Πριν 3 χρόνια η Ρωσία είχε αποδεχθεί την αποχώρηση Άσαντ, όχι όμως η Δύση

236
Κωνσταντινούπολη, Ισταμπούλ, Άσαντ,

Πριν τρία χρόνια η Ρωσία είχε αποδεχθεί την αποχώρηση Άσαντ από την εξουσία, αλλά είχε αντιδράσει, τότε, η Δύση, δήλωσε ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισαάρι.

Ο Αχτισαάρι είχε λάβει μέρος στις συζητήσεις με αντιπροσώπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα τον Φεβρουάριο του 2012.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν είχε προτείνει, τότε, ένα σχέδιο τριών σημείων που προέβλεπε την αποχώρηση του Άσαντ, αλλά οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία απέρριψαν το σχέδιο, καθώς πίστευαν ότι ο Άσαντ θα έπεφτε σε μικρό χρονικό διάστημα. «Ήταν μια ευκαιρία που χάθηκε το 2012», είπε ο Αχτισαάρι.

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τσούρκιν παρουσίασε το σχέδιο τριών σημείων σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του.

Προέβλεπε ότι η, την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Άσαντ και αντιπολίτευσης, τον αφοπλισμό της αντιπολίτευσης και την εύρεση «ενός κομψού τρόπου για τον Άσαντ να αποχωρήσει».
«Τίποτε δεν συνέβη επειδή πιστεύω όλοι τους, όπως και πολλοί άλλοι, ήταν πεπεισμένοι ότι ο Άσαντ θα εκδιωκόταν από την εξουσία σε λίγες εβδομάδες, οπότε δεν υπήρχε ανάγκη να γίνει κάτι», δήλωσε ο Αχτισαάρι, αναφερόμενος στην προσπάθειά του να προωθήσει το σχέδιο του Τσούρκιν στις αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here