Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.4 C
Athens

30 Μαρτίου 1867: Όταν η Ρωσία πούλησε την Αλάσκα στις ΗΠΑ – Οι αντιδράσεις και το “ευτελές” ποσό

Στις 30 Μαρτίου 1867 η Ρωσία πουλάει την Αλάσκα στις ΗΠΑ έναντι 7,2εκ. δολαρίων. Η αμερικανική κοινή γνώμη τότε έκανε λόγο για σπατάλη, θεωρώντας πως πρόκειται για μια αγορά παγόβουνου, αλλά ο πλούτος φάνηκε λίγα χρόνια αργότερα με την ανακάλυψη των αποθεμάτων χρυσού αλλά και πετρελαίου.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η Αλάσκα πέρασε επισήμως στην κυριαρχία των Αμερικανών. Η παράδοση έγινε στο Νοβοαρχάνγκελσκ παρουσία των ρωσικών και αμερικανικών στρατευμάτων.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων των δύο χωρών ήταν σφοδρές. Οι μεν Ρώσοι απογοητεύτηκαν που πούλησαν για ένα ευτελές ποσό την γη τους, οι δε Αμερικάνοι που σπατάλησαν χρήματα για μια παγωμένη άχρηστη έκταση.

Η αγοραπωλησία μπορεί να πραγματοποιήθηκε, οι τριάντα χιλιάδες κάτοικοι της Αλάσκα, κυρίως Ινδοί και Εσκιμώοι, όμως το έμαθαν πολύ αργότερα. Τους δόθηκε αμερικανική υπηκοότητα το 1924.

Η ιστορική συμφωνία σφραγίστηκε επί Tσάρου Αλέξανδρου Β’, θείου της βασίλισσας Όλγας και του Αμερικανού προέδρου Άντριου Τζόνσον. Το ποσό θεωρήθηκε εξευτελιστικό για μια τόσο μεγάλη έκταση.

Σε αντίθεση με τις μετέπειτα σχέσεις των δύο χωρών, την περίοδο εκείνη ήταν φιλικές. Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του επιστρατευμένου από τη Ρωσία Έντουαρντ Στιόκλ και του υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. Ουίλιαμ Σιούαρντ. Η συμφωνία σήμαινε το τέλος της ρωσικής παρουσίας στην Αμερική και παράλληλα έδωσε μεγάλη ώθηση στην κυριαρχία της Αμερικής στην περιοχή του Ειρηνικού.

Φήμες έλεγαν ότι οι γερουσιαστές που ενέκριναν την επικύρωση της συμφωνίας είχαν δωροδοκηθεί από τον Ρώσο πρεσβευτή. Πράγματι, οι ιστορικοί λένε ότι ο Στιόκλ έλαβε 25.000 δολάρια από τον Αλέξανδρο Β’ για τις προσπάθειες του.

Η Αλάσκα ανακαλύφθηκε από τον Δανό Vitus Jonassen και τον Ρώσο Aleksei Chirikov το 1741.Οι ιστορικοί διαφωνούν ακόμα γι’ αυτό, ωστόσο πολλοί από αυτούς πίστευαν ότι η Ρωσία θα έχανε το έδαφος σύντομα. Οι Αμερικάνοι ήθελαν να διώξουν τους Ρώσους από το έδαφος.

Ο John Adams, γραμματέας των Ηνωμένων Πολιτειών το 1823, είπε ότι η Ρωσία δεν είχε κανένα δικαίωμα να έχει αποικία στην Αμερική. Μαθητής του William Seward, ο οποίος ήταν γραμματέας του κράτους κατά τη διάρκεια 1861-1869, ανέπτυξε ένα ολόκληρο πρόγραμμα το 1860. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα έπαιρναν όλο το έδαφος της ηπείρου.

Η Ρωσία υπέφερε από τις συνέπειες του πολέμου κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Η χώρα επίσης φοβόνταν μια επίθεση από την Βρετανία, στην Άπω Ανατολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Ισπανία έκαναν εξερεύνηση στις ακτές της Αλάσκας.

Το 1896 στον ποταμό Κλοντάικ του Γιούκον ανακαλύφθηκε κοίτασμα χρυσού. Ο λεγόμενος «πυρετός του Κλοντάικ» είχε επίκεντρο την Αλάσκα. Εκατό χιλιάδες πολίτες κατευθύνθηκαν στην περιοχή όταν έμαθαν τα νέα για να καρπωθούν ένα κομμάτι χρυσού.

Ωστόσο ο πλούτος της περιοχής δεν περιορίστηκε μόνο στο χρυσό. Στο παγωμένο έδαφος υπήρχε επίσης πολύ πετρέλαιο, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1968 στον κόλπο Προύντο. Οι Αμερικάνοι το εκμεταλλεύτηκαν, εγκατέστησαν μεγάλες πλατφόρμες εξόρυξης και η προ εκατονταετίας επένδυση τους απέδωσε καρπούς.

Το 60% της Αλάσκας ανήκει στις ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, 27% ανήκει στο ίδιο το κράτος και 1% είναι ιδιωτική περιουσία.

Πηγή πληροφοριών: wikipedia, sansimera.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βρετανικά ΜΜΕ: Επιδεινώνεται η υγεία του βασιλιά Καρόλου

Το σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του Δεν είναι καλά τα νέα για τον βασιλιά Καρόλου, καθώς σύμφωνα με ξένα Μέσα, η κατάσταση της υγείας...

Τσέρνομπιλ: 38 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό...

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου...

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του...

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση κατά Ιράν

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...