ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ: Νερό Σιβηρίας θα φτάσει στην Κίνα

24

Η Βαϊκάλλη είναι η βαθύτερη λίμνη της γης με πόσιμο νερό.

Αξιωματούχοι της κινεζικής πόλης Λανζού που αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα λειψυδρίας, πρότειναν να μεταφερθεί εκεί νερό από τη λίμνη Βαϊκάλη της Σιβηρίας.

Θεωρητικά εφικτό και σίγουρα επωφελές για την Κίνα θεωρεί το σχέδιο της μεταφοράς νερού μέσω αγωγού 1000 χιλιομέτρων από τη Σιβηρία στη βορειοδυτική επαρχία Γκανσού, ο ακαδημαϊκός Λι Λουολί, που είναι από τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές του. «Μόλις λυθούν τα τεχνικά προβλήματα, διπλωμάτες πρέπει να συνομιλήσουν για το πώς θα είναι εκατέρωθεν επωφελής μια τέτοια διεθνής συνεργασία» είπε ο Λι, που είναι αντιπρόεδρος της Κινεζικής Κοινωνίας Οικονομικής Μεταρρύθμισης. Ρεπορτάζ στην εφημερίδα Global Times ανέφερε ότι το έργο θα ανακουφίσει την απελπισμένα διψασμένη επαρχία, όπου τον περασμένο χρόνο έπεσαν μόνο 380mm βροχής.

Ο αγωγός θα ξεκινάει από το νοτιοδυτικό άκρο της ρωσικής λίμνης, η οποία έχει μήκος 600 χιλιομέτρων. Θα διατρέχει τη Μογγολία και θα φτάνει στην πρωτεύουσα της Γκανσού, μέσω ενός «διαδρόμου» ερήμου, κοντά στο δυτικότερο άκρο του Μεγάλου κινεζικού Τείχους.

Διαβάστε επίσης:  ΤΑΪΛΑΝΔΗ: Τα 12 παιδιά και ο προπονητής που απεγκλωβίστηκαν από το σπήλαιο (Φωτό)

“Υποσχόμενος τομέας εξαγωγών”

Το σχέδιο, έγραψε ο Guardian, υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κρίσης νερού που αντιμετωπίζει το Πεκίνο. Η Κίνα έχει το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού και μόνο 7% πόσιμου νερού. Ο βορράς της έχει εντονότερο πρόβλημα λειψυδρίας, που οφείλεται τόσο στην αστικοποίηση, όσο και στην υπερκατανάλωση και τη μόλυνση υδάτινων πόρων. Το 2005,  πρώην υπουργός Υδάτινων Πόρων προειδοποιούσε πως μέχρι το 2020, πολλές πόλεις στο βορρά, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, θα διψάσουν. Τα σχέδια κατασκευής του αγωγού, που αναμένεται να προκαλέσουν συναγερμό σε οικολόγους, δεν είναι τα πρώτα αυτού του είδους. Ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας, Αλεξάντερ Τκάτσεφ, είχε προτείνει πέρσι να μεταφερθεί νερό στην επαρχία Σινγιάνγκ, μέσω του Καζαχτάν. Επικαλούμενο επιστήμονες στη Σιβηρία, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Tass, μετέδιδε ότι «ο εφοδιασμός της Κίνας με πόσιμο νερό, μπορεί να είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας των ρωσικών εξαγωγών».