Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Έρχεται το τέλος του AIDS

Μία πολλά υποσχόμενη υπό ανάπτυξη θεραπεία δίνει ελπίδες για την εξάλειψη του AIDS καθώς οι επιστήμονες λένε ότι έχουν καταφέρει να εκριζώσουν επιτυχώς τον ιό HIV από μολυσμένα κύτταρα, χρησιμοποιώντας τη βραβευμένη με Νόμπελ τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων Crispr.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη τεχνολογία λειτουργεί σαν «γενετικό ψαλίδι», αλλά σε μοριακό επίπεδο, κόβει τις αλυσίδες του DNA του ιού σε περιοχές-στόχους έτσι ώστε τα «κακά» κομμάτια να μπορούν να αφαιρεθούν ή να απενεργοποιηθούν.

Η υπό δοκιμή γονιδιακή θεραπεία αναπτερώνει τις ελπίδες για πλήρη απαλλαγή από τον ιό, αν και χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά για προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για τον HIV μπορούν να σταματήσουν τον ιό αλλά όχι να τον εξαλείψουν. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, παρουσιάζοντας μια σύνοψη ή περίληψη των πρώτων ευρημάτων της σε ένα ιατρικό συνέδριο αυτή την εβδομάδα, τονίζει ότι η δουλειά τους παραμένει απλώς «απόδειξη της ιδέας» και δεν θα εφαρμοστεί ως θεραπεία για τον HIV σύντομα, μεταδίδει το BBC.

Και ο Δρ Τζέιμς Ντίξον, αναπληρωτής καθηγητής τεχνολογιών βλαστικών κυττάρων και γονιδιακής θεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, συμφωνεί, λέγοντας ότι τα πλήρη ευρήματα απαιτούν έλεγχο.

«Θα χρειαστεί πολύ περισσότερη δουλειά για να αποδειχθεί ότι τα αποτελέσματα σε αυτές τις κυτταρικές αναλύσεις μπορούν να συμβούν σε ολόκληρο το σώμα για μια μελλοντική θεραπεία», είπε. «Θα χρειαστεί πολύ περισσότερη έρευνα προτού αυτό να εφαρμοστεί σε όσους έχουν HIV».

HIV: Εξαιρετικά προκλητικό εγχείρημα

Άλλοι επιστήμονες προσπαθούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το Crispr κατά του HIV. Και η Excision BioTherapeutics λέει ότι μετά από 48 εβδομάδες, τρεις εθελοντές με HIV δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες .

Ωστόσο, ο Δρ Τζόναθαν Στόγιε, ειδικός σε ιούς στο Ινστιτούτο Francis Crick, στο Λονδίνο, είπε ότι η αφαίρεση του HIV από όλα τα κύτταρα που μπορεί να τον φιλοξενούν στο σώμα είναι «εξαιρετικά προκλητική».

«Τα εκτός στόχου αποτελέσματα της θεραπείας, με πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες, παραμένουν ανησυχητικά», είπε.

«Ως εκ τούτου, φαίνεται πιθανό ότι θα περάσουν πολλά χρόνια προτού γίνει ρουτίνα οποιαδήποτε θεραπεία με βάση το Crispr – ακόμη και αν υποθέσουμε ότι αποδεικνύεται αποτελεσματική».

Ο HIV μολύνει και επιτίθεται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, χρησιμοποιώντας τον δικό τους μηχανισμό για να δημιουργήσουν αντίγραφα του εαυτού του.

Ακόμη και με αποτελεσματική θεραπεία, οι ασθενείς περνούν σε κατάσταση ηρεμίας ή λανθάνουσας κατάστασης – παραμένοντας φορείς του DNA ή του γενετικού υλικού του HIV.

Τα περισσότερα άτομα με HIV χρειάζονται ισόβια αντιρετροϊκή θεραπεία. Εάν σταματήσουν να παίρνουν αυτά τα φάρμακα, ο αδρανής ιός μπορεί να ξαναξυπνήσει και να προκαλέσει ξανά προβλήματα.

Σπανίως κάποιοι έχουν «θεραπευθεί» έπειτα από επιθετική θεραπεία του καρκίνου, η οποία εξαφάνισε ορισμένα από τα μολυσμένα κύτταρά τους, αλλά αυτό δεν θα συνιστούσε ποτέ θεραπεία του HIV.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...
Για καλή υγεία αναγκαίος ο επαρκής ύπνος

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν...

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καρκίνος: Πρωτοποριακή έρευνα Ελλήνων επιστημόνων ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένη θεραπεία

Μια πρωτοποριακή έρευνα για τον εντοπισμό και την απομόνωση των γηρασμένων κυττάρων, με επικεφαλής...

Υπουργείο Υγείας: Υλοποιείται το Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV

Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV/AIDS λοίμωξη, αλλά και αλλαγές στην εργαστηριακή παρακολούθηση των οροθετικών...

Τσίπρας: “Ασπίδα μας ένα δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει τον άλλο ως άνθρωπο και όχι ως πελάτη”

Το περίπτερο του συλλόγου οροθετικών Ελλάδας "Θετική Φωνή" και της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και...

Μοναστηράκι: Εκστρατεία ενημέρωσης για AIDS

Με μια δυναμική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον ΗΙV ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος...