Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022
30 C
Athens

Ζεστό χρήμα στους ομίλους των ΜΜΕ με την ψήφο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στην Ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία για τις νέες ενισχύσεις με «ζεστό χρήμα», και ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τους επιχειρηματικούς ομίλων (εφοπλιστές, τραπεζίτες και άλλοι μεγαοεπιχειρηματίες) που έχουν στα χέρια τους τα ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει ένα ακόμα χοντρό πακέτο χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους επιχειρηματικούς ομίλους των ΜΜΕ και επιπλέον, προβλέπεται ότι ρυθμίζονται τα ποσά που οφείλουν από το 2017 έως το 2021 στον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ. Ειδικά για τη ρύθμιση των οφειλών τους θα μπορούν να εξοφλήσουν το φέσι στον ΕΔΟΕΑΠ με έως 72 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ! Και όχι μόνο αυτό, αλλά επιπρόσθετα, τους απαλλάσσει από πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης υποβολής και καταβολής!

Όμως το χρήμα και τα προνόμια δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ. Όπως διευκρίνισε προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός Ενημέρωσης Γιάννης Οικονόμου παρουσιάζοντας την τροπολογία «αυτή είναι μία μόνο ενίσχυση από αυτές που συζητάμε με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων Τύπου και που θα ανακοινώσουμε και το επόμενο διάστημα, για να καλύψουμε μέρος του αυξημένου κόστους που έχουν, και εξαιτίας του ηλεκτρικού ρεύματος και εξαιτίας του χαρτιού, των προβλημάτων δηλαδή που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του τύπου συνολικά»!

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία. Όπως κατήγγειλε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα «δεν μας βρίσκουν σε καμία περίπτωση σύμφωνους τα άρθρα 3 και 4 της τροπολογίας που αφορούν στην πραγματικότητα ενισχύσεις για ακόμη έναν χρόνο σε επιχειρήσεις του τύπου που βέβαια δεν διέκριναν σε καμία περίπτωση αν αυτές αφορούν μεγάλους ή μικρούς.

Χρηματοδοτεί ουσιαστικά για έναν ακόμα χρόνο τις εργοδοτικές εισφορές 2% προς τα ασφαλιστικά ταμεία επί του τζίρου των επιχειρηματικών ομίλων και, βέβαια, χαρίζονται ταυτόχρονα πρόστιμα και προσαυξήσεις για χρέη προς τον ΕΔΟΕΑΠ. Χάνουν, δηλαδή, τα ασφαλιστικά ταμεία χρήματα την ίδια ώρα που για τους άνεργους του κλάδου έχουν αυξηθεί οι ασφαλιστικές εισφορές». Να σημειωθεί ότι την τροπολογία έχει καταγγείλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου στο κλάδο και για τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Προς ιδιωτικοποίηση και η Κτηματογράφηση

Η τροπολογία είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ενταξη των περιοχών ισχύος του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, εφαρμογή σε αυτές της κοινής εθνικής νομοθεσίας – Διασύνδεση Ληξιαρχείων και «Ελληνικού Κτηματολογίου» – Καταχώριση αγωγών και αιτήσεων στα κτηματολογικά φύλλα και λοιπές διατάξεις».

Το νομοσχέδιο ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ενώ Ελ. Λύση και ΜεΡΑ25 ψήφισαν παρών.

Καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ αναδεικνύοντας σύμφωνα με όσα επισήμανε η Μαρία Κομνηνάκα ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα καθαρό τοπίο στη γη, στη συγκεκριμένη περιοχή, για την οποία είναι γνωστό πως η πίεση για την παραπέρα τουριστική εκμετάλλευση μεγαλώνει. Ετσι, οι διαδικασίες θα συμβάλουν στη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας και την απελευθέρωση εκτάσεων για τουριστική εκμετάλλευση, αλλά και την ένταση της εμπορίας της γης».

Σημείωσε τους κινδύνους που υπάρχουν για την παραχώρηση κρατικής γης στα επιχειρηματικά συμφέροντα που λιγουρεύονται τις εκτάσεις-φιλέτα στο νησί, ιδιαίτερα στις ζώνες αιγιαλού, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Αναφέρθηκε ακόμα στους κινδύνους να νομιμοποιηθούν καταπατήσεις προηγούμενων ετών ενώ για τους μικρούς ιδιοκτήτες θα σημάνει επιπλέον επιβάρυνση για να διασφαλίσουν τη γη τους σε περίπτωση που δεν υπήρχαν συμβόλαια.

Επισήμανε ότι η κτηματολόγηση είναι ένας αναγκαίος εκσυγχρονισμός, ωστόσο για το ΚΚΕ «έχει σημασία σε ποια κατεύθυνση γίνεται, τι εξυπηρετεί και τελικά αν λύνει ή δημιουργεί προβλήματα και κυρίως ποιος θα κρίνει και θα λύνει τις διαφορές που θα προκύψουν; Ο ιδιώτης ανάδοχος που έχει ορίσει η κυβέρνηση για να διαχειριστεί τις χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν» επισήμανε η Μ. Κομνηνάκα απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, συμπληρώνοντας πως μόνο στη Ρόδο οι αιτήσεις αυτές ανέρχονται σε 40.000.

Σημείωσε πως το ΚΚΕ διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση του Κτηματολογίου που προωθεί η κυβέρνηση καθώς «η κτηματογράφηση γίνεται όχι με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών που παραμένουν υποστελεχωμένες». Η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει τις διαδικασίες αυτές σε ιδιώτη ανάδοχο, ενώ προετοιμάζονται και συμβάσεις με εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων, για να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος φόρτος των υποθέσεων, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 27-6-2022

Ο Τύπος της Δευτέρας 27/6

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 27-6-2022 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσωπική διαφορά...τέλος από το 2023 ΤΑ ΝΕΑ: Πρόστιμο, αν δεν ... (ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ) ΚΟΝΤΡΑ: ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ...

Survivor spoiler 27/06: Ντόμινο εξελίξεων στο συμβούλιο του Survivor 5! Αυτοί είναι οι επόμενοι...

Στο Survivor 5 όλα πρέπει να τα περιμένουμε, με τις ανατροπές να είναι ικανές να πραγματοποιηθούν από επεισόδιο σε επεισόδιο, με αποτέλεσμα να δούμε...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 26-6-2022

Ο Τύπος της Κυριακής 26/6

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 26-6-2022 ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Όλα για τις κάλπες» ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Τα απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ για τα νησιά» Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:...

Chart Show: Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Αχ κορίτσι μου»

Στην κορυφή του Chart Show βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο Γιάννης Πλούταρχος. Η Δέσποινα Βανδή παρουσίασε τους 30 πιο επιτυχημένους ερμηνευτές του έρωτα της...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 25-6-2022

Ο Τύπος του Σαββάτου 25/6

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 25-6-2022 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Τα 15 SOS στα τεκμήρια διαβίωσης» ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ: «ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ» Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Παραγράφονται στη δεκαετία...

Survivor spoiler 26/06: Κινδυνεύουν να φύγουν μια ανάσα από τον τελικό του Survivor 5!...

Και να που φτάσαμε στο τέλος του Survivor 5. Δύο εβδομάδες έμειναν μόνο και λιγότερο για την ανάδειξη του μεγάλου νικητή, με τους παίκτες...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 24-6-2022

Ο Τύπος της Παρασκευής 24/6

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 24-6-2022 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Χρωστάνε τρελά λεφτά οι "εθνοπατέρες" " ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σπάει ταμεία η επιδότηση για ψυγεία, κλιματιστικά" ΕΣΤΙΑ: "Πολιτική τάξις πλουσίων" Η...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,029ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μυρίστηκαν χρήμα και δόξα και οργανώνουν την επιστροφή τους! Απίστευτο φαγοπότι με πρωταγωνιστές εκδότη, καναλάρχη και διαπλεκόμενο ‘τέκνο’ του Σημίτη!

Μυρίστηκαν χρήμα και δόξα και οργανώνουν την επιστροφή τους!Ο σιχαμένος άνθρωπος φαίνεται στο φαΐ....

Γαλλία: Για διασπάθιση δημόσιου χρήματος κατηγορείται η Λεπέν

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη ζητά λογαριασμό από την Μαρίν Λεπέν,...

Ρωσία: Οι αρχές μπλόκαραν τους ενημερωτικούς ιστότοπους Mediazona, Republic, Snob.ru και άλλα μέσα ενημέρωσης

Ο ενημερωτικός ιστότοπος Mediazona, μια από τις τελευταίες ανεξάρτητες φωνές στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα...

Τσίπρας: Επίθεση στην κυβέρνηση για τα ΜΜΕ

Σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης...