Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

68.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα από 6 νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ

Συνολικά 68.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν τα έξι νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ για την ενίσχυση της απασχόλησης, τρία από τα οποία θα «τρέξουν» από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) από την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που φτάνουν τα 490 εκατομμύρια ευρώ.

Οι περίπου 68.000 ωφελούμενοι των προγραμμάτων είναι άνεργοι, με ιδιαίτερη έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους, σε νέους, σε γυναίκες, σε άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά και σε ανέργους σε περιοχές υψηλής ανεργίας.

Με τα προγράμματα αυτά η ΔΥΠΑ βρίσκει μια «Δουλειά για σένα», όπως είναι και το σύνθημα της ενημερωτικής καμπάνιας, σε επιχειρήσεις που καλούνται να αξιοποιήσουν τα κίνητρα και να υποβάλουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα.

Οι νέες δράσεις επιδοτούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την πρόσληψη ανέργων, στηρίζοντας έτσι έμπρακτα τις επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να «κινούν» την οικονομία, να «κινούν» ολόκληρη τη χώρα και να την πηγαίνουν μπροστά.

Στις 7 Δεκεμβρίου ξεκινούν τα τρία πρώτα αναβαθμισμένα προγράμματα για ενίσχυση της απασχόλησης, που θα οδηγήσουν στην δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ το νέο έτος θα «τρέξουν» ακόμη άλλα τρία προγράμματα που θα δημιουργήσουν 37.750 επιπλέον νέες θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα την Τετάρτη και ώρα 13:00 ανοίγει η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων των επιχειρήσεων για τα προγράμματα:

1. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 μακροχρόνια ανέργους 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας και με συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 6 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 13.709 ευρώ ανά θέση εργασίας, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.

2. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 ανέργους 18-30 ετών που στοχεύει στην αναβάθμιση των προσόντων και στην προετοιμασία 10.000 νέων, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης για ένταξη στην αγορά εργασίας, με συνολικό προϋπολογισμό: 68 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 7 μήνες και η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με το νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

3. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, με συνολικό προϋπολογισμό 112 εκατ. ευρώ και με διττή στόχευση:

  • 3.000 ανέργους που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένοι, θύματα έμφυλης βίας ή εμπορίας ανθρώπων κ.ά.). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 24 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 8 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 16.800 ευρώ ανά θέση εργασίας
  • 7.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια ως προς την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, οι μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι άνω των 55 ετών, άνεργοι χωρίς υποχρεωτική εκπαίδευση, Ρομά κ.ά.). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 4 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 8.400 ευρώ ανά θέση εργασίας.

Τα προγράμματα επιδότησης της εργασίας απευθύνονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα. Για την απασχόληση ατόμων με αναπηρία, δικαιούχοι είναι επιπρόσθετα οι επιχειρήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. Για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας δικαιούχοι είναι επιπρόσθετα οι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Πώς υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής οι επιχειρήσεις

Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά είτε α) μέσω της πλατφόρμας e-services της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr) είτε β) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του ελληνικού δημοσίου gov.gr κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet.

Η είσοδος στην υπηρεσία είναι εύκολη. Ο χρήστης από την ιστοσελίδα dypa.gov.gr μπαίνει στην πλατφόρμα ΔΥΠΑ e-services και επιλέγει «Είσοδος Χρήστη στο σύστημα». Στη συνέχεια επιλέγει σύνδεση στο Σύστημα μέσω πιστοποίησης από την ΑΑΔΕ, πατάει «Είσοδος στην ΑΑΔΕ» και συμπληρώνει τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet μέσα από την διαδρομή στον σχετικό σύνδεσμο.

Μετά την είσοδο στο σύστημα, ο χρήστης βλέπει στην αρχική οθόνη τα βασικά στοιχεία της επιχείρησής του και θα πρέπει να επιβεβαιώσει/ενημερώσει τα στοιχεία αυτά στο Μητρώο πριν την ολοκλήρωση της αίτησής του. Αφού συμπληρωθούν όλα τα πεδία, ο χρήστης από την καρτέλα «Επιλογή νέας Αίτησης που θέλετε να υποβάλετε» επιλέγει από τη λίστα το πεδίο με το πρόγραμμα που θέλει να υποβάλει αίτηση. Στην πλατφόρμα υπάρχει αναλυτικός οδηγός, που καθοδηγεί βήμα-βήμα τον χρήστη για την τελική υποβολή της αίτησης.

Μετά την υποβολή της αίτησης, η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι ο εργοδότης πληροί τις προϋποθέσεις και οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν υποψηφίους με την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα που δήλωσε ο εργοδότης. Ο εργοδότης επιλέγει τον ωφελούμενο και προχωράει στην πρόσληψη.

Για τις σχετικές Δημόσιες Προσκλήσεις και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση.

Τα 3 προγράμματα που θα ξεκινήσουν το 2023

Επιπλέον, εντός του 2023 θα ξεκινήσουν και τα άλλα τρία προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα οποία είναι τα ακόλουθα:

1. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες με συνολικό προϋπολογισμό: 50 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθολογικού κόστους για μια περίοδο 15 μηνών με υποχρέωση για διατήρηση της θέσης 5 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

2. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων-επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 ανέργους (25-45 ετών) με συνολικό προϋπολογισμό: 92 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 100% του μισθολογικού κόστους για μια περίοδο 6 μηνών με υποχρέωση για διατήρηση της θέσης 2 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

3. Πιλοτικά προγράμματα συνδυασμένων δράσεων (συμβουλευτικής, πιστοποιημένης κατάρτισης και απασχόλησης) σε τέσσερις τουλάχιστον πόλεις στην ελληνική επικράτεια. Ο πρώτος κύκλος αφορά σε 17.750 ανέργους με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ, ενώ τα προγράμματα θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: «Το υπουργείο Εργασίας θα συμβάλει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στη δημιουργία 68.000 νέων θέσεων εργασίας. Οι νέες αυτές δουλειές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας και θα δημιουργήσουν νέες θετικές προοπτικές, ιδιαίτερα για τους νέους, τις γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία και τους μακροχρόνια ανέργους».

Με τη σειρά του, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, σημείωσε: «Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης επιδοτεί την εργασία. Με οδηγό τις επιτυχημένες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που υλοποιήσαμε τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε σχεδιάσει ένα νέο κύκλο προγραμμάτων που ξεκινάει αυτή την εβδομάδα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, ξεκινούν αιτήσεις για τρία προγράμματα που θα δημιουργήσουν συνολικά 30.000 θέσεις εργασίας. Οι αιτήσεις ξεκινούν την Τετάρτη. Τα προγράμματα αυτά δίνουν πολύ σημαντικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων μέσα από πολύ υψηλά ποσοστά επιχορήγησης που φτάνουν μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών. Συγκεκριμένα, ένα πρόγραμμα θα επιχορηγήσει τη δημιουργία 10.000 θέσεων για μακροχρόνια ανέργους 45 ετών και άνω, ένα άλλο πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία σε 10.000 νέους να αποκτήσουν 7μηνη επαγγελματική εμπειρία με 100% επιδότηση από τη ΔΥΠΑ και το τρίτο πρόγραμμα θα βοηθήσει 10.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια επανένταξης στην αγορά εργασίας να μπορέσουν να βρουν τη θέση που τους αξίζει στην αγορά εργασίας».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά εκκαθαριστικά

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

ΑΣΕΠ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις πρόσληψης στην Δημοτική Αστυνομία

Άνοιξαν την Πέμπτη 7/3 οι αιτήσεις για την προκήρυξη 1Κ/2024 του ΑΣΕΠ που αφορούν στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας χιλίων διακοσίων δεκατριών (1.213) θέσεων μόνιμου προσωπικού...

Καθαρά Δευτέρα: Πως θα λειτουργήσει η Βαρβάκειος Αγορά

Ανοικτή από την Κυριακή στις 21:00 έως τις 15:00 της Καθαράς Δευτέρας, θα είναι η Βαρβάκειος αγορά. Και η Αγορά του Ρέντη είναι ανοιχτή από...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πώς θα υποβάλετε αίτηση συμμετοχής για θέσεις εργασίας σε 14 υπουργεία

«Υπηρεσιακούς Γραμματείς» αναζητούν συνολικά δεκατέσσερα υπουργεία της κυβέρνησης και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν...

Ειδικό βοήθημα ανέργων 718,50 ευρώ – Ποιοι δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση

Τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για το νέο Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων, ύψους...

ΔΥΠΑ: Από σήμερα οι αιτήσεις παρόχων για νέα δράση κατάρτισης 10.000 ανέργων 25-45 ετών

Ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024, η υποβολή αιτήσεων από τους παρόχους συνεχιζόμενης επαγγελματικής...

ΚΥΣΕΑ: Ποιοι αναλαμβάνουν τις καίριες θέσεις σε Στρατό, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στην 2η/2024 Συνεδρίαση του αποφάσισε: 1. Την τοποθέτηση των Αντιστρατήγων,...