Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021
22.5 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1929.... Διοργανώνεται για πρώτη φορά η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ, στο ξενοδοχείο Ρούσβελτ, στο Λος Άντζελες.

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα επιστρέφει με όραμα στην Ευρώπη

H εσωτερική ασφάλεια και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά και ο νέος πιο ενεργός ρόλος της Ελλάδας στην ΕΕ, είναι τα βασικά ζητήματα που θίγει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη γαλλική «L’ Οpinion» με τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει με όραμα στην Ευρώπη».

Ταυτόχρονα, ο αν. υπουργός αναφέρεται, επίσης, στην κλιματική αλλαγή, την οποία συνδέει με την ανάδειξη νέων τεχνολογιών για την ενέργεια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

O κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει πως, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, η Ελλάδα επιστρέφει πιο ενεργά στα δρώμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτοιμη να διαδραματίσει ένα ρόλο πιο ενεργό και δυναμικό, με όρεξη, για την ανοικοδόμηση μίας νέα Ελλάδας και μίας νέας Ευρώπης.

«Μιας Ευρώπη που, κι εκείνη επίσης, μετά από διαδοχικές κρίσεις, έλαβε το ηχηρό μήνυμα των ψηφοφόρων μας, ότι θέλουν μια Ένωση πιο αποτελεσματική και ισχυρή, πιο ασφαλή και πιο κοινωνικά δίκαιη», όπως αναφέρει.

«Για να πετύχουμε, όμως, αποτελέσματα πρέπει να εφαρμόσουμε χωρίς καθυστέρηση νέες, ρηξικέλευθες πολιτικές», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Ως πρωταρχικό πυλώνα πολιτικής θέτουμε τη σύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. H ενεργειακή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής ενέργειας, με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε ως το 2030, πλήρως αυτόνομη ενεργειακά χάρη στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, να εξάγει φθηνό ρεύμα στην ευρύτερη περιοχή της».

Παράλληλα, ως αναγκαία θέτει την ανάδειξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και τον περιορισμό του brain drain από την ΕΕ που αποτελεί, όπως σημειώνει, ένα φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα.

«Είναι αναγκαίο καταστήσουμε την ΕΕ παγκόσμιο πόλο έλξης για τα καλύτερα ταλέντα μας, που σήμερα έχουν εκπατρισθεί», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Απέναντι στην πρόκληση της ασφάλειας, η ενίσχυση των τομέων μετανάστευσης, ασύλου, εσωτερικής ασφάλειας και φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης οφείλουν να αποτελέσουν προτεραιότητα της Ένωσης, εξηγεί και επισημαίνει ότι «η FRONTEX θα έπρεπε ήδη να διαθέτει 10.000 συνοριοφύλακες, ενώ όλα τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων θα έπρεπε, ήδη, να βρίσκονται υπό τη διαχείριση ενός κεντρικού ευρωπαϊκού φορέα χρηματοδοτούμενου από ευρωπαϊκά κονδύλια».

Όσον αφορά τον αμυντικό τομέα, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι «πρέπει να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα» και προσθέτει: «Κατ’ αρχάς, το πρόσθετο επιχειρησιακό κόστος που βαραίνει χώρες που διαθέτουν ίδιες δυνάμεις θα πρέπει να το επιμερίζονται όλα τα κράτη μέλη αναλογικά προς το ΑΕΠ τους, ώστε να αξιοποιήσουμε τις υφιστάμενες δυνατότητές μας, όπως τα Battlegroups. Θα πρέπει, επίσης, να αρχίσει η διαδικασία για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων ανάπτυξης οπλικών συστημάτων της ΕΕ για τη δημιουργία μιας πραγματικά κοινής στρατιωτικής δύναμης.

Η δημιουργία μιας Γενικής Διεύθυνσης Άμυνας που θα υποστηρίζει τον αρμόδιο Επίτροπο θα επιτρέψει, ομοίως, στον Ύπατο Εκπρόσωπο να επικεντρωθεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι «είναι αναγκαίο να ολοκληρώσουμε εντός του έτους τη διαπραγμάτευση για ένα ισχυρό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς».

Επίσης, όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα, το 2021, θα γιορτάσει τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, που, όπως και η ελληνική αντίσταση στο ναζισμό, ήταν ευρωπαϊκή υπόθεση. «Ήταν το πρώτο πλήγμα στο οπισθοδρομικό ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα μετά τη Γαλλική Επανάσταση και η έμπνευση για πανευρωπαϊκά κινήματα ανεξαρτησίας. Θα άρμοζε, λοιπόν, το 2021 να γιορτάσουμε την απαρχή μιας νέας Ελλάδας και μιας νέας Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι στο χέρι μας», καταλήγει ο κ. Βαρβιτσιώτης στο άρθρο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στις φυλακές Δομοκού ο Γιάννης Λαγός

Στις φυλακές του Δομοκού οδηγείται ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός. Ο εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι δεν είναι αρμόδιος να αποφασίσει...

Κλεμμένος Κέρβερος: Άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ στον Σαρωνικό

Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν την εμβάθυνση της στρατιωτικής τους συνεργασίας με νέες συνεργασίες. Αυτή τη φορά με την άσκηση Κλεμμένος Κέρβερος στον Σαρωνικό,...
Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου-Ακάρ

Παναγιωτόπουλος: Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται

«Ότι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται. Υπάρχει μια υπαρκτή απειλή και βάση του κυρίαρχου δικαιώματος μας οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για την άμυνα τμημάτων της ελληνικής...

Στην Αθήνα μεταφέρεται σήμερα ο Γιάννης Λαγός – Πληροφορίες ότι θα οδηγηθεί στις φυλακές...

Στην Ελλάδα μεταφέρεται σήμερα ο Γιάννης Λαγός προκειμένου να οδηγηθεί σε κατάστημα κράτησης για να εκτίσει την ποινή των 13 ετών και 8 μηνών...
Ραντεβού στο Μόναχο για Τσίπρα και Ζάεφ

Η Συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Ζάεφ

H ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδος - Βόρειας Μακεδονίας με κεκτημένο τη συμφωνία των Πρεσπών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον...
Κορωνοϊός: Τα μέτρα προστασίας στη Βουλή

Βουλή: Στις 19 Μαΐου ο εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση

Την ερχόμενη Τετάρτη 19 του μηνός ο νέος εκλογικός νόμος που καταργεί την απλή αναλογική αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση. Την αναγγελία...
Θεσσαλονίκη: Συνάντηση 40 λεπτών Μητσοτάκη - Ζάεφ

Ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον Ζάεφ πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Τη βούλησή τους για διερεύνηση των δυνατοτήτων για συνεργασία των δύο χωρών ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, εξέφρασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

Βρείτε μας

7,792ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κλεμμένος Κέρβερος: Άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ στον Σαρωνικό

Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν την εμβάθυνση της στρατιωτικής τους συνεργασίας με νέες συνεργασίες....

Η Ελλάδα, οι συνομιλίες Αιγύπτου -Τουρκίας και το “πικρό ποτήρι” του Ερντογάν

Οι συνομιλίες μεταξύ των διπλωματικών αποστολών της Αιγύπτου και της Τουρκίας ξεκίνησαν πριν από...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1866.... Με μυστικό υπόμνημα προς τις μεγάλες δυνάμεις, οι Κρήτες απευθύνουν έκκληση για ένωση...

Κορωνοϊός: 2.188 νέα κρούσματα – 677 οι διασωληνωμένοι – 56 νεκροί

Περαιτέρω μείωση παρουσίασε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό στη χώρα μας, σύμφωνα...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή