία άσκηση που να σας αρέσει τότε αυτό μπορεί να βοηθήσει να την κρατήσετε στο καθημερινό πρόγραμμα σας.

Σάουνα και κρύο ντους

Τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, η Clark χρησιμοποιεί τη σάουνα για 20 λεπτά πριν κάνει ένα κρύο ντους. Οι ειδικοί στη μακροζωία επιμένουν ότι η κρύα και η ζεστή βύθιση του σώματος στο νερό προκαλεί στρες στο σώμα και δίνει αποτελέσματα. Όπως είπε στο περιοδικό Fortune ο γιατρός ειδικός σε θέματα μακροζωίας, Mark Hyman ανέφερε ότι «το στρες που δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό».

Παράλληλα εξηγεί ότι η σάουνα μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς μακροζωίας στο σώμα.  θερμική βύθιση όπως η σάουνα μπορεί να ενεργοποιήσει μονοπάτια μακροζωίας, λέει. «Θα καταλήξετε να αυξάνετε τις πρωτεΐνες θερμικού σοκ που καθαρίζουν όλες τις κατεστραμμένες πρωτεΐνες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και αυξάνουν την καρδιαγγειακή υγεία σας», λέει ο Hyman.

Ένα κρύο ντους μπορεί να κάνει περισσότερα από το να σας κρατήσει σε εγρήγορση. Μπορεί να απελευθερώσει αδρεναλίνη και να μειώσει την φλεγμονή στο σώμα.

Ένα κίνητρο για να συνεχίσεις

Η Clark δεν βλέπει το ταξίδι της υγείας της δύσκολο ούτε θέλει να θεωρείται φανατική της υγιεινής ζωής. Έχει βρει εύκολους τρόπους να δώσει προτεραιότητα στην υγεία της μέσω της διατροφής, της άσκησης και του μπάνιου με κρύο και ζεστό νερό.

Επίσης πιστώνει τον κίνητρό της για τη διατήρηση της ρουτίνας της για να ζήσει μια μακρά, υγιή ζωή στον γιο της. Ως ανύπαντρη μητέρα, ελπίζει να μείνει κοντά στον 17χρονο γιο της όσο το δυνατόν περισσότερο. «Θέλω να είμαι εκεί για εκείνον όσο περισσότερο γίνεται. Θέλω να ελαχιστοποιήσω τυχόν αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης», είπε η 55χρονη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μελέτη: Οι τοξικές ουσίες από τα μικροπλαστικά μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα

Οι τοξικές χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε πλήθος προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα, παιδικά καθίσματα και smartphones, μπορούν να μπορούν να εισχωρήσουν στο αίμα μέσω...

Γιατί οι νεαρές Λονδρέζες δεν μπορούν να βρουν τον άνδρα της ζωής τους;

Μαζί με το κλείσιμο πολλών νυχτερινών κέντρων στo Λονδίνο, φαίνεται να ζορίζονται και οι νέες γυναίκες να βρουν τον σύντροφο της ζωή τους. Δύο...

To ανέκδοτο: Ο Ριζοσπάστης, τα Κομμουνια ο ζωγράφος και ο Λένιν στο Παρίσι

Κάποια στιγμή ένας διάσημος ζωγράφος ήρθε στην Αθήνα για να κάνει την έκθεσή του. Ένα από τα έργα του πολυδιαφημισμένο ήταν και ένα με τίτλο...

Η Αθήνα και ο Πειραιάς του 1920 σε ένα απίστευτο (βίντεο)

Ένα απίστευτο βίντεο που μας ταξιδεύει έναν αιώνα πίσω... Πριν από έναν αιώνα ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός. Η Αθήνα, η πρωτεύουσα της Ελλάδας, και...
Στόουνχεντζ: Ανακαλύφθηκε μοναδική νεολιθική δομή

Ποια είναι η σχέση του Στόουνχεντζ με το φεγγάρι;

Η τοποθεσία του Στόουνχεντζ (Stonehenge) είναι γνωστό ότι είναι ευθυγραμμισμένη προς την κατεύθυνση της ανατολής του ήλιου στο θερινό ηλιοστάσιο και της δύσης στο χειμερινό ηλιοστάσιο,...

Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτο αποκαλύπτει αν είστε γενναίοι ή καλοσυνάτοι

Τα τεστ προσωπικότητας αξιοποιούν τη συναρπαστική αλληλεπίδραση μεταξύ της οπτικής αντίληψης και των γνωστικών χαρακτηριστικών και αποκαλύπτουν στοιχεία βαθύτερα για την προσωπικότητά σας. Ακριβώς αυτό...

Σοκ στη Λάρισα – Σαραντάρες “ξεζούμισαν” 17χρονο μαθητή Λυκείου…

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία στην Λάρισα μετά τη ροζ αποκάλυψη ότι ένας 17χρονο μαθητής Λυκείου κατέληξε στο νοσοκομείο έπειτα από ερωτικό τρίο με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αυτά είναι τα τρία ποτά που προκαλούν πρόωρη γήρανση

Η υγεία της επιδερμίδας μας δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο την περιποιούμαστε, αλλά...

Νέο βιολογικό ρολόι “αλλάζει τον τρόπο που μετράμε τη γήρανση”

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι βιολογική ηλικία του ανθρώπινου οργανισμού συχνά διαφέρει από τη...

Οι νομοί της Ελλάδας που γερνούν

«Με βάση τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής (2021) το 50% του πληθυσμού της χώρας...

Πικρή δικαίωση: Το «μυστικό» ήταν ο Τσίπρας…

Ήταν δεδομένο πως η εποχή μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία...