Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021
11.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Μαρτίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1966.... Ο Τζον Λένον δηλώνει: «Είμαστε (οι Beatles) πιο δημοφιλείς και από τον Χριστό» και προκαλεί αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Βαρύ το τίμημα της συμφωνίας για αφορολόγητο και συντάξεις

Βαρύ θα είναι το αντάλλαγμα της συμφωνίας για την δεύτερη αξιολόγηση αφού οι δανειστές ζητούν προληπτικά μέτρα 3,6 δις ευρώ που αν εφαρμοστούν θα φτάσουν τα 4,5 δις ευρώ και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ενώ αρνούνται – προς το παρόν – να δώσουν λύση για το χρέος.

Σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά ην χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους δανειστές έγονε γνωστό ότι η Ελλάδα θα πρέπει τα επόμενα πέντε συνεχόμενα χρόνια να πετυχαίνει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ!

Για να κλείσει το κενό του 2% του ΑΕΠ που χωρίζει τις προβλέψεις του ΔΝΤ και της ΕΕ θα πρέπει να θυσιαστεί το αφορολόγητο το οποίο θα πρέπει να νομοθετηθεί από τώρα και να μειωθεί από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα στα 6.000 ευρώ από το 2019 και μετά αν η Ελλάδα δεν πιάσει έστω και ένα χρόνο στην πενταετία 2018 -2023 το πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ.

Μάλιστα ο κ Τσακαλώτος προσπάθησε να πείσει ότι ο στόχος επιτυγχάνεται με την μείωση του αφορολόγητου στα 7.300 ευρώ αλλά δεν τα κατάφερε.

Κατάφερε όμως να πάρει την υπόσχεση ότι αν η Ελλάδα επιτυγχάνει τους στόχους της θα μπορεί να κάνει κάποιες φοροαπαλλαγές είτε στον ΦΠΑ είτε στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.

Έτσι το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου θα μειωθεί με νόμο που θα ψηφιστεί από τώρα στις 6.000 ευρώ και θα εφαρμοστεί αν υπάρξει απόκλιση από το στόχο.

Αν γίνει κάτι τέτοιο θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις πάνω από τα 500 ευρώ και οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα των 430 ευρώ (γιατί πλέον υπάρχουν και τέτοιοι).

Οι περικοπές στην συντάξεις θα αποτυπωθούν ώστε να καλύπτεται επίσης δημοσιονομική απόκλιση 1% του ΑΕΠ αλλά ια ενταχθούν ως μέτρο εφαρμογής του δημοσιονομικού κόφτη

Τα δύο μέτρα θα πρέπει να έχουν μια καθαρή δημοσιονομική απόδοση 2% του ΑΕΠ. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να υπολογιστούν και οι απώλειες σε εισφορές και κατανάλωση. Μαζί με αυτά σε περίπτωση εφαρμογής τους τα μέτρα για τους πολίτες θα φτάσουν τα 4,5 δις ευρώ δηλαδή το 2,5% του ΑΕΠ.

Το μεγάλο κενό της χθεσινής συνάντησης ήταν το χρέος. Δεν έγινε καμία κουβέντα για το τι παραπάνω θα δώσουν από τώρα οι Ευρωπαίοι υπουργοί για την ελάφρυνση του χρέος. Τούτο παρότι στην συνάντηση ήταν παρόντες και ο σκληρός κ. Πολ Τόμσεν και η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ κ. Ντέλια Βελκουλέσκου.

Τα υπόλοιπα θέματα

Εκτός από τα προληπτικά μέτρα μετά την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να συμφωνήσει και για τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτρα της αξιολόγησης.

Στο εργασιακό είναι δεδομένο πλέον ότι θα πρέπει η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει στις ομαδικές απολύσεις ώστε να περάσει και η Κομισιόν το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο Ερωτηματικό μένει ποια θα είναι η στάση του ΔΝΤ που δεν θέλει χαλάρωση αλλά πλήρη απελευθέρωση του ποσοστού των απολύσεων και παράλληλα αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και επαναφορά του μέτρου της ανταπεργίας (Lock out).

Δεύτερο αγκάθι στις απευθείας διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα είναι τα ενεργειακά.

Με δεδομένο ότι οι δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρινής ενέργειας έχουν κολλήσει λόγω της προσφυγής της ΔΕΗ στο ΣτΕ οι δανειστές ζητούν επιτακτικά να προχωρήσει άμεσα η αποκρατικοποίηση του 17% της ΔΕΗ που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα ζητούν επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων της ΔΕΠΑ του ΔΕΣΦΑ των ΕΛΠΕ και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση κατά 25% του ΑΔΜΗΕ.

Πιο εύκολο σχετικά θα είναι το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού των 700 εκ ευρώ για το 2018 που τα μέτρα έχουν βρεθεί και εκκρεμούσε μόνο ήταν το ξεπάγωμα των διαπραγματεύσεων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σκυλακάκης: Το θέμα είναι να μην μας φύγει η ισορροπία

Σκυλακάκης: Το θέμα είναι να μην μας φύγει η ισορροπία

"Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου η ατομική επιχείρηση είναι μια παρεμπίπτουσα δραστηριότητα", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. "Με την ευκαιρία αυτή -όπως...
Κομισιόν: Δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022

Κομισιόν: Δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022

Δημοσιονομική ευελιξία όχι μόνο το 2021, αλλά και το 2022, θα υπάρχει με βάση τις νέες προτάσεις, που συζητούνται σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών της...
ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ το 2020

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Μαρτίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1947.... Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχίζει τις εργασίες του, με πρώτο διευθυντή το Βέλγο, Καμίγ Γκιτ.
Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι πρέπει να υποβάλουν δήλωση έως την Παρασκευή

Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε πληρώνονται

Έως σήμερα Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν οι κληρονόμοι θανόντων συνταξιούχων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ τα απαιτούμενα έγγραφα για την καταβολή...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Παράταση μέχρι την Δευτέρα 1 Μαρτίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.  Πρόστιμα τελών κυκλοφορίας που καταβλήθηκαν θα επιστραφούν ως...
ΥΠ.ΟΙΚ.: Ανησυχία για την υστέρηση εσόδων του Ιανουαρίου

ΥΠ.ΟΙΚ.: Ανησυχία για την υστέρηση εσόδων του Ιανουαρίου

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση των εισπρακτικών στόχων της ΑΑΔΕ για το 2021, έρχονται στην επιφάνεια τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον...
Επίδομα παιδιού: 105.661 αιτήσεις μέσα σε ένα 24ωρο

Επίδομα παιδιού: 105.661 αιτήσεις μέσα σε ένα 24ωρο

Τις 105.661 έφθασαν οι αιτήσεις για το επίδομα παιδιού μέσα σε περίπου ένα 24ωρο. Από αυτές, έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής 80.000 με συνολική δαπάνη της...

Βρείτε μας

7,773ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Απριλίου

Σε δύο στάδια αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις Απριλίου, λόγω της αργίας της 25ης...

Ο Κωστής Χατζηδάκης δίνει λύσεις στις συντάξεις του Ν.Α.Τ

Από τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής...

Συντάξεις Μαρτίου: “Κλείδωσαν” οι τελικές ημερομηνίες

Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες καταβολής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων για τον μήνα Μάρτη. Συγκεκριμένα,...

Από τον Μάιο η προκαταβολή σύνταξης

Από τον Μάϊο -σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ- θα μπορεί να καταβληθεί η προκαταβολή...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή