Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Τουλάχιστον 3.000 υπολογίζονται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων

Σε τουλάχιστον 3.000 υπολογίζονται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία, σε ολόκληρη τη χώρα.

Το στοιχείο αυτό προκύπτει από την εμβολιαστική κάλυψη, η οποία κυμαίνεται στα επίπεδα του 75% για τις δομές αυτές, όπου απασχολούνται περίπου 13.000 εργαζόμενοι.

Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων από εργοδότες στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους εμβολιασμένους εργαζόμενους πρόκειται να ξεκινήσει εντός της ημέρας. Θα δίνεται περιθώριο τριών ημερών, ώστε να δηλωθούν ενστάσεις από μη-εμβολιασμένους, με την υποβολή ων σχετικών εγγράφων, εφόσον αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει ξεκινήσει από χθες ελέγχους στις δομές αυτές. Το πρόστιμο για τους εργοδότες οι οποίοι απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζόμενους φθάνει τα 200.000 ευρώ!

Εξάλλου, σήμερα ξεκίνησε η εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του COVID-19 σε όλες τις δομές ηλικιωμένων και αναπηρίας της χώρας.

Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα τίθενται σε αναστολή εργασίας έως ότου εμβολιαστούν, ενώ κατά το διάστημα της αναστολής, δεν καταβάλλονται οι αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές .

Για την αναπλήρωση των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (τρίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους 3 μήνες) αντίστοιχων προσόντων, εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότητας με το προσωπικό που τέθηκε σε αναστολή.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη -από το προηγούμενο έτος- προχωρήσει στην πρόσληψη 500 ατόμων σε όλες τις δημόσιες προνοιακές δομές για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού και διβεβαιώνει για την επάρκεια του προσωπικού.

Λόγοι υγείας

Σε περίπτωση που συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, οι εργαζόμενοι στις δομές ηλικιωμένων και αναπηρίας μπορούν να καταθέσουν αίτηση απαλλαγής στις αρμόδιες επιτροπές υγείας της οικείας υγειονομικής περιφέρειας έως και την Τετάρτη .

Αίτηση απαλλαγής δικαιούνται να καταθέσουν οι εργαζόμενοι που εμφανίζουν αποκλειστικά τα ακόλουθα νοσήματα:

Ø Σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης ή έχουν διαγνωστεί με αλλεργία σε κάποια έκδοχα των εμβολίων και υπάρχει σχετική γνωμάτευση από αλλεργιολόγο.

Ø Ιστορικό μυοκαρδίτιδας και σχετική πιστοποίηση από ειδικό ιατρό καρδιολόγο.

Ø Σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση των εμβολίων Astra Zeneca και Jansen / Johnson & Johnson και έχουν ειδική ιατρική γνωμάτευση.

Η αίτηση των ενδιαφερομένων θα πρέπει περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία ταυτοποίησης του αιτούντος και να επισυνάπτει την σχετική ιατρική βεβαίωση και κάθε άλλο κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο που πρέπει να τεθεί υπόψη της αρμόδιας επιτροπής.

Οι επιτροπές στις υγειονομικές περιφέρειες θα ξεκινήσουν την επεξεργασία των αιτημάτων την Πέμπτη και θα ολοκληρώσουν τη γνωμοδότηση εντός πέντε ημερών.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, προβλέπεται χρονική παράταση για την ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής καθηκόντων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Εντοπισμός μεγάλης ποσότητας φύλλων κοκαΐνης μέσα σε φορτία λιπασμάτων

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών σε ακατέργαστη μορφή προχώρησαν τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, εμπορευματοκιβώτιο προερχόμενο από...
25 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Γεώργιος Γεννηματάς

Ο Γεώργιος Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής...
Κορονοϊός: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΕΚΑΒ

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Σοβαρό επεισόδιο συνέβη στη Νίκαια, όπου δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο, λίγες ώρες μετά την επίθεση του πρώην βουλευτη των Σπαρτιατών Κωνσταντίνου Φλώρου στον...
Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την ημέρα της εισαγωγής του διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου,...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γεωργιάδης: Διαγράφονται τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που δεν εμβολιάστηκαν στην πανδημία

Σε εξέλιξη η έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά για την πορεία του...

“Βόλτα αγάπης” για 58 ηλικιωμένους συμπολίτες μας

Μία  «βόλτα αγάπης» διοργανώθηκε χθες βράδυ από 20 οδηγούς ταξί για 58 ηλικιωμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι περιηγήθηκαν στην εορταστικά στολισμένη...

Επίδομα των 361 ευρώ: Σε ποιους θα πιστωθούν εκατομμύρια ευρώ

Επίδομα ύψους 361 ευρώ μηνιαίως παρέχεται σε συγκεκριμένους δικαιούχους. Το επίδομα δίνεται από τον...

Η μοναξιά επηρεάζει τη μνήμη και την ψυχική υγεία

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το σώμα φθείρεται και το μυαλό κουράζεται. Οι αλλαγές (σωματικές,...