Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
26 C
Athens

Τουρκία: Απόρρητη έκθεση αποκαλύπτει ότι ο στρατός δεν διαθέτει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό

Οι χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας θα δυσκολευτούν να βρουν στρατεύματα, έτοιμα να αναπτυχθούν σε περίπτωση πολέμου, ενώ στερούνται του αναγκαίου στρατιωτικού υλικού για να εκπληρώσουν την αποστολή τους.

Μια εμπιστευτική τουρκική στρατιωτική έκθεση, που περιήλθε στην κατοχή του Nordic Monitor, αποκάλυψε ότι οι στρατιωτικοί διοικητές ανησυχούν για την υποβάθμιση των δυνατοτήτων των χερσαίων δυνάμεων, προτείνοντας διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρεμποδίζουν τις επιχειρησιακές και υλικοτεχνικές τους δυνατότητες.

«Δυσκολευόμαστε να βρούμε μια ετοιμοπόλεμη τεθωρακισμένη/μηχανοποιημένη ταξιαρχία που μπορούμε να στείλουμε στη μάχη. Επομένως, η κορυφαία μας προτεραιότητα, ως χερσαίες δυνάμεις, θα πρέπει να είναι να βρούμε μία λύση στην ανάγκη μας για μάχιμα στρατεύματα», αναφέρεται στην έκθεση.

Η παρουσία στρατού στα σύνορα με την Ελλάδα

Η έκθεση προέβλεπε ότι οι χερσαίες δυνάμεις μπορεί να κληθούν να αναπτυχθούν, αν και σε περιορισμένη εμπλοκή, και να προβάλουν ισχύ κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, καθώς και κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Προέβλεπε ότι η αστάθεια στη Συρία και το Ιράκ θα συνεχιστεί και ότι ορισμένα στρατεύματα ενδέχεται να δεσμευτούν για τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης εκεί.

Σημείωνε επίσης ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να επιτεθεί περαιτέρω στην Ρωσία και να απαιτήσει από την Τουρκία να δεσμεύσει δυνάμεις σε διάφορα επίπεδα κατά της ρωσικής απειλής, ενώ ο στρατός μπορεί να κληθεί να παράσχει εκπαιδευτικά προγράμματα για περισσότερες ξένες χώρες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ζήτηση για τη χρήση χερσαίων στρατευμάτων θα αυξηθεί πιθανότατα στο μέλλον στις προβλεπόμενες προοπτικές ασφαλείας, οι χερσαίες δυνάμεις πρέπει να είναι σε θέση να εκσυγχρονιστούν γρήγορα, για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις και να επιλύσουν προβλήματα, προκειμένου να είναι σε θέση να εκπληρώσουν τέτοια καθήκοντα, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη εξελιγμένων στρατιωτικών συστημάτων, όπως μονάδες αεράμυνας, συστήματα καθοδήγησης ακριβείας και απόκτησης στόχων, καθώς και πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας δέχονται περαιτέρω πλήγμα από την έλλειψη επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού.

«Οι στρατιώτες μας δεν καλύπτουν τις ανάγκες»

«Υπάρχει ένα γεγονός που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Οι στρατευμένοι στρατιώτες δεν καλύπτουν τις ανάγκες των χερσαίων δυνάμεων. Δεν φαίνεται δυνατό να αλλάξει αυτή η κατάσταση βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Και σημειώνεται: «Αντιθέτως, οι κοινωνικές τάσεις των τελευταίων είκοσι ετών, η συντόμευση της [υποχρεωτικής] στρατιωτικής θητείας, η οποία έγινε με πολιτικά κίνητρα, εκτός της εμπλοκής της TAF [Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις], και η [εισαγωγή] πρακτικών όπως η πληρωμένη στρατιωτική θητεία έχουν επιδεινώσει περαιτέρω αυτή την προοπτική».

Ένα σημαντικό μέρος των χερσαίων δυνάμεων είναι ήδη δεσμευμένο σε πολεμικές εμπλοκές, που σχετίζονται με τη φύλαξη των συνόρων και τη μάχη κατά των τρομοκρατικών ομάδων, σημειώνεται. Αυτό δυσχεραίνει τα σχέδια του στρατού για αναδιάρθρωση και δεσμεύει σημαντικό αριθμό στρατευμάτων στη φύλαξη των συνόρων και στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Η έκθεση παραδέχεται την αποτυχία ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης των στρατευμάτων των χερσαίων δυνάμεων της Τουρκίας, που είχε δρομολογηθεί πριν από μια δεκαετία, με αποτέλεσμα την αβεβαιότητα μεταξύ των μονάδων και την αποτροπή των αναγκαίων επενδύσεων σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Η «βοήθεια» σε Λιβύη, Σομαλία και άλλες χώρες

Προτείνεται η αναμόρφωση των 35 ταξιαρχιών που διαθέτουν οι χερσαίες δυνάμεις – εκτός από μία που σταθμεύει στο ψευδοκράτος στη βόρεια Κύπρο.

Σύμφωνα με την πρόταση, 15 από αυτές τις ταξιαρχίες – πέντε ταξιαρχίες καταδρομών, τέσσερις ελαφρές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες και έξι τεθωρακισμένες μηχανοκίνητες ταξιαρχίες – θα σχεδιαστούν ώστε να είναι ετοιμοπόλεμες στο υψηλότερο επίπεδο. Θα αποτελούνται εξ ολοκλήρου από επαγγελματίες στρατιώτες.

Οι ταξιαρχίες καταδρομών, που σταθμεύουν στις πόλεις Bolu, Kayseri, Tunceli, Siirt και Hakkari, επιλέχθηκαν ως στόχοι στην έκθεση.

Μια άλλη ομάδα 15 ταξιαρχιών – τέσσερις μηχανοκίνητες και 11 τεθωρακισμένες μηχανοκίνητες μονάδες – θα είχαν τη δυνατότητα να είναι ετοιμοπόλεμες εντός ενός έως τριών μηνών. Θα επανδρώνονταν από στρατεύσιμους, που θα καθοδηγούνταν από επαγγελματίες στρατιώτες.

Οι υπόλοιπες ταξιαρχίες – πέντε μονάδες – θα αναδιαρθρωθούν, ώστε να είναι ταξιαρχίες κινητοποίησης που θα είναι έτοιμες για μάχη εντός τριών έως έξι μηνών. Θα επανδρωθούν επίσης από στρατεύσιμους.

Οι ταξιαρχίες κινητοποίησης θα χρησιμεύουν επίσης ως κόμβοι εκπαίδευσης για ξένο στρατιωτικό προσωπικό και θα βοηθούν στη δημιουργία ή την αναδιάρθρωση στρατών, για χώρες όπως η Σομαλία και η Λιβύη που έχουν ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία.

Η έκθεση εκτιμά, μάλιστα, ότι περισσότερες χώρες θα ζητήσουν παρόμοια βοήθεια από την Τουρκία στο μέλλον, επιβαρύνοντας περισσότερο τις χερσαίες δυνάμεις.

Πότε συντάχθηκε η απόρρητη έκθεση

Σύμφωνα με την έκθεση, η ιδέα της μείωσης του στρατιωτικού προσωπικού, αλλά με ενισχυμένη αποτελεσματικότητα και επαγγελματικές ικανότητες, δεν λειτούργησε πραγματικά όπως περίμεναν οι σχεδιαστές της. Αντιθέτως, το ανθρώπινο δυναμικό μειώθηκε, χωρίς να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των μονάδων των χερσαίων δυνάμεων.

Δεν υπάρχει ημερομηνία στην έκθεση, αλλά πιστεύεται ότι χρονολογείται περίπου από το 2015, δεδομένου ότι αναφέρει πως ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές θα υποβάλλονταν στη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου το καλοκαίρι του 2015. Η έκθεση συντάχθηκε σε επίπεδο διοίκησης των χερσαίων δυνάμεων.

Δεν είναι σαφές πόσες αλλαγές έχουν γίνει στις χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας από τότε, σημειώνει το Nordic Monitor, αλλά η έκθεση παρέχει μια προσεκτική «ματιά» στον τρόπο σκέψης που επικρατεί στις χερσαίες δυνάμεις, οι οποίες ξεκίνησαν μεταρρυθμίσεις με την ιδέα να μετατραπούν σε επαγγελματικό στρατό τη δεκαετία του 1990.

Ορισμένες από τις προβλέψεις για τις προοπτικές ασφαλείας της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν. Ο τουρκικός στρατός αναπτύχθηκε στη Συρία για τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης και επέκτεινε την παρουσία του στο Ιράκ, ενώ σημειώθηκε μια περιορισμένη στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και στον Καύκασο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Λιβύη: Τουλάχιστον 43.059 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των πλημμυρών 

Πάνω από 43.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν μετά τις φονικές πλημμύρες που κατέστρεψαν την ανατολική Λιβύη, κυρίως την πόλη Ντέρνα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης...
Αχτσιόγλου: Απώλειες για 9 στους 10 συνταξιούχους με το νέο ασφαλιστικό

Αχτσιόγλου: Ο Κασσελάκης μου απευθύνθηκε με υποτιμητικό στυλάκι επειδή είμαι γυναίκα

Στα άκρα έχει οδηγηθεί η κόντρα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο υποψηφίων, αλλά και των υποστηρικτών τους έχουν...
H ΟΤΟΕ θα συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου

Απεργιακό “λουκέτο”

Απεργιακό λουκέτο αύριο στη χώρα εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα  και το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο...

Συνάτηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Θετική ατμόσφαιρα – Συμφώνησαν οδικό χάρτη επαφών

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία...

Μητσοτάκης στο CNN: “Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία στα εδαφικά θέματα”...

Συνέντευξη παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN, στο περιθώριο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και λίγο πριν από...
Βουλή: Ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη

Η πρώτη αντίδραση Πολάκη μετά τα “πυρά” Αχτσιόγλου – “Όλοι στις κάλπες την Κυριακή”

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη και Έφης Αχτσιόγλου, με τον βουλευτή Χανίων να απαντάει με ανάρτησή του στο Twitter. «Όλοι...

Airbnb: Αλλαγές στη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και πρόστιμα για τους παραβάτες

Ένα νέο αυστηρότερο πλαίσιο, που ουσιαστικά σημαίνει φορολόγηση με τους ίδιους όρους που φορολογούνται και τα ξενοδοχεία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης στο CNN: “Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία στα εδαφικά θέματα” – “Κοινή πρόκληση η κλιματική αλλαγή”

Συνέντευξη παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN, στο περιθώριο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη...

Τουρκία: Μήνυση κατά Βαρθολομαίου επειδή χρησιμοποιεί τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη

Μήνυση κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατέθεσε ο απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, εκ των εμπνευστών της “Γαλάζιας...

Μέσα σε 30 ώρες: Έτοιμη η γέφυρα που έστησε ο στρατός ξηράς στο Πήλιο (φωτο)

Η γέφυρα έχει μήκος 30 μέτρα και δύναται να «σηκώσει» βάρος 16 τόνων, δηλαδή...

Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Τουρκία

Σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Κεντρική Τουρκία το πρωί της...