Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
19.3 C
Athens

Τουρισμός: Ποιες περιοχές είναι οι κερδισμένες της φετινής σεζόν

Ανοδικά κινήθηκαν τα τουριστικά μεγέθη στην Ελλάδα το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, με τις διεθνείς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια να κινούνται αυξητικά σε σχέση με το 2022, αλλά και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να καταγράφουν νούμερα ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το ΙΝΣΕΤΕ, το ερευνητικό εργαλείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Είναι δεδομένο ότι εφέτος η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα των τουριστικών εσόδων για την σεζόν του 2023, όπως άλλωστε έχει τονιστεί από φορείς του ελληνικού Τουρισμού, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι εφέτος θα ξεπεραστούν οι εισπράξεις των 18,2 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2019.

Σταχυολογώντας τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ τονίζεται ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, καταγράφηκαν 17,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,4%, δηλαδή 1,9 εκατ. αφίξεις επιπλέον σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή καταγράφηκαν 7,7 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 5,7 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 35,8% ή 2,0 εκατ. επιπλέον οδικές αφίξεις.

Δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού εκδρομέα από το Ντουμπάι

Αεροπορικές αφίξεις: Πρωταγωνιστεί το Ελευθέριος Βενιζέλος

Ενδιαφέρον εξάλλου παρουσιάζουν τα στοιχεία από τα αεροδρόμια της χώρας, στα οποίο το Ελευθέριος Βενιζέλος πρωταγωνιστεί με 4,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 32,4%, πάντα για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 1,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 21,4%.

Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα των τουριστικών εσόδων για την σεζόν του 2023

Στην Κρήτη, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε αύξηση 4,9% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 2,6 εκατ. και στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,1 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 7,1%.

Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 1,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 1,5%, στο αεροδρόμιο της Κω καταγράφηκαν 1,0 εκατ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 6,0%.

Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου καταγράφηκαν 441 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 5,4% και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης καταγράφηκαν 574 χιλ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 7,9%.

Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 1,4 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 7,5% και στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 774 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 9,1%. Στο αεροδρόμιο του Ακτίου καταγράφηκαν 306 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 6,1% ενώ στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς η αύξηση ανήλθε σε 3,4% καθώς καταγράφηκαν 293 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Αύξηση 12,6% καταγράφηκε στο αεροδρόμιο της Σκιάθου με τις αεροπορικές αφίξεις να ανέρχονται σε 209 χιλιάδες. Παρόμοια εικόνα και στα αεροδρόμια της Σάμου και της Καβάλας με την αύξηση να ανέρχεται σε 7,4% και 19,1% αντίστοιχα καθώς καταγράφηκαν 105 χιλ. και 98 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας σημειώθηκε μείωση 19,2% ενώ καταγράφηκαν 95 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Αντίθετα στο αεροδρόμιο του Άραξου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 51 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 40,2%. Τέλος, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 44 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 20,8%.

Οδικές αφίξεις: Όλοι οι μεθοριακοί σταθμοί κινήθηκαν ανοδικά

Εστιάζοντας στις οδικές αφίξεις, την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2023, όλοι οι μεθοριακοί σταθμοί κατέγραψαν αύξηση σε σύγκριση με το 2022. Ειδικότερα, ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση 85,4% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 2,1 εκατ. ενώ ακολούθησε ο μεθοριακός σταθμός των Κήπων που σημείωσε αύξηση 63,2% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 643 χιλιάδες.

Αύξηση στις εισπράξεις επταμήνου κατά 20,2% σε σχέση με το 2022

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα εμφάνισαν αύξηση κατά 20,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 10.321 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 14,7%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 5.649 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 27,0%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4.403 εκατ. ευρώ.

Οι προορισμοί στους οποίους κυριαρχεί το μαζικό μοντέλο εξακολουθούν να μαγνητίζουν τους ξένους επισκέπτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εορταστικό ωράριο: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Στις 25 Απριλίου ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα ενόψει των εορτών του Πάσχα. Να σημειωθεί πως, τα καταστήματα θα είναι...

Ρέντη: Στη φυλακή οδηγήθηκαν επτά από τους 31 κατηγορουμένους

Την Κυριακή θα συνεχιστεί ο δεύτερος κύκλος των απολογιών ενώπιον των τεσσάρων ανακριτών για τη δολοφονική επίθεσης σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ, έξω από...

Ποινή κάθειρξης 45 ετών σε γνωστό δικηγόρο – Καταδικάστηκε για βιασμό ανήλικων κοριτσιών

Σε 45 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ομόφωνα, γνωστός δικηγόρος της Αθήνας, καθώς αποδείχτηκε ότι βίαζε κατ’ εξακολούθηση δύο ανήλικα κορίτσια, 9 και 11 ετών. Το...

“Φλόγα” Αγάπης στην Λειτουργία – Παράκληση για τα παιδιά με καρκίνο

Με ένα κοριτσάκι των Ξενώνων της ΦΛΟΓΑΣ αγκαλιά, έψαλε την Παράκληση στην Παναγία παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας ο Πατέρας Αλέξανδρος που λειτουργεί στον παρακείμενο...
Με γραπτές εξετάσεις η ελληνική ιθαγένεια στους αλλοδαπούς

Υπουργείο Εσωτερικών: Η έρευνα για την κλοπή είναι σε εξέλιξη

Διευκρινήσεις σχετικά με την διάρρηξη που έγινε στην Διεύθυνση Εκλογών έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνοντας ότι το κτίριο φυλάσσεται όλο το 24ωρο. Ειδικότερα η...
29χρονη, τραυματίστηκε, σφαίρα, Κορυδαλλός,

Διαψεύδει τον Γιάννη Καλλιάνο ο θεράποντας ιατρός του πατέρα του – “Δεν πήρα ποτέ...

«Ουδέποτε αποδέχτηκα προσφορά 500 ευρώ από τη σύζυγο του θανόντος» λέει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής και θεράποντας ιατρός του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος...

Νίσυρος: Συνελήφθη ο αρχαιοφύλακας

Συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου (27/4) σε σπίτι συγγενικών του προσώπων, στην περιοχή των Καμινίων, στο Ηράκλειο, από αστυνομικούς της Ασφάλειας, ο αρχαιοφύλακας της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρισμός: Αύξηση εισπράξεων και ταξιδιωτικής κίνησης στο δίμηνο

Ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, κατά το πρώτο δίμηνο του 2024, καταγράφοντας...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο...

Τουρισμός για Όλους 2024: Έως την 1η Απριλίου οι αιτήσεις – Πότε θα γίνει η κλήρωση και πότε θα βγουν τα αποτελέσματα

Μέχρι τη Δευτέρα, 1η Απριλίου στις 23:59 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση στο https://vouchers.gov.gr/tourism4all-2024 για...

Κοινωνικός Τουρισμός- voucher: Ποιοι μπορούν να πάνε δωρεάν διακοπές τριήμερο Καθαράς Δευτέρας και Πάσχα

Ευκαιρία απόδρασης ενόψει της Καθαράς Δευτέρας και του Πάσχα έχουν οι κάτοχοι επιταγών (voucher) ...