Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
14.7 C
Athens

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ, είπε ότι « με το χειροκρότημα σας στη βαθιά προκλητική τοποθέτηση του κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για την ανοχή στις πράξεις του πρώην υπουργού που υποσχόταν ασφάλεια».

«Έχετε τη δυνατότητα να καταθέσετε πρόταση προανακριτικής επιτροπής», συνέστησε στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Βορίδης και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι επέλεξε συμμάχους εκδοτικούς και οικονομικούς.

Στα όσα υπονοούμενα για σχέσεις του με τη διαπλοκή ακούστηκαν νωρίτερα, απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης , λέγοντας ότι δεν μπορούν να μιλάνε κάποιοι για θυρωρούς της διαπλοκής, όταν δύο υπουργοί τα έπιναν την Κυριακή το βράδυ. « Αν νομίζετε ότι με non paper Θα πλήξετε το ήθος μου, εσείς που χαλκεύετε το υλικό και το δίνετε στο «Πρώτο Θέμα», θέλω να σας πω ότι ο λαός καταλαβαίνει ποιοι έχουν κρυστάλλινη πορεία και ποιοι είναι υπάλληλοι της εγχώριας ολιγαρχίας».

Ένταση δημιουργήθηκε νωρίτερα όταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται και ότι επέλεξε να μιλήσει τελευταίος ως κατηγορούμενος. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ αλλά και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος την αποκάλεσε ειρωνικά «κυρία εθνική εισαγγελέα».

Η κ. Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη προσωπικά στον Κώστα Καραμανλή που ήταν στα έδρανα, είπε ότι «εγώ ντρέπομαι για λογαριασμό σας». Επίσης παρουσίασε φωτογραφίες με προσωπικά αντικείμενα, όπως ταυτότητες, σκουλαρίκια και κοσμήματα θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που βρέθηκαν στα βαγόνια που – όπως είπε- μετακινήθηκαν άρον-άρον.

«Αυτό που αναμασούν τα στελέχη της Ν.Δ. και τα non paper που διακινούνται και λένε ότι είμαστε διαπλεκόμενοι, είναι θλιβερό», σχολίασε νωρίτερα σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

Αφού είπε ότι «η ΝΔ είναι σιαμαία με την εγχώρια ολιγαρχία», χαρακτήρισε γελοία και αστεία τα περί διαπλοκής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. «Θα πει ο Μητσοτάκης ότι εγώ είμαι διαπλεκόμενος; Τα δικά μου κίνητρα είναι αξιακά ενώ τα δικά σας είναι καθεστωτικά», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: « Όταν βρεθείτε σε δύσκολη θέση μιλάτε με ορολογία Βελόπουλου, χρησιμοποιώντας ψεκασμένες θεωρίες συνωμοσίας».

«Για χυδαίο παραλήρημα του κ. Φλωρίδη», έκανε λόγο σε παρέμβαση του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατηγορώντας τον ότι δεν έχει συναίσθηση και ηθική.

«Του προτείνω να συναντηθεί με τις οικογένειες των θυμάτων που ήρθαν και μας βρήκαν και που έψαχναν προσωπικά αντικείμενα των παιδιών τους στα μπάζα», είπε ο κ. Φάμελλος. Επίσης, τον χαρακτήρισε σύγχρονο πολιτικό γενίτσαρο, λέγοντας ότι είναι γνωστή η κατρακύλα και ο λαϊκισμός του κ. Φλωρίδη, που έφτασε -όπως είπε- στο σημείο να μας κατηγορεί για αριστερόστροφο φασισμό, έχοντας καταντήσει πιο δεξιός και από τον Βορίδη.

Νωρίτερα, οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μίλησε «για σπέκουλα σχετικά με τα δήθεν μπαζώματα του χώρου της τραγωδίας», λέγοντας μάλιστα, ότι «όσοι από τους πολιτικούς χρησιμοποιούν όλο αυτό το θολό πράγμα για τα μπαζώματα, αυτοί είναι για τα μπάζα».

«Δεν έγινε μπάζωμα μόνο, αλλά προσπάθεια εκσκαφής από το πρώτο κιόλας 24ωρο», επέμεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.

Πάντως, ο κ. Φλωρίδης μίλησε «για εκστρατεία ψεύδους και παραπλάνησης που έχει ως σκοπό να ελαχιστοποιηθεί ή και να καταργηθεί η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού απέναντι στους θεσμούς που λειτουργεί η ελληνική Δημοκρατία». Όπως είπε, μια τέτοια εκστρατεία υπονόμευσης βασικών θεσμών, στρώνει το δρόμο γι’ αυτό που ο Μίκης Θεοδωράκης είχε χαρακτηρίσει αριστερόστροφο φασισμό.

«Ποιο είναι αυτό το παρακράτος που πριν από το κράτος, είχε πρόσβαση στο κρίσιμο υλικό το οποίο στη συνέχεια χάλκευσε, επεξεργάστηκε και το διένειμε για να στηρίξει αυτό το ψεύτικο αφήγημα, χειραγωγώντας την κοινή γνώμη;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος.

«Η κ. Καρυστιανού είναι η Νέμεσις», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας μάλιστα, ότι του θυμίζει την Τζούλια Ρόμπερτς στην Έριν Μπρόκοβιτς.

«Οι ανθρώπινες τραγωδίες δεν προσφέρονται ως πολιτικές ευκαιρίες», απάντησε ο κ. Φλωρίδης. Ανέφερε δε, ότι «όσοι εξωθεσμικοί παράγοντες επιχειρούν να αλλοιώσουν τη λειτουργία της δημοκρατίας, εφόσον συνεχίσουν να το επιχειρούν, θα υποστούν για μία ακόμη φορά συντριπτική ήττα, στο γήπεδο της πολιτικής και της αλήθειας».

«Είστε κατηγορούμενοι, εδώ ήρθατε να απολογηθείτε και να λογοδοτήσετε», είπε απευθυνόμενη στα μέλη της κυβέρνησης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, που την διαδέχθηκε στο βήμα, μίλησε για μεθοδευμένη προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου, που βασίζεται σε μια αβάσιμη σεναριολογία, σε fake news και ψέματα. Παράλληλα, χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι η παρουσία του στον τόπο της τραγωδίας είχε να κάνει με τη διαμόρφωση του χώρου, λέγοντας ότι ως μέλος του κυβερνητικού κλιμακίου είχε την ευθύνη του συντονισμού της κρατικής βοήθειας.

Σκληρή γλώσσα κατά του πρωθυπουργού τον οποίο κατηγόρησε ότι εργαλειοποιεί μονταζιέρες για να επιτύχει τη συγκάλυψη, χρησιμοποίησε η Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά. Αυστηρή κριτική, όμως, άσκησε και προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας ότι με τις αλλοπρόσαλλες και ασόβαρες δηλώσεις του δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση. «Δεν αξίζει στη χώρα αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση πασαδόρος», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου.

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, υποστήριξε ότι όλοι ψάχνουν το κεφάλι του Κώστα Καραμανλή με  το ρόλο του Ηρώδη να ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως εμείς -όπως είπε- δεν θέλουμε το κεφάλι ενός αλλά να πάνε φυλακή όλοι, οι υφυπουργοί, οι γραμματείς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Το ΚΚΕ υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας με το δικό του σκεπτικό, αλλά και απευθύνει τη δική του μορφή προς την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όχι μόνο για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά και για την άθλια, κατάπτυστη προσπάθεια συγκάλυψής του», ανέφερε στην ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ  Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σχολιάζοντας τα περί πολέμου που δέχεται η κυβέρνηση από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι γελάει ο κόσμος, απλώς τώρα κάποιοι επιχειρηματίες που την είχαν στηρίξει, έχουν περισσότερες απαιτήσεις και ρίχνουν προειδοποιητικές βολές. «Τα έχουν αυτά οι δουλειές σας», σχολίασε με σκωπτική διάθεση, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Αναφορά, όμως, έκανε και στις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη από τη Θήβα «για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές», λέγοντας ότι η μνημειώδης αυτή η πρόταση δίνει πάσα στον κ. Μητσοτάκη για να εκτρέψει τη συζήτηση από την πρόταση δυσπιστίας. «Το σίγουρο είναι πως αν δεν υπήρχε ο Κασελάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει ο Μητσοτάκης», ανέφερε.

«Εκμεταλλεύεστε μια εθνική τραγωδία εφαρμόζοντας πρακτικές που θα ζήλευε και ο ίδιος ο Μακιαβέλλι», ανέφερε, απευθυνόμενη στα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας, η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή. «Πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα και εργαλειοποιείτε τον ανθρώπινο πόνο, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη, για να είστε αρεστοί. Θα μας εξηγήσετε επιτέλους για ποια συγκάλυψη μιλάτε αφού δεν έχετε διατυπώσει καμία στοιχειοθετημένη κατηγορία ώστε να σας απαντήσει η κυβέρνηση; Παραβλέψατε τις μαρτυρίες, που στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσαν πως ο Γενικός Κανονισμός Κίνησης παραβιάστηκε 7 φορές μέσα σε 5 λεπτά. Και στήσατε ένα αφήγημα για την ολοκλήρωση της Σύμβασης 717, η οποία δεν θέλετε να γνωρίζει ο κόσμος ότι και να είχε ολοκληρωθεί δεν ήταν σίγουρο ότι θα απέτρεπε το τραγικό δυστύχημα. Μας κατηγορήσατε για “μπάζωμα” και παραποίηση στοιχείων την ώρα που όλα έγιναν από τις επιχειρησιακές Αρχές, όπως ορίζει το πρωτόκολλό τους. Και τέλος, χρησιμοποιώντας μπαγιάτικα δημοσιεύματα, νομίζατε ότι βγάλατε είδηση περί δήθεν μοντάζ και επεξεργασμένων αρχείων, την ώρα που η ίδια η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ έχει απαντήσει πως όλο το υλικό έχει δοθεί ακέραιο στις ανακριτικές Αρχές από τις 2/3/2023», είπε η Μαρία Συρεγγέλα.

Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε εξαιτίας του άγχους του κ. Ανδρουλάκη, για την πιθανότητα να είναι τρίτος στις ευρωεκλογές, και της καταρράκωσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια. Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι βασικό χαρακτηριστικό αυτής της πρότασης δυσπιστίας είναι ότι στερείται σοβαρών εναλλακτικών προτάσεων για τη διακυβέρνηση του τόπου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 9 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η χθεσινή πρώτη ημέρα συζήτησης  με τις τοποθετήσεις των βουλευτών, ολοκληρώθηκε στις 03:30 τα ξημερώματα.

Η οξεία πολιτική σύγκρουση που κυριάρχησε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της έκτακτης αυτής κοινοβουλευτικής διαδικασίας αναμένεται να κορυφωθεί αύριο με την έλευση στο βήμα των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας.

Αναλυτικά, αύριο Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9:00 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσεις περί τις 8 με 9 το βράδυ και  θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καταψηφίζει ο Χ. Κατσιβαρδάς,  υπερψηφίζει ο Ν. Χουρδάκης

Θα καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς που προέρχεται από την ΚΟ Σπαρτιάτες ενώ υπέρ της πρότασης τάσσεται ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μανώλης Χουρδάκης, τονίζοντας ότι «πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος δικαίου, πριν η δυσπιστία γίνει δυσφορία».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εξάρχεια: Τι έβγαλε η κάλπη στην επαναληπτική εκλογή

Υπ. Εσωτερικών: Ξεκινούν τα πειθαρχικά για την διαρροή της λίστας των αποδήμων στην Άννα...

Ξεκίνησαν τα … όργανα στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αποδοθούν πλέον προσωπικές ευθύνες για την διαρροή της λίστας ονομάτων του απόδημου Ελληνισμού προς την...

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” στο Δήλεσι Βοιωτίας, μια δομή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Εκεί,...
Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Κασσελάκης: Θέλει μόνο… δύο θητείες ως πρωθυπουργός της χώρας!

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτηςο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στον Αντώνη Σρόιτερ και στην εκπομπή...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Οργή του Τασούλα για το επεισόδιο – Αποπομπή 15 ημερών για τον Φλώρο από τις κοινοβουλευτικές εργασίες

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στην βίαιη επίθεση του πρώην βουλευτή...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε χυδαία

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα....

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται...

Ανδρουλάκης: “Στις 9 Ιουνίου να μην δώσει ο ελληνικός λαός λευκή επιταγή στο σύστημα εξουσίας της ΝΔ”

“ Το ΠΑΣΟΚ ως ισχυρή αντιπολίτευση στις 9 Ιουνίου θα βάλει τα δυο πόδια...