Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία: Νέα «επιδρομή» του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ

29
ΤΟΥΡΚΙΑ: Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία συνεχίζει να πιέζει και να ανεβάζει τον δείκτη των εντάσεων και της προκλητικότητας όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, στην οποία «επανέρχεται» με το περίφημο πλοίο «Μπαρμπαρός» (Barbaros).

Μετά τις τελευταίες «επισκέψεις» του Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά, όπως ονομάζεται το πλοίο από τον περίφημο πειρατή, στην κυπριακή ΑΟΖ, τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο, υπό τη συνοδεία πολεμικών πλοίων, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο επιστρέφει, με την Άγκυρα να δείχνει για ακόμα μια φορά τις προθέσεις της.

Σύμφωνα με NAVTEX που είχαν εκδώσει την Πρωτομαγιά οι τουρκικές υδρογραφικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, το «Μπαρμπαρός» θα προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες.

Διαβάστε επίσης:  Έβρος: Ο γαμπρός του Ερντογάν δημοσίευσε πτήση drone κατά μήκος του ποταμού

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι έρευνες αυτές θα είναι διάρκειας τριών μηνών, από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Ιουλίου, σε θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού που σαφώς βρίσκεται εντός κυπριακής ΑΟΖ.

Ωστόσο, αν ληφθούν υπόψη και οι διάφορες NAVTEX οι οποίες έχουν εκδοθεί σε αυτές τις περιοχές για την διεξαγωγή ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας με πραγματικά πυρά, η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει την διάθεση της Τουρκίας, να εντείνει τις πιέσεις της και τις αξιώσεις της στην περιοχή. Αυτό γίνεται είτε με στρατιωτική παρουσία, όπως οι προαναφερθείσες ασκήσεις του τουρκικού ΠΝ είτε μέσω του «Μπαρμπαρός», ενώ παράλληλα «στέλνει» και το ανάλογο μήνυμα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.