Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, μετά από κάλεσμα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ και της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό.
Η συμμετοχή ήταν μικρότερη σε σχέση με τις απεργιακές κινητοποιήσεις της 24ης Σεπτεμβρίου, καθώς στο “μπλοκ” της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ οι συγκεντρωμένοι ήταν λιγότεροι από 500.
Η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε στις 11:30 από την πλατεία Κλαυθμώνος και μέσω στης Σταδίου βρέθηκε στη Λεωφόρο Αμαλίας στο ύψος του Κοινοβουλίου.
Η αντίστοιχη της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό, μαζί με φοιτητικούς συλλόγους και αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες, ξεκίνησε μετά τις 12 από τα Χαυτεία και μέσω της Σταδίου και της Φιλελλήνων κατέληξε στη Λεωφόρο Αμαλίας.
Οι διαδηλωτές μάλιστα συνάντησαν τον κλοιό της αστυνομίας στη Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά και στην οδό Ξενοφώντος, χωρίς, πάντως, να υπάρξει ένταση.
Το δελτίο τύπου της ΓΣΕΕ σχετικά με την 24ωρη απεργία που προκήρυξε, μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Στο επίκεντρο της απεργιακής κινητοποίησης βρίσκεται το εργασιακό και συνδικαλιστικό σχέδιο νόμου που έχει φέρει η κυβέρνηση και περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση, τους όρους αμοιβής και εργασίας χιλιάδων μισθωτών εργαζομένων. Οι διατάξεις αυτές πρέπει να αποσυρθούν εδώ και τώρα αφού περιορίζουν την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και νομιμοποιούν τον κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχα τα δικαιώματα συλλογικής οργάνωσης, ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας”.
Τέλος, η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι “η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει την κατάργηση της κρίσιμης διάταξης για την αιτιολόγηση της απόλυσης, της συνευθύνης εργολάβου και άμεσου εργοδότη και της καταχώρησης των υπερωριών. Δρομολόγησε νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα οικιακής κατανάλωσης και στους αγρότες, ώστε να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι προηγούμενες, πλήθος ελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο.
Εξαγγέλλει νέες αντιδραστικές παρεμβάσεις και ιδιωτικοποίηση στο ασφαλιστικό, απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα. Τώρα φέρνει και νέο χτύπημα στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και στο μέσο μισθό. Με βάση το σχέδιο νόμου εξαιρούνται από την εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων επιχειρήσεις, «που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα», επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού κ.ά. Ταυτόχρονα εξαιρεί από την εφαρμογή των εθνικών κλαδικών συμβάσεων, όπου υπάρχει αντίστοιχη τοπική σύμβαση”.