Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Οι γυναίκες …τα παπούτσια και το χρήμα

Η αγάπη των γυναικών για τα -πολλά- παπούτσια, είναι γνωστή… Αυτό ίσως τις κάνει πιο κομψές, αλλά  όχι περισσότερο σπάταλες από τους άνδρες. Και το αποδεικνύουν τα στοιχεία τα οποία καταρρίπτουν το στερεότυπο της κακής σχέσης τους με το χρήμα.

Να σημειωθεί πως, δεδομένου ότι οι γυναίκες γενικά ζουν περισσότερο από τους άνδρες, αναμένεται να μεταφερθεί σε αυτές μεγάλο μέρος του πλούτου, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey για το 2020. Μέχρι το 2030, οι Αμερικανίδες θα μπορούσαν να ελέγχουν μεγάλο μέρος των 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι baby boomers.

Η οικονομική συντάκτρια της Washington Post, Michelle Singletary, επιχειρεί να καταρρίψει πέντε μύθους που αφορούν την σχέση των γυναικών με τα χρήματα, κυρίως αυτόν  που της θέλει να τα «σκορπούν» χωρίς μέτρο.

Συγκεκριμένα η Singletary, γράφει:

«Μύθος 1: Οι γυναίκες είναι πιο σπάταλες

Πότε θα πεθάνει το στερεότυπο της γυναίκας που έχει εθισμό στις αγορές παπουτσιών;

Οι δαπάνες είναι διαφορετικές, φυσικά, αλλά οι γυναίκες δεν ξοδεύουν ασύστολα.

Μια ανάλυση της LendingTree διαπίστωσε ότι οι εργένηδες άντρες ξοδεύουν κατά μέσο όρο 41.203 δολάρια έναντι 38.838 δολαρίων ετησίως σε σχέση με τις ανύπαντρες γυναίκες.

Τα ευρήματα, που βασίζονται στην έρευνα καταναλωτικών δαπανών του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας του 2021, έδειξαν επίσης:
Οι άνδρες ξόδευαν περισσότερα για φαγητό: 4.816 δολάρια ετησίως έναντι 4.446 δολαρίων για τις κυρίες.

Οι άνδρες ξόδεψαν περισσότερο από τις γυναίκες με αναλογία 2 προς 1 για αλκοόλ, 542 δολάρια ετησίως έναντι 257 δολαρίων.

Εντάξει, οι κυρίες ξόδευαν όντως περισσότερα για ρούχα: 671 δολάρια ετησίως για ένδυση και υπηρεσίες, ενώ οι άνδρες 398 δολάρια.

Οι άνδρες ξόδεψαν περισσότερο από τις γυναίκες -κατά μέσο όρο 675 δολάρια έναντι 141 δολαρίων -.σε εξοπλισμό γυμναστικής και αθλητικά παπούτσια.

Μύθος 2: Οι γυναίκες είναι κακές στη διαπραγμάτευση μισθών

Οι άνδρες κερδίζουν περισσότερα από τις γυναίκες συναδέλφους τους σε κάθε μισθολογικό επίπεδο, αν και το χάσμα διευρύνεται στα ανώτερα αξιώματα.

Όπως αναφέρει το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας, οι μέσες αποδοχές των γυναικών ήταν το 83% των αποδοχών των ανδρών σε θέσεις πλήρους απασχόλησης το 2021- αυτό αντιστοιχεί σε 912 δολάρια την εβδομάδα έναντι 998 δολαρίων.

Οι άνθρωποι συχνά αποδίδουν το μισθολογικό χάσμα, εν μέρει, στην αδυναμία των γυναικών να διαπραγματευτούν έναν υψηλότερο μισθό. Αλλά το να φοβάται κανείς να ζητήσει χρήματα δεν είναι μόνο γυναικείο θέμα.

Όταν ρωτήθηκαν για την πιο πρόσφατη πρόσληψή τους, “οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ που δεν είναι αυτοαπασχολούμενοι λένε ότι δεν ζήτησαν υψηλότερη αμοιβή από αυτή που τους προσφέρθηκε αρχικά”, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center.

Στην πραγματικότητα, το 60 τοις εκατό των εργαζομένων συμβιβάστηκε με την πρώτη προσφορά, διαπίστωσε η Pew.

“Οι άνθρωποι δεν είναι καλοί στις διαπραγματεύσεις γενικά”, δήλωσε ένας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας αναφερόμενος στα αποτελέσματα σχετικής μελέτης.

Μύθος 3: Οι γυναίκες δεν είναι τόσο καλοί επενδυτές όσο οι άνδρες

Οι επενδύσεις έχουν να κάνουν με τον κίνδυνο. Και ενώ είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες τείνουν να αποφεύγουν περισσότερο τον κίνδυνο όταν επενδύουν, αυτό λειτουργεί υπέρ τους. Προηγούνται των ανδρών – αν και με μικρή διαφορά – όταν πρόκειται για επενδυτικές αποδόσεις, σύμφωνα με έκθεση της Fidelity Investments του 2021.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι γυναίκες δεν συναλλάσσονται τόσο συχνά όσο οι άνδρες.

Μια ανάλυση περισσότερων από 5 εκατομμύρια επενδυτικών λογαριασμών της Fidelity Investments από το 2011 έως το 2020 διαπίστωσε, κατά μέσο όρο, ότι οι γυναίκες ξεπέρασαν τους άνδρες συναδέλφους τους κατά 40 μονάδες βάσης ή 0,4%.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η μικρή διαφορά μπορεί να οδηγήσει στη συγκέντρωση υψηλών κεφαλαίων.

Μύθος 4: Οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο το χρηματιστήριο από τους άνδρες

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες (51%) που επενδύουν σε μετοχές λένε ότι συνήθως επιμένουν στην πορεία τους όταν η αγορά γνωρίζει πτώση, σε σύγκριση με το 43% των ανδρών, σύμφωνα με τη Fidelity.

Η μελέτη της Fidelity διαπίστωσε ότι το 67 τοις εκατό των γυναικών πραγματοποιούν πλέον επενδύσεις που δεν σχετίζονται με τους συνταξιοδοτικούς τους λογαριασμούς. Αυτό είναι ένα σημαντικό άλμα από το 44 τοις εκατό που κατέγραψε η Fidelity το 2018.

Μύθος 5: Οι γυναίκες είναι πολύ συναισθηματικές για να είναι καλοί διαχειριστές χρημάτων

Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στις ΗΠΑ – το 52% – δηλώνουν ότι αγχώνονται για τα χρήματα, κάνουν ανησυχητικές σκέψεις, χάνουν τον ύπνο τους ή πέφτουν σε κατάθλιψη λόγω οικονομικών προβλημάτων, σύμφωνα με έρευνα του Bankrate.com για το 2023.

Πρόκειται για ποσοστό αυξημένο από το 42 % ένα χρόνο πριν. Είναι λογικό οι άνθρωποι να αγχώνονται για τα χρήματα στην πανδημία, αλλά και μετά όταν ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 40 ετών το 2022 και τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων, των δανείων αυτοκινήτου και των πιστωτικών καρτών εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Μια μελέτη της Fidelity διαπίστωσε ότι ενώ το άγχος είναι το κορυφαίο συναίσθημα που νιώθουν οι γυναίκες για τα χρήματα, σχεδόν το 90 τοις εκατό λαμβάνουν μέτρα για να ελέγχουν τα οικονομικά τους. Προσαρμόζουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες, αποταμιεύουν περισσότερο και βελτιώνουν το πιστωτικό τους σκορ.

Και όταν δεν ξέρουν τι να κάνουν, είναι πιο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μελέτη: Οι τοξικές ουσίες από τα μικροπλαστικά μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα

Οι τοξικές χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε πλήθος προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα, παιδικά καθίσματα και smartphones, μπορούν να μπορούν να εισχωρήσουν στο αίμα μέσω...

Γιατί οι νεαρές Λονδρέζες δεν μπορούν να βρουν τον άνδρα της ζωής τους;

Μαζί με το κλείσιμο πολλών νυχτερινών κέντρων στo Λονδίνο, φαίνεται να ζορίζονται και οι νέες γυναίκες να βρουν τον σύντροφο της ζωή τους. Δύο...

To ανέκδοτο: Ο Ριζοσπάστης, τα Κομμουνια ο ζωγράφος και ο Λένιν στο Παρίσι

Κάποια στιγμή ένας διάσημος ζωγράφος ήρθε στην Αθήνα για να κάνει την έκθεσή του. Ένα από τα έργα του πολυδιαφημισμένο ήταν και ένα με τίτλο...

Η Αθήνα και ο Πειραιάς του 1920 σε ένα απίστευτο (βίντεο)

Ένα απίστευτο βίντεο που μας ταξιδεύει έναν αιώνα πίσω... Πριν από έναν αιώνα ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός. Η Αθήνα, η πρωτεύουσα της Ελλάδας, και...
Στόουνχεντζ: Ανακαλύφθηκε μοναδική νεολιθική δομή

Ποια είναι η σχέση του Στόουνχεντζ με το φεγγάρι;

Η τοποθεσία του Στόουνχεντζ (Stonehenge) είναι γνωστό ότι είναι ευθυγραμμισμένη προς την κατεύθυνση της ανατολής του ήλιου στο θερινό ηλιοστάσιο και της δύσης στο χειμερινό ηλιοστάσιο,...

Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτο αποκαλύπτει αν είστε γενναίοι ή καλοσυνάτοι

Τα τεστ προσωπικότητας αξιοποιούν τη συναρπαστική αλληλεπίδραση μεταξύ της οπτικής αντίληψης και των γνωστικών χαρακτηριστικών και αποκαλύπτουν στοιχεία βαθύτερα για την προσωπικότητά σας. Ακριβώς αυτό...

Σοκ στη Λάρισα – Σαραντάρες “ξεζούμισαν” 17χρονο μαθητή Λυκείου…

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία στην Λάρισα μετά τη ροζ αποκάλυψη ότι ένας 17χρονο μαθητής Λυκείου κατέληξε στο νοσοκομείο έπειτα από ερωτικό τρίο με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Billie Eilish: Της αρέσουν οι γυναίκες και ο αυνανισμός – Περί ορέξεως…

Η σούπερ σταρ της γενιάς Z, Billie Eilish, τα αποκάλυψε όλα… Μίλησε ανοιχτά για...

Περ. Αττικής: 5,5 εκατ. ευρώ σε 11 δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών

Ποσό άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να διαθέσει η Περιφέρεια Αττικής έως το...

Σε εξέλιξη το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, κλειστή η Πανεπιστημίου – Συγκεντρώσεις για την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

Κλειστό έως το απόγευμα θα παραμείνει το κέντρο της Αθήνας, λόγω μιας σειράς παράλληλων συγκεντρώσεων με αφορμή...

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εκμεταλλευόταν και εξέδιδε γυναίκες από τη Λατινική Αμερική

Από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων...