ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

Το SPD σε μειονεκτική θέση

28
ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

Ξεκινούν οι επίσημες διαπραγματεύσεις συγκρότησης μεγάλου συνασπισμού σήμερα στο Βερολίνο.

Οι επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, των Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζέεχοφερ και Μάρτιν Σουλτς, συναντώνται στο Konrar-Adenauer-Haus, τα κεντρικά γραφεία του CDU στο Βερολίνο, στις 10.00 π.μ ώρα Ελλάδος.

Θα ακολουθήσει συνάντηση 15 διαπραγματευτών των τριών κομμάτων. Οι ομάδες εργασίας θα ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις αργότερα μέσα στην ημέρα και θα συνεχίσουν το σαββατοκύριακο. Για την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση όλων των μελών των διαπραγματευτικών ομάδων.

Η Άνγκελα Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 12 Φεβρουαρίου. Το 2013, οι επίσημες διαπραγματεύσεις συγκρότησης μεγάλου συνασπισμού διήρκεσαν τρεις εβδομάδες. Στόχο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, την 1η Απριλίου.

Η συμφωνία συγκρότησης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού πρέπει, ωστόσο, να επικυρωθεί και από τα 440.000 περίπου μέλη του SPD. Δεδομένου του κλίματος διχασμού που επικρατεί στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών, εντούτοις ,αυτή η επικύρωση κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι.

Πολλά στελέχη του SPD, που ανήκουν κυρίως στην αριστερή πτέρυγα, είναι δυσαρεστημένα από το προσχέδιο συγκρότησης κυβέρνησης που προέκυψε από τις διερευνητικές συζητήσεις και ζητούν τροποποιήσεις πολλών σημείων του, κυρίως αναφορικά με την προσφυγική και εργασιακή πολιτική και την πολιτική υγείας. Υπό αυτή την προϋπόθεση ουσιαστικά εγκρίθηκε η έναρξη των διαπραγματεύσεων στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Βόννη. Κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται να απορρίπτεται από τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης και κυρίως από τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δε θα δεχθούν επί της ουσίας επαναδιαπραγμάτευση της επί της αρχής συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης:  Δείτε τη στιγμή που κεραυνός χτυπά 16χρονο ποδοσφαιριστή (βίντεο)

Δυσαρέσκεια των Σοσιαλδημοκρατών

Η δυσαρέσκεια των Σοσιαλδημοκρατών και η πεποίθηση τους ότι δεν πρόκειται να γίνουν σημαντικές αλλαγές επί του προσχεδίου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων απεικονίζονται στις δημοσκοπήσεις, στις οποίες το κόμμα τους σημειώνει το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο. Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου “Infratest dimap” για λογαριασμό του ARD, μόλις το 19% των ερωτηθέντων απάντησε ότι εάν την επόμενη Κυριακή διενεργούνταν ομοσπονδιακές εκλογές θα ψήφιζε το SPD. Το κόμμα στις εκλογές είχε συγκεντρώσει 20,5%. To 58% πιστεύει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα καταφέρουν να επηρεάσουν ελάχιστα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, το 14% καθόλου.

Τα κόμματα της Ένωσης διατηρούν το προβάδισμά τους και τα ποσοστά των εκλογών του Σεπτεμβρίου, συγκεντρώνοντας 33%. Μικρή κάμψη σημειώνει το AfD συγκεντρώνοντας 12%, ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση είχε συγκεντρώσει 14%. Παρόλα αυτά, παραμένει σταθερά τρίτο κόμμα και το χωρίζουν κατά μέσο όρο μόλις 4-5 ποσοστιαίες μονάδες από το SPD.

Παράλληλα, οι Jusos, η νεολαία του SPD, με τον ανερχόμενο επικεφαλής της, Κέβιν Κίνερτ, ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν την εκστρατεία τους “NoGroKo” (“Όχι στον μεγάλο συνασπισμό”), με ομιλίες και συγκεντρώσεις. Το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί κατακόρυφη αύξηση στις εγγραφές νέων μελών στο SPD. Θεωρείται ότι κατά κύριο λόγο πρόκειται για πολέμιους του μεγάλου συνασπισμού οι οποίοι θέλουν με την ψήφο τους να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Αρκετοί υπέρμαχοι του συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος επιλέγουν εσχάτως να εγγραφούν, για να αποτελέσουν το αντίβαρο σε αυτή την τάση.