Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Το υπουργείο Εξωτερικών «σφάζει» τον Ερντογάν: Ο κατεξοχήν παραβάτης

Ανακοίνωση με την οποία «καταδικάζει τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας» στα Ύψαλα κατά την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο της αποχώρησης του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου από εκδήλωση.

«Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

«Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της».

«Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας» συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και σημειώνει: «Η αποχώρηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών. Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της».

Οικονόμου: Ήμουν προετοιμασμένος

Προετοιμασμένη ήταν η Αθήνα για το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν να κάνει εμπρηστικές δηλώσεις για την Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, μετά την αποχώρησή του από εκδήλωση στην Τουρκία.

«Δεν μπορώ να πω ότι το ανέμενα. Το θεωρούσα ως ένα πιθανό ενδεχόμενο. Προετοιμασμένος ήμουν. Εγώ είχα πάει ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα: τον αγωγό TANAP ο οποίος θα συνδεθεί με τον αγωγό TAP. Άρα είχαμε λόγο να είμαστε παρόντες στα εγκαίνια. Αφ’ης στιγμής ο κ. Ερντογάν άρχισε να αναφέρεται σε θέματα άσχετα με τα εγκαίνια του αγωγού και με προκλητικό τρόπο για την Ελλάδα θεώρησα αυτονόητο ότι έπρεπε να αποχωρήσω», είπε ο Δημήτρης Οικονόμου στον ΣΚΑΙ.

Στην ερώτηση αν επικοινώνησε με την Αθήνα πριν αποχωρήσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος απάντησε: «Εκείνη τη στιγμή δεν επικοινώνησα. Είχαμε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αλλά δεν το θεωρούσαμε δεδομένο. Αν το θεωρούσαμε δεδομένο δεν θα πηγαίναμε».

Την ώρα που η ελληνική αντιπροσωπεία αποχωρούσε οι Τούρκοι διοργανωτές ρώτησαν τον κ. Οικονόμου τι συμβαίνει. «Με ρωτούσαν και τους είπα ότι μετά από αυτά που ανέφερε ο κ. Ερντογάν δεν μπορώ να μείνω και αποχωρώ», σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Την αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας που έδινε το παρών στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ προς την Ελλάδα και την Ευρώπη στα Ίψαλα της Τουρκίας, δίπλα από τα σύνορα με την Ελλάδα, προκάλεσαν οι αναφορές του Τούρκου προέδρου, με σαφείς αιχμές κατά της Ελλάδας.

Αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο παριστάμενος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου.

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα υποκύψει, συμφωνήσαμε με τη Λιβύη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα εγκαίνια του αγωγού TAP δίπλα από τα σύνορα με την Ελλάδα υπερασπίστηκε τη συμφωνία με την Λιβύη και αποκάλυψε πως η συμφωνία θα εγκριθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο.

«Κάποιοι αντί για δίκαια διανομή των πηγών στην ανατολική Μεσόγειο προτιμούν την ρητορική της απειλής και των εκβιασμών. Καμία χώρα δεν είναι πιο πάνω από το διεθνές δίκαιο. Κανένας δεν μπορεί να φτάσει κάπου με την λογική το έκανα και τελείωσε. Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε τέτοια ζητήματα», δήλωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «Δύο γεωτρύπανα μας το Φατίχ και το Γιαβούζ και 2 σεισμογραφικά μας πλοία συνεχίζουν τις εργασίες τους. Δεν θα τραβήξουμε από εκεί τα πλοία μας επειδή αυτοί ξεφωνίζουν. Με την Λιβύη κάναμε τη συμφωνία μας. Τώρα άρχισαν να απειλούν την Λιβύη. Μετά η συμφωνία θα έρθει στο κοινοβούλιο μας και θα προχωρήσουμε το θέμα σε άλλη μορφή. Από τις γεωτρήσεις μας δεν θα έρθει σύγκρουση ή αίμα αλλά ειρήνη και ευημερία».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Κασσελάκης: Θέλει μόνο… δύο θητείες ως πρωθυπουργός της χώρας!

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτηςο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στον Αντώνη Σρόιτερ και στην εκπομπή...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου: Πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, τα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων,...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις...

Καθαρή νίκη του Ιμάμογλου – Ο Ερντογάν χάνει και την Άγκυρα

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το κόμμα Δικαιοσύνης...

Τουρκία: Με το βλέμμα στην Κωνσταντινούπολη οι δημοτικές εκλογές – Στην Αγία Σοφία ο Ερντογάν

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, το ενδιαφέρον στρέφεται...