Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13.4 C
Athens

Το παρασκήνιο της ακύρωσης της επίσκεψης Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ

Η είδηση ακύρωσης του ταξιδιού του Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ λόγω κορονοϊού, που δημοσιεύσαμε αναπαρήχθη από πολλά μέσα ενημέρωσης, με αρκετά να προσθέτουν επιπλέον στοιχεία, τα οποία προφανώς προέκυψαν από δικές τους πηγές ενημέρωσης.

Ωστόσο, αυτό το οποίο τονίσαμε με κάθε σαφήνεια είναι το εξής: «Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θεώρησε ότι δεν υπήρχε λόγος να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι το πρόγραμμα των συναντήσεων δεν θα μπορούσε να είναι το προσδοκώμενο λόγω κορονοϊού».

Πράγματι, η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ όπως και η ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας, μέσω Twitter:

“Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται ότι ύστερα από συνεννόηση με το αμερικανικό Υπουργείο Αμύνης συμφωνήθηκε προσωρινή αναβολή της επισκέψεως του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ.

Η νέα ημερομηνία της επισκέψεως, εντός συντόμου χρονικού διαστήματος, θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η σχετική συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά. Παράλληλα, προγραμματίζεται τις προσεχείς ημέρες τηλεφωνική συνομιλία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης με τον Αμερικανό ομόλογό του, κ. Μάρκ Έσπερ (MarkEsper)”.

Σύμφωνα με πληροφορίες Παναγιωτόπουλος και Έσπερ δεν έχουν απλά άριστη επικοινωνία, αλλά ετοιμάζονται από κοινού βήματα που θα ενισχύσουν έτι περαιτέρω την Στρατηγική Συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και την επαύξηση την αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα στις ΗΠΑ, αυτό που διαφαινόταν ως πιθανό ήταν το πολύ δύο συναντήσεις με μεγάλους περιορισμούς λόγω κορονοϊού και τις υπόλοιπες να γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων. Το ρίσκο που αναλάμβανε ο υπουργός από αυτό το ταξίδι θα ήταν πολλαπλάσιο από τα οφέλη, αφού δεν είναι μόνο ότι έπρεπε να δεσμεύσει το κυβερνητικό αεροσκάφος για δυόμισυ ημέρες αλλά θα έπρεπε να μπει σε καραντίνα άμα τη επιστροφή, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ τα κρούσματα του κορονοϊού καλπάζουν, φθάνοντας τα 55.000 την ημέρα! Το ρίσκο για την ελληνική κυβέρνηση ήταν πολύ μεγαλύτερο από την ακύρωση του ταξιδιού και την μετάθεση της ημερομηνίας για αργότερα.

Επιπλέον, δεν είναι ότι θα «χανόταν» για 8 ώρες η επικοινωνία με τον κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης όσο θα βρισκόταν εν πτήσει (με ότι αυτό συνεπάγεται λόγω της τουρκικής προκλητικότητας) όσο το ενδεχόμενο έκθεσης στον κορονοϊό αλλά και της μικρής αντιπροσωπείας που θα έπρεπε για λόγους ασφαλείας να τον συνοδεύει. Η πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς ήρθε χωρίς να υπάρξει «γκρίνια» από τις ΗΠΑ, με τους αμερικανούς αξιωματούχους να εκθειάζουν την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η πανδημία.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και γίνουν συναντήσεις θα υπάρξουν ανακοινώσεις από κοινού με την αμερικανική πλευρά, που θα κάνουν κάποιους να τρίβουν τα μάτια τους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά εκκαθαριστικά

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

ΑΣΕΠ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις πρόσληψης στην Δημοτική Αστυνομία

Άνοιξαν την Πέμπτη 7/3 οι αιτήσεις για την προκήρυξη 1Κ/2024 του ΑΣΕΠ που αφορούν στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας χιλίων διακοσίων δεκατριών (1.213) θέσεων μόνιμου προσωπικού...

Καθαρά Δευτέρα: Πως θα λειτουργήσει η Βαρβάκειος Αγορά

Ανοικτή από την Κυριακή στις 21:00 έως τις 15:00 της Καθαράς Δευτέρας, θα είναι η Βαρβάκειος αγορά. Και η Αγορά του Ρέντη είναι ανοιχτή από...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης για επίσκεψη στις ΗΠΑ: Αν δεχθώ πρόσκληση θα ανταποκριθώ

Συζήτηση με τους δημοσιογράφους είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της εκδήλωσης για το...

ΗΠΑ: Προς απαγόρευση το Tik Tok – Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ έγινε την Τετάρτη...

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τον Τραμπ – Θα είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος

Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ με απόφασή του την Δευτέρα (4/3), δικαίωσε τον Ντόναλντ...

ΗΠΑ: 510 αναφορές το 2022 για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα

Οι ΗΠΑ συνέλεξαν 510 αναφορές το 2022 για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα, πολλά από τα...