Στουρνάρας: Καθησυχαστικός στους επενδυτές – Ζητά ποιο φιλελεύθερη πολιτική στις ιδιωτικοποιήσεις

104
Στουρνάρας, αξιολόγηση, μείωση πλεονασμάτων,

Καθησυχαστικός απέναντι στους επενδυτές σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά ανήσυχος ως προς το κόστος της προσφυγικής κρίσης, παρουσιάστηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Οre.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι το κεφάλαιο Grexit έχει κλείσει οριστικά, ενώ η Ελλάδα προχωρά σε μεταρρυθμίσεις επωφελείς για τη χώρα, ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το κόστος του προσφυγικού.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν όχι επειδή το ζητούν οι πιστωτές, αλλά επειδή είναι απαραίτητες για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. «Χρειαζόμαστε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στο οποίο όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, πληρώνουν όσα οφείλουν».

Εξέφρασε επιπλέον την επιθυμία του να υπάρξει μια νέα προσέγγιση «πιο φιλελεύθερη» ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις και αυτό όπως είπε είναι ιδιαίτερα σημαντικό, «γιατί στην Ελλάδα χρειαζόμαστε περισσότερες άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις».

Διαβάστε επίσης:  Πολεμική Αεροπορία: Έτσι προστάτεψε την πτήση της Σακελλαροπούλου για Καστελόριζο

«Οι ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να έλθουν ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία θα επέτρεπε την ανάπτυξη του τομέα των ακινήτων, μέσω της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου. Για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, θα πρέπει να κάνουμε ορισμένες αλλαγές στη νομοθεσία για τις χρήσεις γης. Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη».

Ο κος Στουρνάρας έδωσε την συνέντευξη στο περιθώριο των εργασιών της περιφερειακής συνόδου χωρών της Ευρώπης, της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής του Boston Consulting Group.

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση συμμετείχαν 200 ειδικοί του τραπεζικού τομέα και του τομέα της οικονομίας, καθώς και εκπρόσωποι των θεσμών και της βιομηχανίας, με σκοπό να συζητήσουν ζητήματα ανάπτυξης, καθώς και τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στους συγκεκριμένους τομείς.