Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
19.3 C
Athens

Τουρκικά παιχνίδια πολέμου στην κυπριακή ΑΟΖ – Σε θέση μάχης η Λευκωσία

Οι Τούρκοι έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά εκδίδοντας νέες ναυτικές οδηγίες για ασκήσεις με τα πολεμικά τους πλοία στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, στα οποία διεκδικούν συνεκμετάλλευση. Έκτακες συσκέψεις Αναστασιάδη που συγκαλεί σήμερα το πρωί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και είναι σε ανοιχτή γραμμή με Αθήνα και Ε.Ε.

Έκτακτες συσκέψεις στη Λευκωσία

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την Παρασκευή, θα θέσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά και την ανανέωση μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής Navtex. Αυτό , σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Λευκωσία, οριστικοποιήθηκε στην σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Κυπρίου προέδρου την Τρίτη το βράδυ. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει διάβημα στον ΟΗΕ, ενώ το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε Navtex, με την οποία προειδοποιεί τους ναυτιλομένους για την παράνομη ενέργεια της ‘Αγκυρας.

Το Κέντρο ενημερώνει τους ναυτιλομένους ότι η τουρκική Νavtex αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στην υφαλοκρηπίδα και στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενέργεια, προσθέτει, που «συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες ασφάλειας στη θάλασσα και αποτελεί ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία».

Στην σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και ‘Αμυνας. Συμμετείχαν, επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο αναπληρωτής του , ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο γενικός Εισαγγελέας, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι αρμοδίων φορέων.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, για συντονισμό των ενεργειών Λευκωσίας και Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες τονίστηκε ότι η «Κύπρος σε σύζευξη με την Ελλάδα θα επιδιώξει στον ανώτερο βαθμό να προασπίσει τα συμφέροντα της δια της νομίμου οδού».

Η Λευκωσία θα εντείνει τις διπλωματικές κινήσεις και θα αναμένει να δει κατά πόσο στην άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες θα προκύψει κάτι απτό για την Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν έχουν αποφέρει επιθυμητά αποτέλεσμα στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την Τετάρτη το πρωί κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και θα δεχθεί το μεσημέρι την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι.

Επίσης λήφθηκαν και άλλες αποφάσεις, που αφορούν στον χειρισμό του ζητήματος επί της θαλάσσης. Ωστόσο, τηρείται απόλυτη εχεμύθεια, αφού, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το θέμα με τη γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» δεν έχει κλείσει τόσο για την κυπριακή Δημοκρατία όσο και την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.

Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ μέχρι αργά το βράδυ παρέμενε στην θέση, που βρίσκεται αδρανοποιημένο το τελευταίο διάστημα.

Οι Τούρκοι προχώρησαν σε έκδοση νέας Navtex στην περιοχή που καλύπτει περιοχή του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ στην Κύπρο ο Πρόεδρος του νησιού θα προεδρεύσει αύριο, Τετάρτη, συνεδρίασης του Συμβουλίου Αρχηγών, αντί των χωριστών συναντήσεων που είχαν ανακοινωθεί με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για συντονισμό των επόμενων βημάτων.

Δείτε τον χάρτη με την περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι, με την ανανέωση της Navtex:

Νέες πολεμικές απειλές των Τούρκων για την Κυπριακή ΑΟΖ (ΒΙΝΤΕΟ)

Την ώρα που συνεχίζεται ο αποκλεισμός του γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η Λευκωσία θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους για το θέμα του φυσικού αερίου.

«Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη για λύση του Κυπριακού, τότε πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους για το θέμα του φυσικού αερίου» δήλωσε ο Ακιντζί, μιλώντας στο CNNTurk.

Προειδοποίησε δε, ότι σε αντίθετη περίπτωση, οι Τουρκοκύπριοι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους με την Τουρκία.

Για το φυσικό αέριο, ο Ακιντζί πρότεινε την ίδρυση κοινής, ειδικής επιτροπής, κάτι που -όπως υποστηρίζει- απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι.

Απειλές από τον Τσελίκ

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομερ Τσελίκ, δηλώνει προκλητικά ότι η Αγκυρα μπορεί να κάνει ταυτόχρονα πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία και αλλού «δείχνοντας» την Κυπριακή ΑΟΖ.

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο

Παρότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα εμφανίζεται αμετακίνητη από τις θέσεις της. Η Λευκωσία, οι Βρυξέλλες αλλά και η Ρώμη αναμένουν την 22η Φεβρουαρίου, όταν και εκπνέει η παράνομη τουρκική Navtex.

Παρόλα αυτά, το ενδεχόμενο η Τουρκία να εκδώσει νέα Navtex δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Τις περασμένες ημέρες, η ΕΝΙ εξέφρασε την έκπληξή της για όλα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να περιμένει για πάντα.

Στο μεταξύ, σε ισχύ τίθενται από την Δευτέρα, δύο νέες «Navtex», τις οποίες εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η πρώτη είναι για λογαριασμό της UNIFIL (Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για τον Λίβανο) σε περιοχή νοτίως του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ και η δεύτερη για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας βορείως του ίδιου τεμαχίου.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1:

Έτοιμο να αποχωρήσει από την Κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ΕΝΙ λόγω του αποκλεισμού που έχει επιβάλλει η Τουρκία

Σε διαδικασίες μετακίνησης από την θέση που βρίσκεται σταθερά εδώ και 10 μέρες, βρίσκεται το γεωτρύπανο Saipem 12000 την τελευταία ώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του philenews, το γεωτρύπανο έχει απενεργοποιήσει τα συστήματα πλήρους σταθεροποίησης του, που ήταν σε λειτουργία από το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, οπότε και σταμάτησε την πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά».

Ωστόσο για την ώρα δεν θα φύγει από την περιοχή, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του philenews, αφού αναμένονται αποφάσεις μετά τις υπό εξέλιξη διαδικασίες συντονισμού μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΕΝΙ.

Την ίδια ώρα, μετά την ανανέωση μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράτυπης Navtex στο τεμάχιο 3 η Τουρκία το απόγευμα, ανανέωσε μέχρι τις 10 Μαρτίου και την άλλη Navtex, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια ζώνη από τον Ακάμα και τις νότιες ακτές της Κύπρου, μέχρι και το Ακρωτήρι Αποστόλου Αντρέα για έλκυση υποθαλάσσιου αντικειμένου από πολεμικό πλοίο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τέλος οι έντυπες κάρτες καυσαερίων

Έρχονται βαριά πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα και για όσα δεν “πέρασαν” ΚΤΕΟ – Καθιερώνονται...

Βαρύτατα πρόστιμα από την εφορία,και όχι μόνο από την τροχαία όταν εντοπίζονται σε τυχαίο έλεγχο, θα πρέπει να αναμένουν το προσεχές χρονικό διάστημα όσοι...

Βύρωνας: Πυροβόλισαν ζευγάρι, νεκρός ο άνδρας – Το παιδί τους είδε το τραγικό σκηνικό

Πυροβολισμοί στον Βύρωνα με ένα νεκρό και μια γυναίκα τραυματισμένη. Μαφιόζικη εκτέλεση στην περιοχή του Βύρωνα. Ένας 32χρονος άνδρας αλβανικής καταγωγής έχασε τη ζωή του από...

Δολοφονία – Άγ. Ανάργυροι: Βαρύτατες ευθύνες στους αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση αποδίδει η...

Ένα από τα πρόσωπα που φέρεται να βρίσκεται αντιμέτωπο με βαρύτατες ευθύνες για τη δολοφονία της Κυριακής, έξω απο το αστυνομικό τμήμα των Αγίων...

Νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους αστυνομικούς μετά από 16 χρόνια – Αλλαγές σε 3...

Δεκαέξι χρόνια μετά, έρχεται αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου για τους αστυνομικούς, με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα να αποστέλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για σχετικό έλεγχο νομιμότητας. Οι τροποποιήσεις...

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από 1η Ιουλίου θα αρχίσει η εφαρμογή της στις λαϊκές αγορές

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με νεότερη απόφασή του θέσπισε την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους...

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Μαΐου

Σήμερα Πέμπτη, 9 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Αγίου Χριστοφόρου μάρτυρος, Προφήτου Ησαΐα, Άγιος Νικόλαος ο νέος ο εν Βουνένοις. Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής: Χριστόφορος, Χριστοφόρης, Φόρης, Χριστόφης, Χριστοφία, Χριστοφίνα, Ησαΐας.
Ένοπλη ληστεία με τραυματία σε πρατήριο υγρών καυσίμων

Ποια πρατήρια καυσίμων πρέπει να αποφεύγεις – Το κόλπο που δελεάζει

Η χαμηλότερη τιμή των καυσίμων εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο δέλεαρ για τους οδηγούς αλλά και έναν σημαντικό κίνδυνο που θα πρέπει κανείς λάβει...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ το Μπαρμπαρός

Βόρεια της Κύπρου και με κατεύθυνση προς τα δυτικά πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος...

Η Αθήνα καταδικάζει τη νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας

Καταδικάζει απερίφραστα η Αθήνα τη νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ...

«Παγώνει» τις δραστηριότητες της η Exxon Mobil στην Κυπριακή ΑΟΖ

Στο «πάγωμα» των δραστηριοτήτων της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη προχωρά η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil έως...

Εντός της κυπριακής ΑΟΖ το Ορούτς Ρέις

Εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος...