Άμα πονάει ΔΕΝ είναι αιμορροΐδες!

3148
Άμα πονάει ΔΕΝ είναι αιμορροΐδες!

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουμε είναι να θεωρούμε πως όλα τα προβλήματα στην περιοχή της έδρας είναι απλά… “αιμορροΐδες”!

Στην πραγματικότητα, όπως μπορεί να σας διαβεβαιώσει οποιοσδήποτε πρωκτολόγος, αν αισθανόμαστε πόνο στην περιοχή του πρωκτού πάνω από εννιά στις δέκα φορές είναι αποτέλεσμα ραγάδων δακτυλίου, μία πάθηση με εντελώς διαφορετική θεραπεία από αυτή που παρέχουμε στις αιμορροΐδες.

Η περίπτωση στην οποία οι αιμορροΐδες έχουν ως σύμπτωμα τον πόνο είναι αυτή των “εξωτερικών αιμορροΐδων”, στην οποία δημιουργείται ένα επώδυνο οζίδιο. Πρόκειται για ένα αιμάτωμα και αντιμετωπίζεται συνήθως φαρμακευτικά. Εάν είναι μεγάλο ή έντονα επώδυνο μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά στο ιατρείο από ειδικευμένο πρωκτολόγο.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι χρόνιες παθήσεις που η συμπτωματολογία τους εμφανίζεται επειδή προπίπτουν (“πέφτουν”) εμποδίζοντας έτσι την αφόδευση.  Παρουσιάζονται με αιμορραγία, αίσθημα δυσφορίας μετά την αφόδευση, φαγούρα και τσούξιμο. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες σπάνια παρουσιάζουν πόνο παρά μόνο σε περίπτωση επιπλοκών από την αγνόησή τους  (μόλυνση – εξέλκωση – νέκρωση).

Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις ο πόνος που νιώθουμε στην περιοχή της έδρας είναι αποτέλεσμα ραγάδας δακτυλίου. Υπάρχουν δύο κατηγορίες: η οξεία και η χρόνια ραγάδα.

Η διάκριση της ραγάδας του δακτυλίου σε οξεία και χρόνια γίνεται με βάση τον καιρό που απαιτήθηκε για να καταλήξει σε αυτή τη μορφή η πάθηση.

Η οξεία ραγάδα είναι ένα πρόσφατο σχίσιμο του πρωκτικού επιθηλίου (δηλαδή της άκρης του), χωρίς σημεία ιστικής επούλωσης η οποία αιμορραγεί εύκολα κατά την ψηλάφηση.

Διαβάστε επίσης:  Κρίνεται αν σας λείπει ύπνος με ένα τεστ 59" (video)

Στην χρόνια ραγάδα είναι χαρακτηριστική η ελκωτική μορφή της βλάβης, με “φουσκωμένα”, οιδηματώδη χείλη και ρυπαρό ελκωτικό κρατήρα ο οποίος συνήθως περιέχει κοκκιώδη ιστό. Στο εξωτερικό άκρο της ραγάδας υπάρχει η «συνοδός αιμορροΐδα» (sentinel pile). Ενώ στο έσω άκρο της ραγάδας υπάρχει η υπερτροφική πρωκτική θηλή (anal papilla).

Όπως καταλαβαίνετε η λάθος διάγνωση και η χρήση λάνθασμένης θεραπείας ίσως να σας ταλαιπωρήσει περισσότερο και από την ίδια την πάθηση!

Για έναν εξειδικευμένο πρωκτολόγο, τόσο η ραγάδα δακτυλίου όσο και οι αιμορροΐδες είναι εύκολα θεραπεύσιμες παθήσεις, με μικρή επεμβατικότητα, ελάχιστο ή καθόλου πόνο και πολύ πιο οικονομικά από τις λανθασμένες θεραπείες του εμπορίου. Ακόμα και σε περιπτώσεις όπως που η φύση του ασθενούς περιορίζει την θεραπεία (όπως για παράδειγμα η εγκυμοσύνη απαγορεύει συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές), οι εξειδικευμένοι πρωκτολόγοι έχουν μεθόδους ανακούφισης από τα συμπτώματα και θεραπείας της πάθησης.

Αν πονούσε το μάτι σας, θα επισκεπτόσασταν πνευμονολόγο; Όχι, οφθαλμίατρο θα επισκεπτόσασταν και θα ακολουθούσατε την αγωγή που θα σας πρότεινε. Έτσι ακριβώς είναι και οι πρωκτολογικές παθήσεις: ακούστε μόνο τους ειδικούς και αγνοείστε όσους μπορεί με την κακή συμβουλή τους να χειροτερέψουν την πάθησή σας!

Στέλιος Δίβαρης
Πρωκτολόγος – Γενικός Χειρουργός