ΤΟΥΡΚΙΑ: Με λευκό εξώφυλλο κυκλοφόρησε η Sözcü

60

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα εντάλματα σύλληψης στελεχών της εφημερίδας και δημοσιογράφων, το φύλλο της καθημερινής Sözcü, είχε λευκό εξώφυλλο. Η «Ειδική Έκδοση Ελευθερίας του Τύπου» στις 19 Μαίου, ήταν λευκή και στο εσωτερικό της, με άδειες «στήλες», όπου αναγράφονταν μόνα τα ονόματα των δημοσιογράφων. Άδειος, ήταν και ο χώρος της στήλης του καιρού…

Την προηγούμενη μέρα είχαν συλληφθεί οι Μεντιχά Ολγκιούν, αρχισυντάκτης της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας και ο ρεπόρτερ, Γκιοκμέν Ολού, ενώ εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας, Μπουράκ Ακμπάι και τον επικεφαλής των οικονομικών, Γιοντσά Καλελί. Και σε αυτή την περίπτωση, οι συλλήψεις έγιναν με το πρόσχημα υποτιθέμενων δεσμών με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι δημοσιογράφοι, κατηγορούνται ότι είναι μέλη «τρομοκρατικής οργάνωση» και ότι διέπραξαν «έγκλημα για λογαριασμό της οργάνωσης», «επίθεση κατά του προέδρου» και «ένοπλη εξέγερση κατά της τουρκικής κυβέρνησης».

Διαδηλώσεις ανήμερα της 200ής ημέρας κράτησης

Στις 18 Μαίου έγιναν διαμαρτυρίες δημοσιογράφων σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, με αίτημα την απελευθέρωση δημοσιογράφων της Cumhuriyet, που συμπλήρωναν 200 ημέρες στη φυλακή. Στην Κωνσταντινούπολη οι δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δικαστικό μέγαρο Τσαγλαγιάν κρατώντας φωτογραφίες των φυλακισμένων δημοσιογράφων και φώναξαν «ελευθερία στην αλήθεια». Στη διαδήλωση μετείχαν μέλη της Ένωσης Τούρκων Δημοσιογράφων(TGC),, της Ένωσης Δημοσιογράφων Τουρκίας(TGS), DİSK Basın-İş και συγγενείς των κρατουμένων.

Ο επικεφαλής της DİSK Basın-İş, Φαρούκ Ερέν, μίλησε για τη 200 ημέρα κράτησης των δημοσιογράφων που είχαν συλληφθεί μετά από επιδρομές στα σπίτια τους. «Είναι αυτό που αποκαλούμε, υποκρισία δικαιοσύνης», είπε, ενώ παρατήρησε ότι ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Μέχρι τώρα, πίσω από τα κάγκελα είναι 160.

Διαβάστε επίσης:  Ο Τύπος της Τρίτης 28/7

Η Γ.Γ. της TGC, Σιμπέλ Γκιουνές, είπε ότι οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να εκφραστούν. «Όσοι εκφράζονται, είναι στη φυλακή. Ζητάμε την απελευθέρωση των συναδέλφων μας που δεν πούλησαν τη συνείδηση, το νου και την πένα τους σε κανέναν», τόνισε. «Γελοία», χαρακτήρισε την κατάσταση ο δημοσιογράφος Ερτουγρούλ Μαβίογλου, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στους κρατουμένους δημοσιογράφους δεν επιτρέπεται να δέχονται γράμματα ή να διαβάζουν βιβλία. «Όσοι τους καταπιέζουν, κάποια μέρα θα λογοδοτήσουν», τόνισε ενώ για την πρόσφατη σύλληψη του αρχισυντάκτη της ηλεκτρονικής έκδοσης της Cumhuriyet, Ογκιούζ Γκιουβέν, «φτάνεις στο σημείο να μην υπάρχουν λόγια» . Ο Γκιουβέν συνελήφθη για ανάρτησή του στο twitter της εφημερίδας, σχετικά με το θάνατο σε τροχαίο εισαγγελέα που είχε αρχίσει τις έρευνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Το σχόλιο διαγράφηκε 55 δευτερόλεπτα μετά την ανάρτηση και ο Γκιουβέν συνελήφθη με την κατηγορία της «προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση». Στην Άγκυρα, στη διαδήλωση μπροστά στο δικαστήριο, μετείχαν δικηγόροι και στελέχη του κόμματος CHP της αντιπολίτευσης. Η αστυνομία δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία.

Στο μεταξύ, άλλα 9 άτομα συνελήφθησαν στις 18 Μαίου στην Άγκυρα, στη διάρκεια διαμαρτυρίας αλληλεγγύης στον απολυμένο εκπαιδευτικό Σεμίχ Οτζακά και την ακαδημαϊκό Νουριγιέ Γκιουλμέν, οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας εδώ και περισσότερες από 70 ημέρες, ζητώντας αναστολή των απολύσεών τους. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και η μητέρα του Οτζακά, Σουλτάν.