Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
22.2 C
Athens

Βουλή: Προγραμματικές δηλώσεις Κ. Μητσοτάκης – Αυξήσεις στο Δημόσιο, ενίσχυση συνταξιούχων και νέες ελαφρύνσεις

Τους στόχους και τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Όπως τόνισε, στόχος είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος το έτους.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο από τον Ιανουάριο του 2024, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τις ασφαλισμένες κατοικίες έναντι φυσικών καταστροφών, επέκταση του Market Pass, μονιμοποίηση του μέτρου του Youth Pass. Ανακοίνωσε επίσης ότι όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται, δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%.

Είπε επίσης ότι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους, ενώ μίλησε για αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα μέσω διακρατικών συμφωνιών. Στους στόχους που έθεσε περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο έως το 2025, ενώ προανήγγειλε πως θα ανακοινωθούν σύντομα ειδήσεις για την αμυντική θωράκιση της χώρας και θα συνεχιστεί η αναβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας.

«Πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός»

«Στην αφετηρία της νέας νομοθετικής περιόδου θέλω να εκφράσω την ακλόνητη θέλησή μου η νέα διακυβέρνηση να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προσδοκίες των πολιτών. Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχω το δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες των πολιτών» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας», ενώ έκανε λόγο για πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό.

«Τις μεγάλες ιστορικές τομές μπορούν να τις πραγματοποιούν οι μεγάλες συναινέσεις και οι ευρύχωρες κοινωνικές συμμαχίες. Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξα να μην περιορίσω τις προγραμματικές δηλώσεις σε έναν απλό κατάλογο μέτρων. Οι δεσμεύσεις είναι γνωστές, περιγράφονται στο πρόγραμμά μας» τόνισε και σημείωσε:

«Είμαστε στο σύνορο ενός νέου ιστορικού τόξου. Για να μιλήσουμε για το μέλλον, πρέπει να μιλήσουμε και να διδαχθούμε με το παρελθόν. Τρεις σταθμοί που σφράγισαν την πρόοδο της χώρας μας τα τελευταία 100 χρόνια. Ο αστικός εκσυγχρονισμός του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο ανορθωτικός εκσυγχρονισμός των δεκαετιών του ’50 και του ’60 που οδήγησε σε ραγδαία μεταπολεμική ανάπτυξη και με το ρίζωμα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και ο πολιτικός εκσυγχρονισμός της μεταπολίτευσης, εξέλιξη που χάρη στον ιδρυτή μας Κωνσταντίνο Καραμανλή στέριωσε τη Δημοκρατία. Η γενιά μας καλείται να δώσει περιεχόμενο στο δικό της εθνικό στόχο, έναν πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό. Εννοώ τη μεγάλη προσπάθεια η χώρα να αντιμετωπίσει πολλές παθογένειες και να κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον».

«Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να είναι συμπεριληπτική προστατεύοντας πρώτα και πάνω από όλα τους πιο αδύναμους. Φιλόδοξη και δίκαιη. Στο εθνικό πλούτο να έχουν όλοι μερίδιο. Να είναι προσπάθεια ριζοσπαστική. Αναφέρομαι σε ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής μας πατρίδας. Πρέπει να οδηγεί την κοινωνία ενωμένη προς τα μπρος. Θα μας οδηγήσει στον κοινό βηματισμό στο μέλλον. Βιώσαμε τους παλιούς ιδεολογικούς διαχωρισμούς και τις απατηλές υποσχέσεις που πήγαν τη χώρα πίσω» τόνισε.

Δημοσιονομική – οικονομική πολιτική

Περιγράφοντας τους στόχους στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

  • Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους.
  • Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου.
  • Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα.
  • Μείωση του δημόσιου χρέους αρκετά κάτω από 140% έως το 2027.
  • Υποχώρηση ανεργίας στο 8% μέσα στην επόμενη τετραετία.
  • Εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ.
  • Μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης αλλά και με στοχευμένες πρωτοβουλίες όποτε χρειάζεται.

Συνεχίζεται το Market Pass – Μόνιμο μέτρο το Youth Pass

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συνεχίζεται και για τους επόμενους μήνες το Market Pass. Επίσης καθιερώνεται ως μόνιμο μέτρο το Youth Pass.

Από 1/1/2024 τίθεται σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ θα υπάρξει ειδική έμφαση στις αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Παράλληλα, αυξάνεται το οικογενειακό επίδομα στους δημοσίους υπαλλήλους από 20 έως 50 ευρώ.

Τρεις επιπλέον ελαφρύνσεις

Έκανε επίσης λόγο για τρεις επιπλέον ελαφρύνσεις:

  • Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κάθε σπίτι που είναι ασφαλισμένο από φυσικές καταστροφές.
  • Μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες.

Κοστολόγηση προγραμμάτων κομμάτων – Μέτρα για συνταξιούχους

Επίσης, καθιερώνεται η κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Συνεχίζεται, εξάλλου, η εφάπαξ ενίσχυση στο τέλος του έτους όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά.

Επιπλέον, είπε ότι στο εξής, όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται, δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. «Θα βλέπουν μόνο μια μικρή παρακράτηση από τη δηλωμένη και νόμιμη αμοιβή τους» σημείωσε.

Αύξηση μισθών

Στην τετραετία ο μέσος μισθός στόχος είναι να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ, είπε ο πρωθυπουργός. «Με περισσότερες συλλογικές συμβάσεις. Με νέα ετήσια αύξηση των συντάξεων από 1/1/2024, να ξεπερνά το 3%» σημείωσε.

Όπως τόνισε, στις ελαφρύνσεις πρέπει να προστεθεί η σταδιακή μείωση των τεκμηρίων κατά 30%. Μίλησε επίσης για υποχώρηση κατά μία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ στάθηκε στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής επεσήμανε. «Το κενό του ΦΠΑ μειώθηκε σημαντικά, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν βοηθήσει πολύ. Έχουμε βήματα και ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Να προειδοποιήσω όσους έχουν βολευτεί πίσω από στρεβλή πραγματικότητα. Αυτή η κυβέρνηση διαθέτει και την βούληση και τεχνογνωσία να σας εντοπίσει» σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε σειρά έργων υποδομών. «Από το Μετρό της Θεσσαλονίκης το οποίο επιτέλους ολοκληρώνεται, το Μετρό της Αθήνας που εξαπλώνεται, τους μεγάλους δρόμους, τον ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού, το fly over, δίπλα σε αυτά 5.700 μικρά και μεσαία έργα σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Για πρώτη φορά η χώρα απέκτησε 12 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης που αποτελούν και για εμάς αυτοδέσμευση. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Αττική. Είναι παρεμβάσεις που θα παρακολουθούνται διαρκώς. Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται πολίτης δεύτερης κατηγορίας» τόνισε.

Αναμόρφωση ΕΣΥ

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί και για μένα και για την κυβέρνηση ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα. Μια σειρά από έργα υποδομής υλοποιούνται ήδη. Δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, κοστολογούνται στο 1,5 δισ. ευρώ. Οι πολίτες θα δουν τα πρώτα αποτελέσματα εντός των επόμενων μηνών. Η δέσμευση για 10.000 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ σε ορίζοντα τετραετίας ισχύει στο ακέραιο. 800 από αυτούς στο ΕΚΑΒ, ανεξάρτητα από τις άλλες δράσεις. Οι παρεμβάσεις διασταυρώνονται και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας. Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα βασικά νοσήματα».

Είπε επιπλέον ότι το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» απέδειξε στην πράξη ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργάζονται προς όφελος του πολίτη και δεν συνιστά ιδιωτικοποίηση της υγείας κύριοι της αντιπολίτευσης. Ανέφερε επίσης ότι η ψυχική υγεία είναι μια βόμβα στη δημόσια υγεία και θα χρειαστεί να διαθέσουμε σημαντικούς πόρους.

Παιδεία

Η δημόσια Παιδεία προχωρά σε νέα εποχή, είπε ο πρωθυπουργός. «Μια μεταρρύθμιση έχει για τα καλά ριζώσει στη χώρα. Τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα φτάσουν τα 180 μέχρι το 2027. Με την τεχνολογία να απλώνεται σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι πρώτοι από τους 36.000 διαδραστικούς πίνακες εγκαθίστανται ήδη. Σύντομα όλοι οι μαθητές από την Ε’ Δημοτικού θα διδάσκονται με διαδραστικούς πίνακες. Οι απαραίτητοι Πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν πρέπει να κρύψουμε και πρακτικές ελλείψεις δεκαετιών όπως το κτηριακό. Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει μελέτη για εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων όλης της χώρας. Καιρός να καταλήξουμε και σε ένα μοντέλο αρχιτεκτονικών προδιαγραφών που θα ακολουθούν όλα τα σχολεία στη χώρα μας. Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί να γίνουν εργαστήρια ανάπτυξης δραστηριοτήτων. Το ίδιο να ισχύει σε όλες τις βαθμίδες» σημείωσε.

Αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων – Άρθρο 16

«Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εφαρμόζουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε. Τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν, ανοίγονται στον κόσμο. Οι διακρατικές συμφωνίες προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα με την ευθύνη εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων. Θα προετοίμαζε τον δρόμο για την μεγάλη αλλαγή του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, σημείωσε: Εύχομαι ειλικρινά να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος και να σταματήσει αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση».

Φοιτητικές εστίες – Διπλασιασμός πόρων για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών και το πρόγραμμα «Σπίτι μου». «Είναι δέσμευσή μου ότι από την στιγμή που θα εξαντληθούν οι πόροι από το πρόγραμμα αυτό θα τους διπλασιάσουμε» σημείωσε.

Είπε επιπλέον ότι θα τρέξει δυναμικά ο θεσμός της κοινωνικής κατοικίας, της κοινωνικής αντιπαροχής.

«Από ΑΠΕ το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030»

«Η Πράσινη και η ψηφιακή Ελλάδα. Το 2030 η πατρίδα μας θα είναι πρωταγωνίστρια στη μάχη της κλιματικής αλλαγής. Η στροφή στις ΑΠΕ θα εντατικοποιηθεί. Το 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας το αργότερο μέχρι το 2030 θα παράγεται από ΑΠΕ. Θα μειώσουμε τις εισαγωγές. Μπορούμε να παράγουμε τη δική μας ενέργεια. Αυτή η πράσινη πολιτική είναι κοινωνική πολιτική» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε νέα ηλεκτρικά λεωφορεία και μετατροπή των ταξί σε πράσινα ταξί».

«Θέλω να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Η σωστή οργάνωση του χώρου αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Δεν θα καταστρέψουμε τα νησιά και τα βουνά μας στο βωμό μιας άναρχης ανάπτυξης. Στην περίπτωση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι ο νόμος ισχύει για όλους» επεσήμανε εξάλλου.

Αξιολόγηση από τον πολίτη

«Το κεφάλαιο της δίκαιης Ελλάδας, θεμελιώνεται στη λογοδοσία, στη διαφάνεια και πρωτίστως στη διαρκή αξιολόγηση σε όλες τις υπηρεσίες και όλο το δυναμικό της δημόσιας διοίκησης. Σύντομα θέλω να καθιερώσουμε και την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών από τον ίδιο τον πολίτη. Στη δική του υπηρεσία είναι όλη η κρατική μηχανή» σημείωσε εν συνεχεία ο κ. Μητσοτάκης.

Μίλησε επιπλέον για νέο δικαστικό χάρτη για την ορθολογική κατανομή των δικαστηρίων. Να επιταχυνθούν οι αποφάσεις. «Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης συνιστά τη μεγαλύτερη αδικία. Μέχρι το 2027 έχουμε θέσει το φιλόδοξο στόχο να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την έκθεση του κράτους δικαίου που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Αρχές του 2025 θα ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Υποχρέωσή μου να επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Ο χρόνος θα δείξει αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να αφήσουν τη στείρα άρνηση» είπε.

«Νέες θετικές ειδήσεις στα εξοπλιστικά σύντομα»

«Συνεχίζουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί. Σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε και νέες θετικές ειδήσεις στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών που έχουμε ήδη υπογράψει. Αυτή η περήφανη γαλάζια ασπίδα προστατεύει τις εθνικές κόκκινες γραμμές μας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Θα συνεχίσουμε την αναβάθμιση της αμυντικής μας βιομηχανίας, θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην ΕΑΒ, όπου είμαστε σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή».

«Ο φράχτης στον Έβρο ολοκληρώνεται μέχρι το 2025»

«Ως προς την μεταναστευτική πολιτική, είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει ο φράχτης στον Έβρο ολοκληρώνεται μέχρι το 2025, θα εξακολουθούμε να ενισχύουμε το Λιμενικό μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα έμεινε Ευρώπη για να γίνει Ευρώπη παντού. Θα συμμετέχουμε ενεργά. Στα χρόνια των τελευταίων κρίσεων πρωτοστατήσαμε σε μία σειρά από κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές. Κερδίσαμε πολλές μάχες στην Ευρώπη και θα κερδίσουμε πολλές ακόμα».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, η παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Στην εκδήλωση...

Ζαχαρίας Ζούπης (Opinion Poll): Η ΝΔ μπορεί να φτάσει το 35% στις ευρωεκλογές

Την εκτίμηση ότι το ποσοστό της ΝΔ μπορεί να φτάσει έως και το 35% αν στην τελική ευθεία προς τις εκλογές αυξηθεί σημαντικά η συσπείρωσή της,...

Ανδρουλάκης στα Παραπολιτικά: “Θείο δώρο” ο Κασσελάκης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς θέμα κομματικού πατριωτισμού, αλλά εθνική αναγκαιότητα ώστε να μπει φρένο στην αλαζονεία, τη διαφθορά και τις ανισότητες που...

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει στο 33,6% η ΝΔ, 16,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...
Εξάρχεια: Τι έβγαλε η κάλπη στην επαναληπτική εκλογή

Υπ. Εσωτερικών: Ξεκινούν τα πειθαρχικά για την διαρροή της λίστας των αποδήμων στην Άννα...

Ξεκίνησαν τα … όργανα στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αποδοθούν πλέον προσωπικές ευθύνες για την διαρροή της λίστας ονομάτων του απόδημου Ελληνισμού προς την...

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια

Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση πριν το Πάσχα, κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με...

Άλλοι μιλούν για οικονομία, κι άλλοι κάνουν κρουαζιέρα

Οι παλιές καραβάνες της πολιτικής-ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης-συμφωνούν σε ένα πράγμα: Ότι στο τέλος της...

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός...