«Κυνηγός μετάλλων» ανακάλυψε σταυρό 1.100 ετών

80
ανακάλυψη, σταυρός, 1100 ετών,

Ένα χρυσό σταυρό βάρους 13,2 γρ. και μήκους 4 εκατοστών ανακάλυψε ο «κυνηγός μετάλλων», Ντένις Φαμπρίσιους Χολμ, σε λιβάδι στην πόλη Άουνσλεβ στη Δανία. Ο σταυρός αλλάζει τα ιστορικά δεδομένα της Δανίας για τον χριστιανισμό.

«Είχα σχολάσει νωρίς από τη δουλειά και έτσι αποφάσισε να πάω εκεί για λίγες ώρες. Άρχισα να κάνω βόλτες με τον ανιχνευτή μετάλλων και ξαφνικά βρήκα κάτι» δήλωσε ο Ντένις.

Ο έφορος στο αρχαιολογικό μουσείο Østfyns, Μαλέν Ρεφσάουγκε Μπεκ, ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα συγκλονιστικό εύρημα που χρονολογείται από το πρώτο μισό του 10ου αιώνα. Έχει βρεθεί ένα ακριβώς ίδιο φυλαχτό στην Σουηδία, που ανήκει στην ίδια περίοδο».

Διαβάστε επίσης:  ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ: Οι καταστροφικές πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτες

Ο σταυρός αυτός είναι αναμφισβήτητα το πιο καλοδιατηρημένο χριστιανικό κειμήλιο που έχει βρεθεί ποτέ στη Δανία. Ειδικοί αναφέρουν ότι πιθανότατα ήταν κόσμημα που φορούσε κάποια γυναίκα Βίκινγκ.

Το κειμήλιο χρονολογείται μεταξύ 900-950 μ.Χ. και είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού αποδεικνύει ότι οι Δανοί ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό νωρίτερα απ’ ότι πιστευόταν.