Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
14.3 C
Athens

ΓΑΛΛΙΑ: Κάλπες στη σκιά της επίθεσης στη λεωφόρο των Ηλυσίων

Η ετυμηγορία των Γάλλων πολιτών που προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα είναι καθοριστική όχι μόνο για την πορεία της δικής τους χώρας, αλλά και για την Ευρώπη, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, θα καταδείξει αν η τάση στροφής προς δεξιούς ή και ακροδεξιούς λαϊκιστές, θα ενισχυθεί.

Η σύζυγος του Μπενουά Αμόν, έχει τις λιγότερες πιθανότητες να γίνει η επόμενη πρώτη κυρία της Γαλλίας

Ενώ ο ξένος Τύπος έβριθε από χαριτωμένα ρεπορτάζ – για την εκστρατεία του Μακρόν πόρτα πόρτα, για το ποια θα είναι η πρώτη κυρία ή πρώτος κύριος μετά το δεύτερο γύρο, ήρθε το χτύπημα στο παρισινό βουλεβάρτο, να τα ανατρέψει όλα. Επίθεση του ISIS ή όχι, η επίθεσηστη Λεωφόρο των Ηλυσίων, προκάλεσε τερματισμό των προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Μεταξύ των φωτογραφιών που κυκλοφόρησαν προεκλογικά, ήταν της συντρόφου του Μελενσόν Σαίντα Ζαγιάντ στη διάρκεια κινητοποίησης για την απελευθέρωση των κοριτσιών που είχε απαγάγει η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία. Δίπλα της, η πρώην σύντροφος που προέδρου Ολάντ, Βαλερί Τριερβελέρ.

Η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχει ανεβάσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο το όριο επιφυλακής για πιθανή τρομοκρατική επίθεση, μετά το 2015 όταν στην επίθεση στο Μπατακλάν σκοτώθηκαν 230 άνθρωποι.

Τρεις μέρες πριν τις εκλογές, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν φερόταν αδιαμφισβήτητη νικήτρια του πρώτου γύρου. Συντηρητικοί, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν και εμμέσως πλην σαφώς ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μαζί με σημαντικά στελέχη αμφότερων των κομμάτων, έριχναν το βάρος τους υπέρ του «ανεξάρτητου» Εμμανουέλ Μακρόν.

Εργένης, αλλά όχι μόνος, ο υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λυκ Μελενσόν. Σύντροφός του, είναι η κατά αρκετά χρόνια μικρότερή του, ηθοποιός και τηλεοπιτκή παραγωγός, Σαίντα Ζαγιάντ.

Τρίτος στις δημοσκοπήσεις ερχόταν ο υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λυκ Μελενσόν, για τον οποίο διάφορες αναλύσεις υποστήριζαν πως θα είναι η καθοριστική δύναμη, μιας και κατάφερε να ταράξει τα νερά της παραδοσιακής γαλλικής πολιτικής. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν, έρχεται τελευταίος, ενώ ο Φρανσουά Φιγιόν των Συντηρητικών, παρότι επέμενε μέχρι τέλους να μην αποσύρει την υποψηφιότητά του λόγω σκανδάλων, έρχεται τέταρτος.

Ο Φιγιόν, προσπαθεί μέχρι την τελευταία στιγμή να ποντάρει σε κάποια κέρδη από τον τρόμο. Προτεραιότητά του, είπε, αν είναι ο επόμενος πρόεδρος, θα είναι η μάχη κατά του «ισλαμικού ολοκληρωτισμού. Εμείς ή αυτοί».

 

Ασφάλεια και «προτιμήσεις»

Από δευτερότριτο θέμα στις  προτεραιότητες των ψηφοφόρων, που εστίαζαν περισσότερο σε κοινωνικά, εργασιακά προβλήματα, το θέμα της ασφάλειας κέρδισε πόντους μετά την επίθεση. Συνακόλουθα, ο υποψήφιος που εστίαζε στα πρώτα, κοινωνικοπολιτικά προβλήματα, ο Μελενσόν, είναι ο πρώτος που επηρεάζεται περισσότερο από αυτό το χτύπημα. Την καινούργια μόδα ανάμιξης σε εκλογές ξένου κράτους, ακολουθεί ασμένως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Από την Ουάσιγκτον,  ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε πως η αιματηρή επίθεση στο Παρίσι θα έχει «μεγάλη επίδραση» στις προεδρικές εκλογές και εξήρε την θαυμάστριά του, ακροδεξιά υποψήφια, για τη στάση που κρατά σε θέματα μετανάστευσης.

Τραμπ: H επίθεση ενισχύει τη Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν δημοσιοποιώντας προσωπικές της στιγμές με το σύντροφό της, επιχειρεί να ισοσταθμίσει τη σκληρή εικόνα της, ως ακροδεξιάς, αντιμετανάστριας πολιτικού που ονειρεύεται έξοδο της Γαλλίας από την Ευρώπη.

Μιλώντας στο Associated Press, υποστήριξε ότι δεν υποστηρίζει ανοιχτά τη Λεπέν, αλλά τη χαρακτήρισε υποψήφια  που έχει τις ισχυρότερες απόψεις «σε ό,τι αφορά στα σύνορα και σε ό,τι συμβαίνει τώρα στη Γαλλία». Η ιδιότητά του ως ιδιοκτήτη πολυτελών καζίνο, τον δελέασε να επιχειρήσει και την πρόβλεψη ότι η επίθεση που στοίχισε τη ζωή ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό άλλων δύο, πιθανότατα ενισχύει τη Λεπέν. «Άλλη μια τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Ο λαός της Γαλλίας δεν θα ανεχθεί περισσότερες», έγραψε και στο twitter.

ISIS δια.. πάσαν νόσο;

Παρόλο που την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το ISIS, το άτομο που αναγνώρισε ως δράστη,  δεν ήταν το σωστό. Κι αυτό, ξεσήκωσε αμφιβολίες για το αν όντως είχε σχέση με το συμβάν. Η αστυνομία βρήκε ένα χειρόγραφο σημείωμα που επαινούσε το ISIS κοντά στο νεκρό δράστη. Αλλά σημειώματα είχαν βρεθεί και κοντά στο λεωφορείο της Ντόρτμουντ, που έδειχναν προς την κατεύθυνση του ISIS, όμως αποδείχθηκε πως επρόκειτο για κίνηση παραπλάνησης, από τζογαδόρο του χρηματιστηρίου που στοιχημάτισε σε πτώση της τιμής των μετοχών της ομάδας μετά την επίθεση. Η … χαρά των συνωμοσιολόγων, ήταν κι όταν πολλοί θυμήθηκαν πως ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε για επίθεση στη Σουηδία, που δέχεται πολλούς μετανάστες, ενώ κάτι τέτοιο δεν είχε ποτέ συμβεί μέχρι τότε. Επίθεση έγινε αργότερα και κάποιοι ψιθύρισαν πως ο Τραμπ μπέρδεψε… τις ημερομηνίες.

Αλληλο -συγχαρητήρια και προσδοκίες

Φωτογραφίες της συζύγου του Μακρόν κόσμησαν ουκ ολίγα ρεπορτάζ, που θύμιζαν τη διαφορά ηλικίας τους και την μετατροπή της ταραχώδους σχέσης μαθητή -καθηγήτριας, σε σχέση οικογενειακή.

Η Λεπέν, ήταν η πρώτη που συνεχάρη τον Τραμπ μετά την εκλογή του, ενώ αμφότεροι, πανηγύρισαν την απόφαση στης Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τραμπ που επαίρεται πως η εκλογή του σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας πολιτικής εποχής, ως να κρατά κρυστάλλινη σφαίρα, έχει προβλέψει πως τη Βρετανία θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και η Λεπέν, μιλά συνεχώς για Frexit, για απέλαση όλων των ξένων που είναι καταγεγραμμένοι σε λίστες υπόπτων τρομοκρατών, για  ανάκτηση των συνόρων της Γαλλίας από την Ε.Ε. αν εκλεγεί. Αντιθέτως, ο Μακρόν εμφανίζεται ως ο εγγυητής της παραμονής στην Ε.Ε. και υπόσχεται μεταρρυθμίσεις. Στον Μακρόν τηλεφώνησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για να ενημερωθεί σύμφωνα με εκπρόσωπό του για τις εκλογές, όμως το τηλεφώνημα θεωρήθηκε έμμεση υποστήριξη στον Μακρόν.

Πρώτη δύναμη οι αναποφάσιστοι

Δημοσκόπηση που έγινε για την εφημερίδα Le Point μετά την επίθεση της Πέμπτης, δικαιώνει την πρόβλεψη του Τραμπ. Η Λεπέν φέρεται να συγκεντρώνει 23 % στον πρώτο γύρο, από 22% που της έδινε προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ο Μακρόν έπεσε μισή μονάδα, στο 24,5%. Φιγιόν και Μελενσόν παίρνουν 19% . Μεγάλη και ίσως καθοριστική δύναμη, οι αναποφάσιστοι, που σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos, ανέρχονται σε 31%.

Επιμέλεια: Ρένα Ακριτίδου

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γαλλία: Πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά της το δικαίωμα στην άμβλωση

Η Γαλλία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά...

Γαλλία: Κατασχέθηκαν όπλα και σφαίρες στο σπίτι του Αλέν Ντελόν

Μετά από έρευνα από τις Αρχές, τουλάχιστον 72 πυροβόλα όπλα και περισσότερες από 3.000...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 Φεβρουαρίου οδηγείται σε δίκη ως λιβελογράφος ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1898.... Στη Γαλλία, οδηγείται σε δίκη ως λιβελογράφος ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά, για...

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός 0 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ

Μετά την παραίτηση της Ελίζαμπεθ Μπορν, ο Εμανουέλ Μακρόν διόρισε την Τρίτη τον 34χρονο...