Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε

«Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να φανεί τάχα ότι η κυβέρνηση δεν έχει την ενσυναίσθηση», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, πριν από την ονομαστική ψηφοφορία ως κατάληξη της τριήμερης συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας.

Ενώ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων:

«Στέκομαι με σεβασμό και με ταπεινότητα απέναντι στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε, στον πόνο των τραυματιών και των συγγενών και των θυμάτων. Από όλους μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τον πόνο διαμαρτυρία ακόμα και να αδικούν την Πολιτεία (…) Ένα συλλογικό δράμα διολίσθησε στα μονοπάτια της πολιτικής αντιπαράθεσης (…)

Απευθύνομαι σε όλους και σε όλους ως πρωθυπουργός και ως πατέρας. Μέχρι στιγμής απέναντι σε αυτή την τραγωδία δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε ενωμένοι. Ζήτησα συγγνώμη εξ ονόματος όλων όσων κυβέρνησαν επί δεκαετίες που δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα των σιδηροδρόμων (…)

Αναρωτιέμαι, όταν στην επέτειο, όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου, θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει και εμείς το 2019, δεν το κάναμε. Είπατε κ. Φάμελλε πως κρύβομαι, είμαι εδώ. Τοποθετήθηκα σε αυτή την αίθουσα, απείχα μόνο σε μία συνεδρίαση για λόγους αρχής, στην εξέταση των ποσιμάτων της εξεταστικής αρχής (…)

Εισάγατε στην προπαγάνδα σας, ένα λεξιλόγιο άλλων εποχών. Μάζωμα, συγκάλυψη, μονταζιέρα. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε τους μύθους. Θα επιχειρήσω να το κάνω στη μνήμη των ανθρώπων, όσο πιο νηφάλια μπορώ. Αναλαμβάνω την ευθύνη στη μνήμη αυτών, να πω την αλήθεια και να κριθώ.

Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να φανεί τάχα ότι η κυβέρνηση δεν έχει την ενσυναίσθηση (…) Σεβαστείτε τους ανθρώπους που είναι τουλάχιστον στα θεωρεία.

Δεν μιλήσαμε όσο θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή όσο θα έπρεπε για την τραγωδία. Πάνω σε αυτό το κενό πληροφόρησης φύτρωσαν τα πιο απίθανα σενάρια συνωμοσίας (…)

Εισάγατε στην προπαγάνδα σας, ένα λεξιλόγιο άλλων εποχών. Μάζωμα, συγκάλυψη, μονταζιέρα. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε τους μύθους. Θα επιχειρήσω να το κάνω στη μνήμη των ανθρώπων, όσο πιο νηφάλια μπορώ. Αναλαμβάνω την ευθύνη στη μνήμη αυτών, να πω την αλήθεια και να κριθώ (…)

Είπατε πως θέλαμε να μπαζώσουμε το έδαφος; Γιατί να το κάνουμε αυτό; Και αυτό ήταν απόφαση της κυβέρνησης; Τι ακριβώς να συγκαλύψουμε με το μπάζωμα; Το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουμε τα βαγόνια των τρένων για να δούμε ποιοι ήταν από κάτω.

Ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος στιγμή και αυτό έγινε. Υπάρχει έστω ένας άνθρωπος να πιστεύει ότι εάν είχε κάνει σωστά τη δουλειά του, όπως την κάνουν εκατοντάδες άλλοι, δεν θα είχε γίνει δυστύχημα;

Έφυγα με ελικόπτερο και είδα ό,τι πιο φρικιαστικό έχω δει ποτέ στη ζωή μου και λέτε ότι το μέλημά μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε λίγο να τα λέτε αυτά;

Ας ξεκινήσουμε με το βαθύτατα παραπλανητικό δημοσίευμα του ΒΗΜΑτος. Αλλοιώθηκαν λέει οι διάλογοι εκείνης της βραδιάς: Όλες οι συζητήσεις δεν ήταν εξ αρχής στη διάθεση των ανακριτικών αρχών; Γιατί κάποιος να θέλει να τις αλλάξει;.

(…) Ας μιλήσουμε ίσως για το πιο κρίσιμο ζήτημα. Εάν έχει ολοκληρωθεί η 717 το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί, ναι είναι πολύ πιθανό, δεν θα το ξέρουμε πότε με απόλυτη βεβαιότητα. (…)

Η περιβόητη ιστορία της 717, πάμε να θυμηθούμε τι είναι. Υπεγράφη το 2014, πότε έπρεπε να ολοκληρωθεί; Το 2016. Πόσες παράτασης έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κύριος Σπίρτζης; 6. Αν κάνατε σωστά τη δουλειά σας η 717 θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί.

(…) Η ευρωπαία εισαγγελέας ενοχοποιεί την κυβέρνηση για τα Τέμπη. Η αντιπολίτευση συνεπώς λέει ότι οι χώρα είναι υπόλογη διεθνώς. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αρμοδιότητα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο σε πράξεις που θίγουν τα οικονομικά της ευρωπαϊκής ένωσης.

Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή για το αδίκημα ανθρωποκτονίας με δόλο εξ αμελείας όπως εννοείτε, θα πρέπει να το τεκμηριώσετε, να το φέρετε στη Βουλή να το συζητήσουμε. Αλλά με γενικές κατηγορίες του τύπου “πάμε να κάνουμε προκαταρκτική να βάλουμε κάποιον φυλακή” δεν έχουμε πραγματικό κράτος δικαίου.

(…) Τι έχετε κάνει μετά το δυστύχημα των Τεμπών για να κάνετε τα τρένα πιο ασφαλή; Γι’ αυτό δεν έχετε πει κουβέντα, τόσο πολύ σας ενδιαφέρει.

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε μία σειρά από πρωτοβουλίες για την ασφάλεια στο δίκτυο και με πρώτο την ολοκλήρωση την σύμβασης 717.

Και φτάνουμε τώρα στο σημερινό παράδοξο. Ενώ για τα Τέμπη ουσιαστικά πραγματικό, συμπληρωματικό κατηγορητήριο δεν έχετε τεκμηριώσει, προτείνετε τώρα στη Βουλή να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη. (…) Με όχημα ένα παραπλανητικό τίτλο μιας εφημερίδας.

Πρωί πρωί βγαίνει ένα δημοσίευμα, διαψεύδεται αμέσως. Φαίνεται με απόλυτη σαφήνεια ότι ουσιαστικά το δημοσίευμα αυτό έχει αναιρεθεί, καθώς έχει βγει στην δημοσιότητα από τις 2 Μαρτίου. Ξέραμε ότι ο σταθμάρχης μιλούσε με δύο τρένα, το έλεγε και η Κρατική Τηλεόραση. (…) Ένα δημοσίευμα το οποίο δε λέει τίποτα το καινούργιο, διαψεύδεται, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο. Το δημοσίευμα λοιπόν υιοθετείται κατευθείαν από εσάς και θέτετε θέματα δυσπιστίας. Εντυπωσιακά αντανακλαστικά. Κάποιος καχύποπτος θα έλεγε ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα».

Φάμελλος: Γιατί παραιτήθηκαν οι υπουργοί; 

«Η κοινωνία είναι αυτή που πέτυχε να παραιτηθούν τα δύο κυβερνητικά στελέχη, γιατί έχει απονομιμοποιήσει την κυβέρνηση ιδιαίτερα απέναντι στο έγκλημα των Τεμπών», ανέφερε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα της Βουλής.

«Γιατί παραιτήθηκαν οι υπουργοί; Δεν τα κατάφεραν στην αποστολή τους, στράβωσε κάτι ή δεν γνωρίζατε ότι πήγαν στον επιχειρηματία;», διερωτήθηκε και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη τον ρώτησε αν γνωρίζει τι γίνεται στο Μαξίμου, γιατί αν δεν γνώριζε είναι επικίνδυνος.

« Εμείς καταθέσαμε την πρόταση δυσπιστίας για να μετρήσουμε την στήριξη της συμπολίτευσης, δεν περιμέναμε όμως, να φυλλορροήσετε πριν την δική σας τοποθέτηση», είπε στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υλοποιεί το οικονομικό και πολιτικό της σχέδιο χωρίς να υπολογίζει θεσμούς, κανόνες διαφάνειας, ανεξάρτητες αρχές και Σύνταγμα και
όταν η αντιπολίτευση ή μία ανεξάρτητη αρχή εκφέρει άλλη άποψη ή κάνει κριτική, τότε εκείνη επιδίδεται σε έναν αγώνα λάσπης, συμψηφισμών και επιθέσεων.

« Αν όμως αποκαλύπτονται οι ευθύνες σας όπως στις υποκλοπές, στην λίστα Πέτσα, στο έγκλημα των Τεμπών ή στη διαρροή προσωπικών δεδομένων, πρώτα διαψεύδονται όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μετά δήθεν διερευνώνται και μετά βρίσκονται κάποιοι αναλώσιμοι ένοχοι», σχολίασε.

Ο κ.Φάμελλος, επισήμανε ότι οι αποκαλύψεις για το μπάζωμα και τη μονταζιέρα των Τεμπών, δείχνουν ότι ο πολιτικός αμοραλισμός της κυβέρνησης δεν έχει όρια. « Και εμάς και την κοινωνία μας τρομάζει η ασυδοσία σας και ζητάμε απαντήσεις», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι θα επιτρέψει να ελεγχθεί από τη Δικαιοσύνη ο Κώστας Καραμανλής, παρατηρώντας ωστόσο, ότι η συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής δεν αρκεί εφόσον -όπως είπε-εσείς είστε ικανοί να τη συγκροτήσετε και να τον αθωώσετε δια του πορίσματος.

Ανδρουλάκης: Το έγκλημα στα Τέμπη εξελίσσεται σε ένα διαρκές έγκλημα της ΝΔ

Το έγκλημα στα Τέμπη εξελίσσεται σε ένα διαρκές έγκλημα της ΝΔ. Δεν θα σταματήσουμε το αγώνα μας, δεν θα κλονιστούμε από τις δολοφονίες χαρακτήρων, θα κάνουμε οτι μπορούμε για να μπει φραγμός στην αλαζονεία της διαφθοράς συγκάλυψης και ατιμωρησίας, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στη βουλή.

Υπερασπιζόμενος την πρωτοβουλία του για κατάθεση πρόταση δυσπιστίας ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: Πήρα την πρωτοβουλία γιατί είναι πλέον εδραιωμένη η πεποίθηση οτι η κυβέρνηση της ΝΔ λειτουργεί ως καλοκουρδισμένη μηχανή διαφθοράς, συγκάλυψης, με όρους που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και μόνο στόχο να διαιωνίσουν την εξουσία της ΝΔ. Με τη θεσμική μας κίνηση-πρόσθεσε- εκφράζουμε και τη βούληση του ελληνικού λαού που διψάει για αλήθεια και δικαιοσύνη. Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις του Βήματος, περί “μονταζιέρας” και αλλοίωσης ηχητικών ντοκουμέντων, ο κ.Ανδρουλάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει ποιος πήρε τις συνομιλίες, ποιος τις χάλκευσε και ποιος τις έδωσε σε συγκεκριμένο μέσο.

Κάπνιζαν πούρα ή την πίπα της ειρήνης οι Μπρατάκος, Παπασταύρου;

Μόνος σας στόχος η χειραγώγηση της κοινής γνώμης για να κάνετε τα επικοινωνιακά σας παιχνίδια στο βωμό της εξουσίας. Αν θεωρείτε οτι ολα αυτά δεν σας ακουμπούν δεν θα είχαν παραιτηθεί οι δυο κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο πυρήνας διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου, σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Η φαυλότητα σας, σας έφερε στο σημείο να πείτε ότι κίνητρο μου είναι η διαπλοκή, ποια διαπλοκή; με ποια μίντια; εσείς κατηγορείτε εμένα για διαπλοκή… διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: Ποια συμφέροντα αναφέρετε; αυτά που λέγατε ότι πήγατε να σας ρίξουν το πρωί της Κυριακής και το βράδυ πίνατε ποτάρες; Καπνίζανε πούρα ή την πίπα της ειρήνης οι Μπρατάκος και Παπασταύρου;» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό για τη συνάντηση των δύο πρώην -πλέον- υπουργών με επιχειρηματία . «Παραιτήθηκαν πρώτα ο ανιψιός, μετά αυτός που πήρε τη θέση του ανιψιού, Γ. Μπρατάκος, και μετά ο κ. Παπασταύρου. Ο πυρήνας του προβλήματος και ο πυρήνας της διαφθοράς είναι το Μαξίμου», σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο κ.Καραμανλής δεν ανέλαβε καμία ευθύνη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού έκανε λόγο για εξεταστική παρωδία, αναφέρθηκε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής με βάση το πόρισμα της ευρωπαικής εισαγγελίας και την αιτιώδη συνάφεια της σύμβασης 717 με το σιδηροδρομικό δυστύχημα και τις αποχρώσες ενδείξεις για ποινικές ευθύνες των κ.κ. Καραμανλή και Σπίρτζη .

Εσείς ωστόσο αθωώσατε τον κ. Καραμανλή καθώς αποφανθήκατε οτι δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες για τον κ. Καραμανλή, σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επιτέθηκε στον πρώην υπουργό μεταφορών της ΝΔ λέγοντας οτι χθες ο Καραμανλής δεν ανέλαβε καμία ευθύνη , δεν απάντησε σε τίποτα, εγκαλώντας τον για γαλάζια ρουσφέτια, που στελεχώνουν τον ΟΣΕ και πλήρη εγκατάλειψη των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Υποκλοπές και διαρροή email

Ο νοσηρός νους είναι ανάμεσα σας όπως ήταν και στις υποκλοπές, δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση των υποκλοπών κάνοντας λόγο για παρακολουθήσεις του “επιτελικού κράτους” επισημαίνοντας οτι δεν ήταν μόνο ένα σκάνδαλο καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά ένα βαρύ , οπως είπε, οικονομικό σκάνδαλο. Κάποιοι έβγαλαν εκατομμύρια εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε επιπλέον και στην υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού απο την κ. Ασημακοπούλου. «Πρόκειται για σκανδαλώδη μεθόδευση για την οποία οφείλει να λογοδοτήσει ο Πρωθυπουργός και η υπουργός Εσωτερικών, κυρία Κεραμέως», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

Και κατέληξε λέγοντας: Αυτό που έχω να σας πω κλείνοντας είναι ότι δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς δικαιοσύνη. Χωρίς δικαιοσύνη χάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία, τους θεσμούς και την πολιτική. Και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη χωρίς ειλικρίνεια και υπευθυνότητα.”

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα myCar – Ποιους ιδιοκτήτες...

Ενεργοποιείται την ερχόμενη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου η ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν σε κίνηση τα οχήματά τους πληρώνοντας...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

“Άρχοντας των κρίκων” ο Πετρούνιας – Έγραψε ιστορία με το 7ο χρυσό μετάλλιο

Ο «άρχοντας των κρίκων» είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος κατέκτησε το 7ο χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ρίμινι και έγινε ο αθλητής...
Εξάρχεια: Τι έβγαλε η κάλπη στην επαναληπτική εκλογή

Υπ. Εσωτερικών: Ξεκινούν τα πειθαρχικά για την διαρροή της λίστας των αποδήμων στην Άννα...

Ξεκίνησαν τα … όργανα στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αποδοθούν πλέον προσωπικές ευθύνες για την διαρροή της λίστας ονομάτων του απόδημου Ελληνισμού προς την...

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη...

Τι εισοδήματα δήλωσαν πέρυσι οι 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις

Από τη μια η ΑΑΔΕ άνοιξε αργά χθες το βράδυ την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” στο Δήλεσι Βοιωτίας, μια δομή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Εκεί,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο...

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..)...