Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
22.7 C
Athens

Bloomberg: Η οικονομική κρίση στην Τουρκία βοηθάει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσειος

Δύο «παλιοί εχθροί» επιδίδονται σε μια ιστορική προσπάθεια να γίνουν φίλοι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πέρυσι τέτοια εποχή είχαν ανεβάσει τους τόνους, έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι έχουν πολλά να κερδίσουν εάν γυρίσουν σελίδα στις δεκαετίες αντιπαράθεσης, αναφέρει το Bloomberg.

«Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από μια πολύ επιθετική Τουρκία που κόβει τους δεσμούς της με τη Δύση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στη Νέα Υόρκη. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου μπορούμε να είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι η Τουρκία καταλαβαίνει επίσης πού βρίσκονται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το πλεονέκτημα της Ελλάδας

Η Τουρκία, μετά την επανεκλογή του Ερντογάν τον Ιούνιο, έχει ξεκινήσει να ανοικοδομεί την οικονομική της αξιοπιστία, διορίζοντας νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας και υπουργό Οικονομικών προκειμένου να τραβήξει μια γραμμή από τις πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος. Παρά τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 32% φέτος και η χώρα χρειάζεται να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι η προσέγγιση μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για αυτές τις προσπάθειες, εν μέρει επειδή η ιδιότητα μέλους της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση της δίνει ένα αβαντάζ σε σχέση με την Τουρκία.

Έλληνες αξιωματούχοι είναι καλά προετοιμασμένοι να ασκήσουν πίεση για συγκεκριμένα μέτρα που ζητά από την Ευρώπη η Τουρκία, ισχυρίζεται το Bloomberg στο δημοσίευμά του.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νωρίτερα φέτος επέκρινε την Τουρκία για την στάση της στο Κυπριακό. Μια έκθεση της ΕΕ ανέφερε ότι η ένταξη της Τουρκίας «δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες» και επικρίθηκε η έλλειψη προόδου στην επίλυση των διαφορών και οι μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις στα παρακείμενα ύδατα.

Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μακρά ιστορία διαφωνιών, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων ζωνών, των εναερίων χώρων και της Κύπρου. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν επίσης σημαντικά κοινά συμφέροντα, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας.

Μια προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή. Θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της έντασης, στην προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων και στην ενίσχυση της ασφάλειας.

Οι διαφορές που κρατούν σε αντιπαράθεση Τουρκία και Ελλάδα

Με την επανεκλογή και των δύο ηγετών τους αυτό το καλοκαίρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν πλέον τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να επιλύσουν τις διαφωνίες που ταλαιπωρούν τις σχέσεις των δύο χωρών για δεκαετίες.

Η απόσταση στο Κυπριακό δεν δείχνει να γεφυρώνεται, την ώρα που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει στην επιφάνεια την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Η πρόοδος των συνομιλιών θα επέτρεπε την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στις τουρκικές αγορές και στην Ευρώπη μέσω αγωγού από την Κύπρο, επισημαίνει το Bloomberg.

Ελάχιστο κοινό έδαφος

Η πορεία προς την προσέγγιση χαράσσεται από μια σειρά υψηλού επιπέδου συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν  μέχρι τον Δεκέμβριο, όπου αυτά τα ζητήματα θα βρίσκονται στην ατζέντα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες.

Η πρόκληση έγκειται στο γεγονός  ότι, ενώ μπορεί να υπάρχει πρωτοφανής πολιτική βούληση μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει ελάχιστο κοινό έδαφος. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την ουσία των συνομιλιών και τη διαπραγματευτική θέση κάθε πλευράς, μια κοινή συμφωνία είναι πιθανό να παραμείνει «όνειρο θερινής νυκτός».

Θολά νερά

Επιπλέον, η Ελλάδα επιθυμεί να διαχωρίσει το ζήτημα της οριοθέτησης της θαλάσσιας ζώνης, φέρνοντάς το ενώπιον διεθνών δικαστηρίων. Ωστόσο, η Τουρκία θέλει να αντιμετωπίσει το κουβάρι των αμοιβαίων διαφωνιών ως πακέτο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Μιλάμε μόνο για μία κύρια διαφωνία. Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να μιλήσουμε ουσιαστικά με την Τουρκία, εάν συνεχίζουν να αμφισβητούν την κυριαρχία των ελληνικών νησιών», δήλωσε ο Μητσοτάκης. «Κανένας πρωθυπουργός, σίγουρα όχι εγώ, δεν θα ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση. Έτσι, αυτό είναι εκτός συζήτησης. Και το έκανα πολύ σαφές στον πρόεδρο Ερντογάν», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κικίλιας: Συναντήθηκε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την αντιπυρική περίοδο

Συνάντηση με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είχε την Μεγάλη Πέμπτη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, για να την ενημερώσει...

Δώρο Πάσχα: Εκατοντάδες καταγγελίες

Εκατοντάδες καταγγελίες σχετικά με την μη καταβολή του Δώρου Πάσχα και τον συμψηφισμό του με την προσαύξηση των μισθολογικών τριετιών, έχουν στην διάθεση τους...
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Μιχαλολιάκος και έξι βουλευτές ένοχοι ως ηγετική ομάδα εγκληματικής οργάνωσης

Αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος

Αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο άνθρωπος που καταδικάστηκε για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής. Το Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας αποφάσισε με βούλευμά...
μονιμοποιήσεις, συμβασιούχοι, ΑΣΕΠ,

Bonus στο Δημόσιο: Πώς υπολογίζεται και από πότε τίθεται σε ισχύ

Το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων περνάει στην επόμενη φάση και ανοίγει σε όλο το Δημόσιο, μετά τις αυξήσεις μισθών και...
ΣΥΡΙΖΑ: Ως κίνηση απελπισίας χαρακτηρίζει την πρόταση της Ν.Δ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση Καλογρίτσα

Βουλή: Ψηφίστηκε από 158 βουλευτές της ΝΔ ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής χθες 1η Μαΐου 2024 νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των...
Ανασχηματισμός εν μέσω κορωνοϊού;

ΚΥΣΕΑ: Συνεδρίασε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Συζητήθηκαν Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό και φωτιές

Συνεδρίασε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη (1/5), υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τους...

Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλεiστες έως και την Τρίτη 7 Μαΐου

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου συμπίπτει με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας (Μ. Τετάρτη) και σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ανδρουλάκης: “Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να μας κάνει πρωταθλητές της ακρίβεια”

Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να μας κάνει πρωταθλητές της ακρίβειας, αλλά κατά τα άλλα...

ΚΥΣΕΑ: Συνεδρίασε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Συζητήθηκαν Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό και φωτιές

Συνεδρίασε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη (1/5), υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής...

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι μπορεί να επανεξεταστούν με τρόπο νόμιμο

Οι εθνικές τραγωδίες να μη γίνονται εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά Για ιστορική...

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Μπόνους παραγωγικότητας 15% στους δημοσίους υπαλλήλους

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το μπόνους 15% που θα δοθεί στους...