Βόρεια Μακεδονία: «Μάχη» με την αποχή και τον καιρό στον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών

21
Βόρεια Μακεδονία: «Μάχη» με την αποχή και τον καιρό στον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών

Πολύ μικρή είναι έως τώρα η συμμετοχή στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς έως τις 10 το πρωί έφθασε μόλις το 6,31% σύμφωνα με εκπρόσωπο της εκλογικής επιτροπής.

Δεν βοηθάει καθόλου ο καιρός καθώς βρέχει από το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η εκλογική διαδικασία σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης διεξάγεται έως τώρα ομαλά σε όλη την επικράτεια.

Στον β γύρο δυο οι υποψήφιοι που διεκδικούν την προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας για τα επόμενα πέντε χρόνια ο Στέβο Πεντάροφσκι, του κυβερνώντος SDSM και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, της αντιπολίτευσης του VMRO.

Το ποσοστό συμμετοχής είναι εξαιρετικά κρίσιμο σε αυτόν τον γύρο, καθώς αν δεν ξεπεραστεί το όριο του 40% που απαιτείται από το σύνταγμα, η εκλογή δεν μπορείι να θεωρηθεί έγκυρη. Αν συμβεί αυτό, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες προεδρικές εκλογές σε διάστημα 40 ημερών (συμφωνα με πρόσφατη τροπολογία του Συντάγματος), ενώ κανείς δεν αποκλείει και πρόωρες βουλευτικές εκλογές και κατά συνέπεια μια κατάσταση πολιτικής ρευστότητας στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα  με πληροφορίες, σε αυτόν τον γύρο το αλβανικό κόμμα DUI που συγκυβερνά με το SDSM του Ζόραν Ζάεφ έχει κινητοποιήσει τον μηχανισμό του, προκειμένου να υπάρξει μαζική συμμετοχή στον β΄γύρο των προεδρικών καθώς στον α’ γύρο ήταν οριακά λίγο πιο πάνω από το 40%.

Διαβάστε επίσης:  Λιβύη: Επιδρομές «ξένων» αεροσκαφών καταγγέλλει η κυβέρνηση της Τρίπολης

Η κίνηση αυτή είναι κρίσιμη, καθώς οι Αλβανοί σε αυτόν τον γύρο δεν έχουν δικό τους εκπρόσωπο.  Ο Μπλέριμ Ρέκα υποψήφιος των δύο μικρότερων αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης έλαβε πάντως 80.000 ψήφους κατά τον α’ γυρο.

Πριν από λίγες μέρες ωστόσο ο κ Ρέκα προέτρεψε τους ψηφοφόρους του σε μαζική συμμετοχή στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών χωρίς όμως να κατονομάζει κάποιον εκ των δύο υποψηφίων.

Είναι γνωστό όμως ότι στην περίπτωση που οι Αλβανοί πάνε να ψηφίσουν θα επιλέξουν στην πλειοψηφία τους τον Στέβο Πεντάροφσκι, τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών του Ζάεφ, καθώς η σημερινή κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για αρκετά από τα χρόνια αιτήματά τους, ένα εξ αυτών την καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης της χώρας.

Στις 8 το απόγευμα ώρα Ελλάδας κλείνουν οι κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα να αναμένονται μεταξύ 21.30 και 22.00.