Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
20 C
Athens

Βουλή: “Μάχη” κυβέρνησης αντιπολίτευσης για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Σε υψηλούς τόνους διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Στο επίκεντρο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ, την ώρα που μία σειρά ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα, όπως για ποιο λόγο αποφασίστηκε η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε 7 τομές, που φέρνει το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως «υιοθετούνται διαδικασίες τεκμηριωμένες με τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας». Ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για θράσος και δειλία. Σε εξέλιξη η αντιπαράθεση.

Κ. Μητσοτάκης: Γενναία θεσμική απάντηση

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο έκανε λόγο για «γενναία θεσμική απάντηση» στο ζήτημα της χρήσης κακόβουλων λογισμικών.

«Η πολιτεία ολοκληρώνει αυτό το βήμα με μία γενναία θεσμική απάντηση σε μία πρόκληση που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Ζητούμενο είναι μία νέα ισορροπία που χωρίς να απονευρώνει τις υπηρεσίες πληροφοριών, δεν θα αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών παρά μόνο στο μέτρο που αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο, με διαδικασίες τεκμηριωμένες που περιλαμβάνουν τις απαραίτητες αφαλιστικές δικλίδες» τόνισε.

Όπως σημείωσε «το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να άρει αστοχίες που αναδείχθηκαν με την υπόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αλλά και να οριοθετήσει ένα νέο πεδίο, στο οποίο οφείλουν να κινούνται τόσο οι κρατικές αρχές με κρίσιμα εθνικά καθήκοντα όσο και οι ιδιώτες με πιθανές σκοτεινές επιδιώξεις».

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι όλες οι πολιτές δυνάμεις, ακόμη και όσες διατυπώνουν ενστάσεις επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου, συμφωνούν στην ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου πλαισίου. «Κοινή βάση» συνέχισε, «θα πρέπει να αποτελεί και η παραδοχή ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους, όπως η ΕΥΠ ή η αντιτρομοκρατική».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναδείξει και τις «7 τομές του νομοσχεδίου» υπογραμμίζοντας πως «κάποιες από τις προβλέψεις που νομοθετούμε καθιστούν τη χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη με εμβληματική την καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών». Διαβάστε αναλυτικά τα όσα είπε εδώ.

Αλ. Τσίπρας: Δειλία και θράσος

Δριμεία επίθεση επί του προσωπικού στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην ΕΥΠ.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «δειλία»: «Η δειλία και το θράσος είναι βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι για πέντε εβδομάδες «ο κ. Μητσοτάκης κρύφτηκε από αλλεπάλληλες ερωτήσεις αποδεικνύοντας την ενοχή του και τη δειλία του».

«Έχετε εδώ μια αξιοθρήνητη παρουσία. Αυτό που σας βαραίνει περισσότερο είναι ότι ακόμα κ σημαίνοντα στελέχη, όπως ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καραμανλής, σας λένε ευθέως ότι η επίκληση του απορρήτου ζημιώνει την αήθεια, τη δημοκρατία, αλλά και την ίδια την παράταξή σας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την ομιλία του, επιμένοντας στον ότι η ΕΥΠ πέρασε στον έλεγχο του πρωθυπουργικού γραφείου μετά τις εκλογές του 2019: «Ποιος αποφάσισε με το που ανάλαβε τη διακυβέρνηση και να αναλάβει την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο; Βάλατε έναν άνθρωπο που δεν πληρούσε τα προβλεπόμενα από τον νόμο προσόντα; Ποιος το έκανε αυτό; Ποιος έσπευσε να αλλάξει τον νόμο για να βάλει τον κολλητό του άνθρωπο σ αυτή τη θέση;».

«Αν αποδειχθεί ότι ψεύδεστε, σας καλώ να παραιτηθείτε. Σας ζητώ να δεσμευθείτε ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας. . Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Μ. Κατρίνης: Συμπεριφορά ενόχου από την κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση προσήλθε στη σημερινή συζήτηση με ψυχολογία και συμπεριφορά ενόχου» ανέφερε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μ. Κατρίνης κατά την ομιλία του στη Βουλή. «Αυτό που είδαμε και από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αξίζει στους Έλληνες. Ακούσαμε κατηγορίες ποιος παρακολουθούσε λιγότερο και ποιος περισσότερο. Ποιος σέβεται τους θεσμούς και ποιος τους καταπατά. Σε αυτόν τον κατήφορο δεν θα σας ακολουθήσουμε γιατί σεβόμαστε τους Έλληνες πολίτες» είπε ο κ. Κατρίνης σχολιάζοντας τις ομιλίες του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα.

Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι «φέρνει ένα νομοσχέδιο που κινείται στη λογική της συγκάλυψης και της αναδρομικής νομιμοποίησης των όσων έγιναν από τον παρακρατικό μηχανισμό της ΕΥΠ». Όπως είπε, «η κυβέρνηση κινείται σταθερά στη λογική της συγκάλυψης του τεράστιου αυτού σκανδάλου που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα οδηγούσε σε πτώση της κυβέρνησης. Η χώρα με αυτή την κυβέρνηση μοιάζει όλο και λιγότερο με κοινοβουλευτική δημοκρατία δυτικού τύπου» σχολίασε.

Θύμισε παράλληλα πως σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για κέντρα παρακολουθήσεων «σαν να μην ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός αυτής της χώρας» και για επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν κατανοούν τον ρόλο τους και που θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάσουν. Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, τόνισε, η κυβέρνηση «αφαιρεί από την ΑΔΑΕ τον συνταγματικό της ρόλο» και στέλνει το μήνυμα ότι «η ΕΥΠ τα έκανε όλα καλά για αυτό και δεν αυξάνονται τα φίλτρα ελέγχου, ενώ η ΑΔΑΕ δεν έπραξε σωστά για αυτό τιμωρητικά της αφαιρεί αρμοδιότητες». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δευτερολογίες

Κ. Μητσοτάκης προς Αλ. Τσίπρα: Κάντε πρόταση δυσπιστίας

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και στις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών. Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο ο πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον αν θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Κ.Ο. της Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

«Αυτή η μόνιμη προσπάθειά σας να παρουσιάσετε την παράταξή μας ως διχασμένη, ως έχουσα σημαντικά εσωτερικά προβλήματα τείνει μονίμως πέφτει στο κενό» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Αν θεωρείτε ότι όντως υπάρχει ζήτημα κοινοβουλευτικής συνοχής έχετε στα χέρια σας το υπέρτατο όπλο: κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».

Απαντώντας σε σχετική αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης είπε πως στα 19 χρόνια της πολιτικής του πορείας, δεν έχει κάνει καμία μήνυση ή αγωγή σε δημοσιογράφο. «Έχω ακούσει πολλά, μήνυση από μένα σε δημοσιογράφο δεν θα δείτε. Συνέβη το αντίθετο: μου έκανε αγωγή ο κ. Βαξεβάνης, γιατί είπα την αλήθεια ότι το 2016 στήθηκε ένα δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα και για αυτό κατευθύνθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ. Κάντε μου και εσείς αγωγή γιατί όλοι ήσασταν παρόντες σε αυτήν την εκδήλωση».

«Με τον κ. Χατζηδάκη γνωρίζομαι 30 χρόνια είναι αντιπρόεδρος του κόμματος μας… Είναι δυνατόν να το υπονοείτε κάτι τέτοιο, δεν ντρέπεστε λίγο; Τι να μάθω; Πότε θα αυξηθούν οι συντάξεις; Πότε θα δοθούν τα επιδόματα;» συνέχισε σχολιάζοντας όσα ανέφερε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε ακόμη πως «κάποιοι στην άλλη άκρη του Αιγαίου θα χαίρονται πολύ με δημοσιεύματα, που υπονοούν ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ».

Ο πρωθυπουργός έθεσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εκ νέου το ερώτημα αν παρακολουθείτο ο κ. Πιτσιόρλας και αν ο ίδιος το γνώριζε: «Τι μας λέει ο κ. Τσίπρας; Μας λέει ότι γνώριζε αλλά δεν ήταν βουλευτής. Κύριε Τσίπρα επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ σε δημοσιογράφους, πολιτικούς; Περιμένω τη δική σας απάντηση». Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του.

Αλ. Τσίπρας: Υπάρχουν στοιχεία, φοβάστε

«Οι αποκαλύψεις δεν ξεκίνησαν από το πουθενά, ξεκίνησαν όταν ο αρχηγός του τρίτου κόμματος απέδειξε ότι παρακολουθούνταν», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν στο τέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα.

«Βρέθηκε ότι παρακολουθούνταν υπουργοί είτε με παράνομο λογισμικό είτε με νομότυπη επισύνδεση. Γιατί δεν μηνύετε τους δημοσιογράφους που προχώρησαν στις αποκαλύψεις;», ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Γιατί αν το κάνατε αυτό θα υποχρεώνατε τον δημοσιογράφο να βγάλει αυτά τα στοιχεία για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

«Ξέρετε ότι υπάρχουν τα στοιχεία και φοβάστε», είπε στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας: «Για αυτό και τρομοκρατείτε όποιον έχει στοιχεία σε σχέση με αυτή τη δημοκρατική εκτροπή – αυτό δεν το λέω εγώ, για τη δημοκρατική εκτροπή. Το λένε οι δύο πρώην πρωθυπουργοί σας». Αναφέρθηκε και στην αποκάλυψη των “New York Times” ότι το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την άδεια εξαγωγής του Predator στη Μαδαγασκάρη τον περασμένο Νοέμβριο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Απορρίφθηκε η ένσταση περί αντισυνταγματικότητας

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία τη χαρακτήρισε «αόριστη, πρόχειρη και αλυσιτελή», απορρίφθηκε εν τω μεταξύ η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών επικοινωνιών πολιτών.

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έκαναν λόγο για σαφή παραβίαση κρίσιμων διατάξεων του Συντάγματος που αφορούν το κράτος δικαίου και την προστασία των ατομικών ελευθεριών και του απορρήτου των επικοινωνιών των πολιτών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενιζέλος: Αναγκαία και υποχρεωτική η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

H Συμφωνία των Πρεσπών” δεσμεύει και τις δύο χώρες”, είναι “μέρος του Διεθνούς Δικαίου” και για αυτό η τήρηση της πρέπει να θεωρείται “αυτονόητη”,...

Αποστάσεις Τσίπρα από την Κουμουνδούρου

«Καλύτερα από μακριά και αγαπημένοι παρά από κοντά και μαλωμένοι». Αυτό αναφέρει μία ελληνική παροιμία και ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να το κάνει πράξη, καθώς πιο...
Φίτσο, Σλοβακία,

Φίτσο: Σταθερή αλλά σοβαρή η κατάσταση υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Η κατάσταση του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο έχει σταθεροποιηθεί αλλά παραμένει σοβαρή, δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας της χώρας, Ζουζάνα Ντολίνκοβα, μετά την απόπειρα...

Ανδρουλάκης: Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία κι ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης με φόντο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο της κριτικής του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος μιλώντας σε αγρότες...

Μητσοτάκης: Νέα προειδοποίηση προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας – “Αλλάξτε γραμμή”

Μήνυμα στα Σκόπια «Να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, ενώ αναφορικά...

Συντάξεις Ιουνίου: Σε ποιους πιστώνονται τα ποσά στις 27 Μαΐου 2024

Το απόγευμα της Δευτέρας, 27 Μαΐου 2024 θα πιστωθούν τα πρώτα ποσά των συντάξεων μηνός Ιουνίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. υτό αφορά τους ασφαλισμένους...

Νέα δίωξη από τον οικονομικό εισαγγελέα για απιστία και ηθική αυτουργία σε στελέχη της...

Mια ακόμα υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος με επίκεντρο ανεκτέλεστες συμβάσεις που αφορούν εργασίες συντήρησης τρένων αλλά και μισθώματα ακινήτων που φέρονται να έμειναν ανείσπρακτα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ακρίβεια: Μήνυμα στις πολυεθνικές μέσω Κομισιόν στέλνει ο Μητσοτάκης

Την παρέμβαση της Κομισιόν για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας πολυεθνικών εταιρειών ζητάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή που απέστειλε...

Στη “μπούκα” του Κουτσούμπα ο Μητσοτάκης

Πυρ και μανία έμαθα είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ...

Μητσοτάκης: Νέα προειδοποίηση προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας – “Αλλάξτε γραμμή”

Μήνυμα στα Σκόπια «Να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Μαΐου ο Σαρλ ντε Γκολ, μιλάει στη Βουλή των Ελλήνων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1963...Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Σαρλ ντε Γκολ, μιλάει στη Βουλή των...