ΤΟΥΡΚΙΑ – Οριστικό! Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ο Ιμάμογλου

64
Οριστικό! Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ο Ιμάμογλου

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θα πάρει και επίσημα στις 6 το απόγευμα την εντολή για να αναλάβει την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ιμάμογλου κλήθηκε από την εκλογική επιτροπή η οποία προηγουμένως απέρριψε την αίτηση του κόμματος του Ερντογάν να ανασταλεί η διαδικασία μέχρι να αποφασίσει για παρατυπίες στις εκλογές το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Η επανακαταμέτρηση των ψήφων ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο Ιμάμογλου κέρδισε τις εκλογές με 4,169,765 ψήφους έναντι 4,156,036 ψήφων του εκλεκτού του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Γεννημένος το 1970 σε ένα χωριό της Τραπεζούντας, ο Ιμάμογλου παίζει τα social media στα δάχτυλα και φοράει συνήθως μαντήλι στο πέτο. Έχει τρία παιδιά και θαυμάζει απεριόριστα τη σύζυγό του, Ντιλέκ.

Με την εντυπωσιακή σύζυγό του Ντιλέκ Ιμάμογλου, παντρεύτηκαν το 1995 και απέκτησαν δύο αγόρια κι ένα κορίτσι.

Ο Ιμάμογλου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ πήρε μάστερ στον κλάδο Ανθρώπινο Δυναμικό και Μάνατζμεντ.

Ο διοπτροφόρος πολιτικός άρχισε την καριέρα του σε μια οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής και ανάθεσης έργων το 1992, έγινε πρόεδρος της εταιρείας αυτής, ενώ στα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο και αργότερα έγινε μέλος του ΔΣ της Trabzonspor.

Διαβάστε επίσης:  ΚΥΠΡΟΣ: Επτά φορές ισόβια στον serial killer

Το 2009 έγινε επικεφαλής του CHP στο Beylikdüzü της Κωνσταντινούπολης, όπου ζει από το 1991 και δήμαρχος του οποίου εξελέγη με 50,44% στις 30 Μαρτίου του 2014.

Επί δημαρχίας του, ανεγέρθη το μνημείο του Ραούφ Ντεκτάς στην πόλη με τον τουρκικό Τύπο αλλά και τον Ερντογάν να κάνουν λόγο για σκάνδαλο.

Μέρος του μνημείου του Ραούφ Ντενκτάς είναι και η υπογραφή κειμένων των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου και γι αυτό το λόγο υπήρχε και προτομή του Μακαρίου.

«Σκάνδαλο» και «προδοσία» ήταν τα σχόλια του AKP αλλά και των τουρκικών ΜΜΕ με τον Ιμάμογλου να δηλώνει πως το μνημείο συμβολίζει την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Ο Ιμάμογλου έλαβε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και διεκδίκησε την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης και αποδείχτηκε άξιος αντίπαλος του εκλεκτού του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ιμάμογλου εστίασε σε θέματα όπως η αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων, οι φθηνότερες μεταφορές, οι επενδύσεις και διάφορα φιλικά προς το περιβάλλον project.