ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Ο Ελληνοπόντιος ηρωϊκός δάσκαλος Ιβάν Κανίδης

Θυσιάστηκε στο Μπεσλάν, όπου ισλαμιστές τρομοκράτες σκόρπισαν το θάνατο σε σχολείο με 334 νεκρούς, μαθητές και γονείς.

58
Ιστορίες, Ελληνοπόντιος, ηρωϊκός, δάσκαλος, Ιβάν Κανίδης,
Ο ηρωικός δάσκαλος Ιβάν- Γιάννης Κανίδης

Θυσιάστηκε στο Μπεσλάν, όπου ισλαμιστές τρομοκράτες σκόρπισαν το θάνατο σε σχολείο με 334 νεκρούς, μαθητές και γονείς.

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

akontogiannidis@yahoo.gr

Ο Ιβάν Κανίδης, ο Γιάγκος για τους Πόντιους συμπατριώτες του στην Βόρειο Οσσετία της Ρωσίας, ο δάσκαλος με το χαμόγελο που θυσιάστηκε στο μαρτυρικό σχολείο του Μπεσλάν, για να σώσει τους μικρούς μαθητές του, θα τιμηθεί σήμερα μαζί με τα 333 θύματα, από τις Αρχές και τους κάτοικους της μαρτυρικής αυτής πόλης. Όλοι θα αναγκαστούν να ξαναζήσουν, όπως κάθε χρόνο, τις τραγικές 52 ώρες που πέρασαν το τριήμερο 1-3 Σεπτεμβρίου 2004 και θα θρηνήσουν τον χαμό των παιδιών τους.

Σήμερα συμπληρώνονται 13 χρόνια από τότε, που φανατικοί Τσετσένοι ισλαμιστές τρομοκράτες, μπήκαν στο σχολικό συγκρότημα του Μπεσλάν, μιας πόλης 35.000 κατοίκων, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η γιορτή έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και σκόρπισαν τον όλεθρο. Στις 9:30 το πρωί, χτύπησε το κουδούνι, όπως σε όλα τα ρωσικά σχολεία και μετά από 15 λεπτά, καταφθάνουν οι τρομοκράτες με δυο καμιόνια και οπλισμένοι ζώνουν το σχολείο.

Αλλάζουν το σκηνικό τη γιορτής, συγκεντρώνουν στο Γυμναστήριο παιδιά γονείς και δασκάλους, που βρίσκονταν στην γιορτή, τους υποχρεώνουν να καθίσουν κυκλικά, με τα χέρια στο κεφάλι, τους απειλούν και τους κρατούν ομήρους χωρίς νερό και τροφή! Ν’ ακούν τις γοερές κραυγές των παιδιών « Θέλω νερό!…» και να μην συγκινούνται!

Ιστορίες, Ελληνοπόντιος, ηρωϊκός, δάσκαλος, Ιβάν Κανίδης,
Το γυμναστήριο της τραγωδίας

Αυτή η ομάδα των 32 τρομοκρατών, που έστειλε ο τσετσένος αρχηγός τους Σαμήλ Μπασάγιεφ, ναρκοθέτησε το Γυμναστήριο, κι εκβίαζε την ρωσική κυβέρνηση, να ενδώσει στα αιτήματα τους, διαφορετικά θα το ανατινάξουν! Το μαρτύριο των 1.116 ομήρων ( οι 777 μαθητές ηλικίας 5-12 ετών) έχει τραγική κατάληξη, όταν οι τρομοκράτες ζωσμένοι από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, πυροδοτούν εκρηκτικά, σκοτώνοντας 334 άτομα (186 παιδιά, οι άλλοι δάσκαλοι και γονείς).

Το «Σχολικό Νεκροταφείο», το μεγαλύτερο στον κόσμο, βρίσκεται λίγο έξω από το Μπεσλάν. Ομοιόμορφα φτιαγμένοι και οι 334 μαρμάρινοι τάφοι. Σε κάθε δύο τάφους κι ένα καθιστικό, σαν θρανίο… Λες και τα παιδιά θα σηκωθούν να κάνουν μάθημα…

Ιστορίες, Ελληνοπόντιος, ηρωϊκός, δάσκαλος, Ιβάν Κανίδης,
Το μνημείο του ολοκαυτώματος του Μπεσλάν

Ήταν μεσημέρι όταν επισκέφθηκα το «σχολικό νεκροταφείο». Στην πάνω πλευρά, οι Αρχές έστησαν μνημείο του ολοκαυτώματος, όπου παριστάνει μαυροφορεμένες μάνες, σαν κορμούς δένδρων, και στα κλαδιά τους τα παιδιά με τη μορφή αγγέλων… Στη βάση του μνημείου, μπουκάλια με νερό, για να ξεδιψάσουν… Και πίσω, τα ονόματα όλων των νεκρών… Ανάμεσα τους και του 74χρονου Ιβάν Κανίδη, του ηρωικού Πόντιου δασκάλου, που εκτέλεσαν οι τρομοκράτες.

Διαβάστε επίσης:  Πρέβεζα: Άγνωστοι ανατίναξαν κι άδειασαν ΑΤΜ
Ιστορίες, Ελληνοπόντιος, ηρωϊκός, δάσκαλος, Ιβάν Κανίδης,
… ένας γονέας κρατεί το νεκρό κορμάκι του κοριτσιού του…

Πριν αναφερθώ στον Κανίδη θα σας μιλήσω για μια μαυροφορημένη μάνα στο νεκροταφείο, που αμίλητη καθόταν δίπλα στον τάφο του οχτάχρονου γιού της Αλέξανδρου (παραπέρα θαμμένος ο άνδρας της!). Πηγαίνει τακτικά, με τα παιγνίδια του για να… παίξει, ενώ στο θρανίο τοποθετεί τετράδιο με μολύβι και ένα μπουκάλι νερό, που τόσο στερήθηκε στην τριήμερη ομηρία…

Προσπάθησα να την παρηγορήσω. Γύρισε, με κοίταξε και με χαμηλωμένη φωνή, είπε: « Στέγνωσαν από καιρό τα δάκρυα μου. Θα στεγνώσει και η ψυχή μου!…»

Ο Κανίδης γεννήθηκε στο διπλανό Βλαδικαυκάς και τον πατέρα του Κωνσταντίνο τον εξόρισε και τον εκτέλεσε ο Στάλιν το 1938, επειδή δεν ήθελε να απαρνηθεί την χριστιανική του πίστη και τον ελληνισμό του… Ο Ιβάν είχε τρία παιδιά, την Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τον Δημήτρη και ήταν υπόδειγμα εκπαιδευτικού. Δίδασκε για να μάθουν τα παιδιά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία. Όταν οι τρομοκράτες τους οδήγησαν στο γυμναστήριο, διάλεξαν μερικούς ηλικιωμένους να τους αφήσουν ελεύθερους, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Υπερασπίσθηκε τα παιδιά, τα έδινε θάρρος, ελπίδα. Ικέτευε τους τρομοκράτες να δώσουν νερό στα κακόμοιρα παιδιά και όταν κάποιοι προσπάθησαν να παραμερίσουν τα στιβαγμένα θρανία στο παράθυρο για να δραπετεύσουν με παιδιά, ο Κανίδης προσπάθησε να εμποδίσει τους τρομοκράτες και εκείνοι τον εκτέλεσαν, πυροβολώντας τον στην καρδιά!!!

Ιστορίες, Ελληνοπόντιος, ηρωϊκός, δάσκαλος, Ιβάν Κανίδης,
Το Σχολείο και Γυμναστήριο στο Μπεσλάν «Ιβάν Κανίδης»

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας «Προμηθεύς» του Βλαδικαυκάς Γιούρας Ασλανίδης, έδωσε το όνομα του Ιβάν στο νέο σχολικό γυμναστήριο στο Μπεσλάν, που έχτισε η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και στην τελετή εγκαινίων παρέστη το χορευτικό συγκρότημα του ποντιακού συλλόγου «Προμηθεύς». Η φωτογραφία του Κανίδη, κοσμεί τους τοίχους του Γυμναστηρίου, όπως και του Ποντιακού Σχολείου στο Βλαδικαυκάς. Ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής όταν βρισκόταν στη Μόσχα στις 8-12-2004, απένειμε στην οικογένεια του, το παράσημο του χρυσού φοίνικα για τον ηρωισμό του!

Ιστορίες, Ελληνοπόντιος, ηρωϊκός, δάσκαλος, Ιβάν Κανίδης,
Ο ηρωικός δάσκαλος Ιβάν- Γιάννης Κανίδης