Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22.2 C
Athens

Βαριές “καμπάνες” στους επιχειρηματίες που θα αποτρέπουν το καλοκαίρι την πρόσβαση των λουομένων σε αιγιαλό και  παραλίες

Βαριές “καμπάνες” που μεταφράζονται σε πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ  αναμένουν  όσους επιχειρηματίες  θα παραβιάσουν το ερχόμενο καλοκαίρι σε νησιά τους όρους και τις προυποθέσεις  που θα προβλέπουν οι  συμβάσεις εκμετάλλευσης μέρους της παραλίας και του αιγιαλού  που θα υπογράψουν με τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και προβλέπει,μεταξύ άλλων,και την επιβολή προστίμων για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης των λουομένων στην παραλία και τον αιγιαλό.

Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ..

Με σκοπό την ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης και ακώλυτης πρόσβασης του κοινού στους κοινόχρηστους χώρους του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης, της παρόχθιας ζώνης, του υδάτινου στοιχείου, του πυθμένα και του υπεδάφους του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού, με την απόφαση αυτή εξειδικεύονται περιπτώσεις παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία και ορίζονται ο τρόπος επιμέτρησης και το ποσό του προστίμου που προβλέπεται στην περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 5092/2024 ως εξής:

Άρθρο 1
Περιπτώσεις παρεμπόδισης – Τρόπος επιμέτρησης – Ποσό προστίμου

1. Περιπτώσεις παρεμπόδισης κατά την έννοια της περ. 10 της παρ. 22 του ν. 5092/2024, συνιστούν ιδίως:

α) Οποιαδήποτε κατασκευή, όπως ενδεικτικά:

αα) κτίσματα,

αβ) τοιχία,

αγ) ζαρντινιέρες,

αδ) περιφράξεις παντός τύπου, περιλαμβανομένων των ανεμοφρακτών και των καλαμωτών.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πεντακοσίων ευρώ (500 ευρώ) ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.

β) Η τοποθέτηση κινητού στοιχείου που δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα, όπως ενδεικτικά:

βα) αυτοκινήτων,

ββ) μοτοσυκλετών,

βγ) άλλων βαρέων τροχήλατων οχημάτων,

βδ) τεντών, με τρόπο που τα ανωτέρω αποτρέπουν την διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500 ευρώ) ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.

γ) Η ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500 ευρώ) ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας διπλασιάζεται.

δ) Η άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, κατά τρόπο που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500 ευρώ) ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.

ε) Κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, η οποία αποτρέπει τη διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο δύο χιλιάδων ευρώ (2.000 ευρώ).

2. Η παράλειψη του παραβάτη να άρει την παρεμπόδιση εντός των προθεσμιών της παρούσας λογίζεται ως νέα, αυτοτελής κύρωση. Η προθεσμία, ανά κατηγορία παράβασης, ορίζεται ως εξής:

α) για την απομάκρυνση κατασκευών της περ. α) της παρ. 1, τριάντα (30) ημέρες,

β) για την απομάκρυνση κινητών στοιχείων της περ. β) της παρ. 1 και μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων της περ. γ) της παρ. 1, μία (1) ημέρα, γ) για την άσκηση δραστηριότητας ή εκδήλωσης της περ. δ) της παρ. 1, τρεις (3) ώρες,

δ) για την άσκηση σωματικής ή λεκτικής παρεμπόδισης της περ. ε) της παρ. 1, μία (1) ώρα.

3. Αν ο παραβάτης παρεμποδίζει την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα διαπράττοντας περισσότερες από τις παραβάσεις της παρ. 1, επιβάλλεται ενιαίο πρόστιμο, του οποίου η επιμέτρηση επιμερίζεται αναλόγως της παράβασης.

4. Αν δύο ή περισσότεροι, διαπράττοντας παραβάσεις της παρ. 1, παρεμποδίζουν την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, τα πρόστιμα της παρ. 1 επιμερίζονται αναλόγως της συμμετοχής κάθε παραβάτη.

5. Τα πρόστιμα του παρόντος άρθρου δεν μπορούν να υπολείπονται των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ή να υπερβαίνουν τα εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ.

Άρθρο 2
Αναλογική εφαρμογή σε όχθες, παρόχθιες ζώνες, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού.

Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται αναλογικά και για όχθες, παρόχθιες ζώνες, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κρήτη: Δεύτερο περιστατικό με drone και εμπρηστικό μηχανισμό μέσα σε ένα 24ωρο

Δεύτερο περιστατικό που άγνωστοι προφανώς επιχειρούν να στείλουν «μήνυμα» στους ιδιοκτήτες επιχείρησης ζωτροφών που δραστηριοποιούνται σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Ξεκινά η Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου - Καλή Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 29 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1091: Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η μάχη στο Λεβούνιο. Ο αυτοκράτορας...

Καιρός: Αίθριος με τοπικές βροχές και ισχυρούς ανέμους σήμερα

Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στη Θράκη, τη βόρεια Κρήτη και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά. Τοπικές...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Ιάσων, Ιάσονας, Ιάσωνας, Σωσίπατρος, Σώπατρος, Σωπάτρα, Σωπατρία, Πάτρα,...

Σοκ στη Νίσυρο: «Μου έδωσε ναρκωτικά και με κακοποίησε»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Νίσυρο μετά τις 11 νέες καταγγελίες που έχουν κάνει ανήλικοι για τον φύλακα του αρχαιολογικού μουσείου. «Μου έδωσε ναρκωτικά...

Πασχαλινή έξοδος με τη βενζίνη στα δύο ευρώ το λίτρο για τους οδηγούς

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν στο χέρι οι οδηγοί για την πασχαλινή έξοδο με αυτοκίνητο καθώς η τιμή της βενζίνης...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και...

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του...

Μητσοτάκης: Ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες για όλους τους πολίτες, αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες

Στο νέο νομοσχέδιο για τις παραλίες, αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του...

Νομοσχέδιο για τις παραλίες: Τι προβλέπει για ομπρέλες, ξαπλώστρες, ελέγχους και ποινές

Η αποτελεσματική και με κανόνες αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, η διασφάλιση...