Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Βουλή – Μητσοτάκης για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Το νομοσχέδιο καθιστά ορατούς ανθρώπους που ήταν αόρατοι

Χρήσιμο και αναγκαίο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο, είπε ότι «είμαστε εδώ σήμερα για αντιμετωπίσουμε με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα, αίροντας με τόλμη μια σοβαρή για τη δημοκρατία μας ανισότητα. Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου».

Όπως τόνισε, «το νομοσχέδιο κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη, χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών. Είναι κάτι που προβλέπεται στο Σύνταγμα και απαιτείται από το ίδιο το πολίτευμά μας, ώστε να καταστούν ορατοί άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και μαζί τους πολλά παιδιά να βρουν τη θέση που τους ταιριάζει, δίπλα σε όλα τα άλλα».

«Επιτρέπουμε σε όλους, αν το επιθυμούν, να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μια τελετή στο δημαρχείο, όπως το κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Επεσήμανε, δε, ότι κρίνεται η ικανότητα της Δημοκρατίας μας να εκσυγχρονίζει τον βηματισμό της και να τον συντονίζει με θεσμούς που ισχύουν σε 36 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μία από τις ενστάσεις ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσα από το ισχύον σύμφωνο συμβίωσης. «Τότε θα δημιουργούσαμε δύο παρεμφερείς θεσμούς με νέες ανισότητες», σημείωσε. «Το σύμφωνο το οποίο εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει λίγους μήνες πριν εκλεγώ πρόεδρος της Ν.Δ., αποτελεί χαλαρή σύμβαση η οποία λύνεται μονομερώς», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο γάμος είναι το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν. «Γι’ αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς απαντώντας σε σύγχρονα πρακτικά ζητούμενα», επεσήμανε. «Και η ίδια η οικογένεια ακολουθεί τις εποχές. Οι μορφές της οικογένειας ανέκαθαν άλλαζαν με βάση την πολιτισμική πρόοδο» σημείωσε.

«Δεν καθιερώνουμε γονέα 1 και γονέα 2»

Περιγράφοντας τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι επεκτείνονται τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια. «Δεν μεταβάλλουμε το πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν καθιερώνουμε γονέα 1 και γονέα 2» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο.

«Η παπάς παπάς, ή ζευγάς ζευγάς»

Σε αυτό το σημείο, ανέφερε ότι η πολιτεία σέβεται τις θέσεις της Εκκλησίας, όμως οφείλει να προχωρεί και στις δικές της ενέργειες με πυξίδα την ισότητα. «Η παπάς παπάς, ή ζευγάς ζευγάς» τόνισε. Ανέφερε, δε, ότι δεν θα διαταραχθούν οι σχέσεις πολιτείας – εκκλησίας, όπως δεν συνέβη και με προηγούμενες ρυθμίσεις που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις.

Επικαλούμενος μελέτες επιστημόνων, είπε ότι «ξέρουμε πως ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ιδίου φύλου» και τόνισε ότι αυτό που κάνει τη διαφορά, είναι η αγάπη, ασφάλεια και η στοργή. Επεσήμανε ότι η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας που ήδη υπάρχει, όσο στην άρση των αρνητικών επιπτώσεων που τη συνοδεύουν. «Διαφορετικά θα διαμορφώναμε μια πραγματικότητα με πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων», επεσήμανε.

«Να μην συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση»

«Όσο για εκείνους που θεωρούν τη συντηρητική σκέψη ως αποκλειστικό τους προνόμιο, θα πω ένα πράγμα. Να μην συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση» επεσήμανε. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κεντροδεξιά Ν.Δ. έκανε πράξη σημαντικές μεταρρυθμίσεις, «προχωρώντας σταθερά στον δρόμο του κράτους δικαίου και της ισονομίας».

«Ευρωβουλευτές ασχημονούν κατά της πατρίδας»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην έκθεση του Economist για τον δείκτη Δημοκρατίας στην Ελλάδα και επεσήμανε απευθυνόμενος σε βουλευτής της αντιπολίτευσης ότι «αυτά δεν τα λέτε στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου πάνε ευρωβουλευτές σας και ασχημονούν κατά της πατρίδας ενώ πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο, και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να ψηφίζουν ψηφίσματα για να κοπούν ευρωπαϊκά χρήματα». Είπε επίσης ότι αποδεικνύεται πως η κοινωνία διαθέτει μεγαλύτερη ωριμότητα και νηφαλιότητα από αρκετά κόμματα και αρκετούς πολιτικούς.

«Το νομοσχέδιο επιδιώκει να ενώσει και όχι να διχάσει»

«Η πρωτοβουλία μας στο όνομα της ισότητας των πολιτών παρέχει σε όλους και σε όλες το δικαίωμα του πολιτικού γάμου μαζί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν. Διαφυλάσσει τα δικαιώματα των παιδιών. Τόσο απλά και τελικά τόσο ανθρώπινα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα ήταν πολύ εύκολο να αναλωθούμε σε μία ακόμα αντιπαράθεση. Τα θέματα δικαιωμάτων όμως είναι θέματα αρχής. Δεν πρέπει να τίθενται στην κομματική διελκυστίνδα. Το ίδιο αντιπαραγωγικό θα ήταν να καυτηριάσω την αντίπαλη άποψη. Θέλησα εξ αρχής ο συγκεκριμένος διάλογος να μην φορτιστεί πολιτικά», συνέχισε.

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει την επιδίωξη να ενώσει και όχι να διχάσει. Νομίζω ότι οι πιο πολλοί πολίτες σε αυτή τη λογική εντάσσονται μακριά από εντάσεις που καταλήγουν γραφικές. Ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβουλευτικά συνθήματα μάλλον δεν ταιριάζουν. Τέτοιες εκδηλώσεις κάνουν πολύ παράδοξη την παράδοση. Ευτυχώς η κοινωνία μας απείχε από τέτοιες ακρότητες. Υπήρξε ωριμότητα στη δημόσια συζήτηση. Μεγάλη πλειοψηφία πολιτών καταδίκασε και καταδικάζει τη μισαλλοδοξία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης η κυβέρνηση προχωρά σε αυτή τη μεταρρύθμιση χωρίς χρονοτριβή και ως μια κίνηση που ενισχύει τελικά την εσωτερική συνοχή της κοινωνίας. «Έχω δεχτεί αμέτρητα μηνύματα από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Αναγνωρίζω απόλυτα τι έχουν περάσει, τι πέρασαν και τι περνούν. Κρυμμένοι, καταπιεσμένοι, πολιορκημένοι» σημείωσε και τόνισε ότι η σημερινή ημέρα, είναι ημέρα χαράς.

«Κλείνω επικαλούμενος και σε όσους ανησυχούν από το δικό μας χώρο για τον πυρήνα της ιδεολογίας μας. Να μας θυμίσω τι έλεγε η δική μας ιδρυτική διακήρυξη. Να θεωρεί πάντα όλους τους πολίτες ίσους απέναντι στο νόμο και με ίσα δικαιώματα. Να συντηρεί μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα. Να προχωρά στις νέες συνθήκες. Μπορούμε να συναντηθούμε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού με την τελική ψήφο μας να δίνει και το μέτρο της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η στάση μας αποκτά ένα βάρος ιστορικό και γι’ αυτό σας καλώ να τη μετατρέψουμε σε μήνυμα αλήθειας και κατανόησης στη θέση των μύθων και της παρανόησης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ρέντη: Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7

Προφυλακίστηκε ο αρχηγός της Θύρας 7 ο οποίος θεωρείται ηγετικό στέλεχος της «Εγκληματικής Οργάνωσης» που εξιχνιάστηκε μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πιο...

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ είναι υπότροπη.Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο...

Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση για την υπόθεση διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών καθοδόν προς την ευρωκάλπη.  Η Νέα Δημοκρατία είναι υπότροπη. Λίγο πριν τις ευρωπαϊκές...

Μαρούσι: Δέκα άτομα εμπλέκονται στον καυγά που άφησε νεκρό και τραυματίες

Την ώρα που καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, για την άγρια συμπλοκή που κατέληξε σε τραγωδία τα ξημερώματα στο Μαρούσι, έξω από νυχτερινό...

Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια

Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση πριν το Πάσχα, κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη γνωστή ανάρτησή του στο FB, στην οποία αναφέρεται στον...

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, η παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Στην εκδήλωση...

Τιμολόγιο ρεύματος: Πώς θα διαμορφωθούν τον Μάιο – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται για τον Μάιο με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τον Απρίλιο σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές των προμηθευτών. Η μέση...

Ρέντη: Στη φυλακή οδηγήθηκαν επτά από τους 31 κατηγορουμένους

Την Κυριακή θα συνεχιστεί ο δεύτερος κύκλος των απολογιών ενώπιον των τεσσάρων ανακριτών για τη δολοφονική επίθεσης σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ, έξω από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια

Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση πριν το Πάσχα, κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με...

Άλλοι μιλούν για οικονομία, κι άλλοι κάνουν κρουαζιέρα

Οι παλιές καραβάνες της πολιτικής-ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης-συμφωνούν σε ένα πράγμα: Ότι στο τέλος της...

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός...