Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
25 C
Athens

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Νομοσχέδιο – φραγμός στις “ελληνοποιήσεις” ΠΟΠ προϊόντων

Στην αντιμετώπιση ζητημάτων που δυσκολεύουν την παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού πλαισίου, στα προϊόντα ΠΟΠ / ΠΓΕ / ΕΠΙΠ στοχεύει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά των «ελληνοποιήσεων», το οποίο κατατέθηκε στη γ.γ. της κυβέρνησης.

Μέσω αυτού αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες κάθε αρχής ελέγχου, ώστε οι έλεγχοι να καταστούν αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι.

Προβλέπονται επίσης οι υποχρεώσεις για όσους επιθυμούν να παράγουν, διακινήσουν, συσκευάσουν με σκοπό την εμπορία, γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Για την καλύτερη εκτέλεση του ελεγκτικού έργου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, που ασχολούνται στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία Μητρώου Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων Χρήσης Ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ.

Όπως είπαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η λειτουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και πλούσιου σε πληροφορίες μητρώου επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου μετά από τη σχετική χορήγηση πιστοποίησης».

Παράλληλα, στόχος του σχεδίου νόμου είναι η αντιμετώπιση των διοικητικών μέτρων συμμόρφωσης που επιβάλλει ο ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ σε περίπτωση διαπίστωσης παρατυπιών ή παραβάσεων της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, που αφορούν στις καταχωρισμένες ονομασίες γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, αλλά και τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από το ΥΠΑΑΤ ανά περίπτωση παρατυπίας ή παράβασης για την ενίσχυση της αποτρεπτικότητας.

Προβλέπεται επίσης η θέσπιση κριτηρίων επιμέτρησης, συντελεστές των κριτηρίων επιμέτρησης και το εύρος των προβλεπόμενων προστίμων μετά από αξιολόγηση και βαθμολόγηση συγκεκριμένων παραμέτρων, όπως επίσης και η σύσταση Επιτροπής επιβολής κυρώσεων, το πλαίσιο λειτουργίας και το έργο αυτής.

Στις αρμοδιότητες του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η διεξαγωγή ελέγχων της παραγωγής, της ποιότητας και της διακίνησης αγροτικών προϊόντων.

«Στόχος» σύμφωνα με τα ίδια στελέχη «είναι να καθοριστούν οι έλεγχοι για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές κάθε προϊόντος με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, οι οποίοι είναι επιτόπιοι, τακτικοί ή/και έκτακτοι και να εξασφαλιστεί ότι ενεργούνται με τρόπο διαφανή, δίκαιο και αμερόληπτο. Οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις υποχρεούνται να επιτρέπουν στα εντεταλμένα ελεγκτικά όργανα τη δειγματοληψία πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας και τελικών προϊόντων, την παροχή λογιστικών, φορολογικών στοιχείων και πιστοποιητικών, συμβάσεων κλπ».

Αντιμετωπίζεται επίσης το νομικό «κενό» που υπάρχει σχετικά με την αναγνώριση ομάδων παραγωγών για κάθε ένα προϊόν με ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Σημειώνεται ότι το σύστημα αναγνώρισης μπορεί να εφαρμόζεται σε όλες τις ομάδες παραγωγών, των οποίων τα μέλη παράγουν προϊόν που προσδιορίζεται από μία ΠΟΠ ή ΠΓΕ ή σε ομάδες παραγωγών που παράγουν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που προσδιορίζονται με ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Μεταξύ άλλων καθηκόντων, η αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών μίας ΠΟΠ ή ΠΓΕ, μπορεί να προβαίνει σε ελέγχους αγοράς ή/και σε εσωτερικούς ελέγχους στα μέλη της και επικοινωνεί τα αποτελέσματα αυτά στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Τέλος, με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στα τρόφιμα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συστατικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και τα διοικητικά μέτρα και πρόστιμα για τις παραβάσεις σε αυτό τον τομέα και προβλέπονται υποχρεώσεις για τις ελεγκτικές αρχές που διαπιστώνουν μη συμμορφώσεις κατά τη διενέργεια ελέγχου σε τομέα που δεν ανήκει στην αρμοδιότητά τους.

«Στόχος μας λοιπόν είναι η προστασία των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, η ενίσχυση της ποιότητάς τους μέσω της θέσπισης πλαισίου ελέγχων και επιβολής κυρώσεων για τις παραβάσεις σε αυτό τον τομέα και η εξασφάλιση καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα προϊόντα που αγοράζουν με την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων» είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του ΥΠΑΑΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Με αναδιανομή ρόλων ο Κασσελάκης προσπαθεί να αποφύγει την αμφισβήτηση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ

Με αλλαγή ατζέντας θα προσπαθήσει ο Στέφανος Κασσελάκης να απομακρύνει τα φώτα της δημοσιότητας από την εσωκομματική γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ και την αμφισβήτησή του...

Δούκας: Άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες στο ΠΑΣΟΚ

Άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ζητά ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε συνέντευξη που έδωσε στην καθημερινή της Κυριακής. Ο δήμαρχος Αθηναίων...

Πέθανε ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Καλογιάννης – Η κάλπη με την οποία συνδέθηκε...

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Καλογιάννης. Ο Λ. Καλογιάννης είχε γεννηθεί στους Χουλιαράδες των Ιωαννίνων το 1930...

ΣΥΡΙΖΑ: Αυξάνονται οι πιέσεις των παλιών στελεχών στον Κασσελάκη να ασχοληθεί με την Κεντροαριστερά

Η κρίση που ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ δίνει μία βαθιά ανάσα στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος την προηγούμενη Κυριακή το βράδυ έκανε ότι δεν κατάλαβε...

Αλλαγή προσώπων ναι, αλλά και αλλαγή πολιτικής

Χρειάστηκε να περάσουν έξι συνεχόμενες εκλογικές μάχες από το 2019 στις οποίες η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε ισάριθμες εμφατικές πολιτικές νίκες, για να έρθει στις...

Μητσοτάκης στο νέο υπουργικό συμβούλιο: Να εκπέμψουμε μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση, μετά τον ανασχηματισμό, υπό τον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκη στην εισηγητική του ομιλία κάλεσε νέους και...

ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης ελέγχει πλήρως το κόμμα και πάει σε εσωκομματικές εκλογές μέσα στο...

Σε ρυθμό εσωκομματικών εκλογών κινείται το ΠΑΣΟΚ με απόφαση του προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη προκειμένου να αποκλιμακώσει την εσωστρέφεια από τα απόνερα των ευρωεκλογών, λόγω...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καλάθι της Σαρακοστής: Από 13 Μαρτίου σε ισχύ – Δείτε τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει

Το «Καλάθι της Σαρακοστής» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που είναι ήδη σε...

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Νόμος του κράτους θα αποτελεί από το Σάββατο μόλις δημοσιευθεί στο ΦΕΚ το νομοσχέδιο...

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση παραθαλάσσιων περιοχών

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας...

Βουλή: Σήμερα το νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων – Ψηφίζεται στις 15 Φεβρουαρίου

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο...