Αλ. Τσίπρας: Συνυπευθυνότητα και όχι blame game στο προσφυγικό

75
Ο πρωθυπουργός μετράει κέρδη και ζημίες μετά τις συναντήσεις με τους αρχηγούς

Κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στο προσφυγικό, με σεβασμό στην αλληλεγγύη και δίκαιο επιμερισμό των βαρών ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση και τόνισε πως για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, με σεβασμό στην αλληλεγγύη και δίκαιο επιμερισμό των βαρών.

Έκανε λόγο για δυσανάλογο βάρος που ο ελληνικός λαός έχει κληθεί να σηκώσει, αλλά και μεγάλο κόστος, «σεβόμενοι όμως πάντα τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και αναδεικνύοντας τις αξίες μας».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως με τον κ. Τουσκ συζήτησαν τη σημασία να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την επίλυση του συριακού προβλήματος, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες της Συρίας.

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η πρόοδος των αποφάσεων που έχουμε λάβει για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών», ανέφερε επίσης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «συμφωνήσαμε για ενίσχυση της Frontex, αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής και την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής των μεταναστών στις χώρες τους και βεβαίως τη μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη». «Συζητήσαμε και για την απόφαση του ΝΑΤΟ για δραστηριοποίηση στην περιοχή και τονίσαμε τη σημασία της συνεργασίας με τη Frontex και την επιχείρηση Ποσειδών με διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:  Στην επιτροπή δεοντολογίας ο Κατσίκης

«Υπογράμμισα ότι τούτη την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται σε σημαντικές προκλήσεις, κυριαρχούν δύο αντιλήψεις: μια φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση και μια αντίληψη αντιευρωπαϊκή που θεωρεί ότι τα προβλήματα αφορούν αυτούς που τα αντιμετωπίζουν. Η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη οικογένεια. Η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλο αγώνα για τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε. Μια σειρά από χώρες, κυρίως στο προσφυγικό, προβάλλουν μια αντίληψη ότι χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη. Δεν διστάζουν να επιτίθενται και κατά της Ελλάδας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν με συντονισμένες δράσεις, με επιμερισμό υπευθυνότητας. Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Σήμερα, έχουμε προχωρήσει τάχιστα στην ολοκλήρωση των κέντρων καταγραφής στα νησιά και των κέντρων μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα και βεβαίως έχουμε προχωρήσει αρκετά αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο αγώνας θα είναι καθημερινός».