Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Aυτές είναι οι 4 πρωινές συνήθειες που υπόσχονται μακροζωία

Οι άνθρωποι που κατοικούν στις λεγόμενες «Μπλε Ζώνες» ξεκινούν την ημέρα τους με ένα ιδιαίτερο «morning routine».

Σύμφωνα με έρευνα, οι κάτοικοι στις περιοχές αυτές ζουν συνήθως έως και 100 ετών και πολύ συχνά τα ξεπερνούν.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η λίστα αυτή περιλαμβάνει τις εξής περιοχές: Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια, Σαρδηνία στην Ιταλία, Οκινάουα στην Ιαπωνία, Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και φυσικά την δική μας Ικαρία.

Ειδικότερα, ο συγγραφέας και εξερευνητής Dan Buettner, ο οποίος ξεκίνησε την έρευνα για τα hotspots της μακροζωίας, έχει βάλει στόχο να ανακαλύψει το μυστικό των ανθρώπων αυτών ερευνώντας τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής που ακολουθούν.

Σύμφωνα με τον Buettner, η αρχή για το μυστικό της μακροζωίας ξεκινά με το πρωινό ξύπνημα.

Τι σας παρακινεί να σηκωθείτε από το κρεβάτι;

Μια από τις πρακτικές που ακολουθούν οι κάτοικοι τουλάχιστον μιας περιοχής που βρίσκεται στις Μπλε Ζώνες είναι ο καθένας να βρίσκει ό,τι τον παρακινεί και να το αγκαλιάζεις ολόψυχα.

Το περίφημο «ikigai» είναι η ιαπωνική ιδέα του να βρίσκει ο καθένας αυτό που τον παθιάζει και να ζει με σκοπό να το υπηρετεί.

Απαραίτητο ένα θρεπτικό πρωινό

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η διατήρηση μιας καλής διατροφής είναι ζωτικής σημασίας για εκείνους που έχουν φτάσει ή ξεπεράσει τα 100 έτη.

Η έρευνα του Buettner τον οδήγησε σε μια 105χρονη γυναίκα που κατοικούσε στη Λόμα Λίντα. Η συγκεκριμένη κυρία ξεκινάει την μέρα της με ένα μπωλ βρώμης.

Πρόκειται για ένα πολύ απλό γεύμα, το οποίο μπορεί να το ετοιμάσει ο οποιοσδήποτε μέσα σε λίγα λεπτά, ακριβώς γιατί περιλαμβάνει υγιεινά προϊόντα που εύκολα μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί. Λόγου χάρη την βρώμη θα μπορούσαν να συνοδεύσουν τα καρύδια και οι χουρμάδες αλλά και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ μία ακόμη υγιεινή προσθήκη θα μπορούσε να είναι το γάλα σόγιας, το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη.

Μάλιστα, η υπερήλικας μαζί με το μπωλ βρώμης πίνει κι έναν χυμό δαμάσκηνου που μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.

Πρωινός καφές με… μέτρο

Όπως αναφέρει η ίδια έρευνα, οι κάτοικοι στις «Μπλε ζώνες» απολαμβάνουν το πρωινό τους σχεδόν πάντα συνοδεία πρωινού καφέ.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πίνουν παραπάνω από δύο φλιτζάνια, βάζουν κρέμα ή προσθέτουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης. Αντιθέτως, προτιμούν φυτικά υποκατάστατα του γάλακτος (όπως γάλα σόγιας, αμυγδάλου ή καρύδας) αλλά και τα φυτικά γλυκαντικά, όπως η στέβια.

Ωστόσο, σε περίπτωση που κάποιος δεν προτιμά τον καφέ, ένα φλιτζάνι τσάι θα μπορούσε να είναι μία πολύ καλή επιλογή.

Να είστε ευγενικοί με το πρώτο άτομο που θα συναντήσετε

Ο Buettner ξεκινά κάθε πρωί κάνοντας κυριολεκτικά κομπλιμέντα στους ανθρώπους, ενώ παράλληλα καταναλώνει ένα θρεπτικό γεύμα (πλούσιο σε φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως) και συμμετέχει σε 20 λεπτά άσκησης (συχνά γιόγκα ή μια βόλτα με ποδήλατο στη δουλειά).

Κάποτε είπε σε έναν δημοσιογράφο: «Πείτε κάτι ωραίο στο πρώτο άτομο που θα συναντήσουμε», σύμφωνα με το lifestyle δημοσίευμα Well And Good. «Μια μελέτη του Χάρβαρντ δείχνει ότι οι συμπεριφορές είναι μεταδοτικές, οπότε αν το κάνετε στον γείτονά σας, είναι πιθανό να επιστρέψει σε εσάς».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μπορεί η μαστίχα Χίου να βοηθήσει με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Είναι ένα από τα γνωστότερα παγκοσμίως ελληνικά προϊόντα. Έχει άπειρα οφέλη για την υγεία μας, γι’ αυτό κι έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων. Η...
Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...
Για καλή υγεία αναγκαίος ο επαρκής ύπνος

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν...

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Aυτές είναι οι 4 πρωινές συνήθειες που υπόσχονται μακροζωία

Οι άνθρωποι που κατοικούν στις λεγόμενες «Μπλε Ζώνες» ξεκινούν την ημέρα τους με ένα...

Έρευνα: Κάθε χρόνος εκπαίδευσης αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Κάθε χρόνο που περνάμε στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής μας,...

Τι καθορίζει αν θα ζήσουμε μετά τα 70

Από μια ηλικία και μετά δεν έχει σημασία πόσους παράγοντες κινδύνου έχει κάποιος για...

Πέντε τροφές που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο

Μπορείτε να ζήσετε μέχρι τα 100 αν αποκτήσετε τον έλεγχο των συνηθειών σας, βάζοντας...