Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
13.3 C
Athens

Bloomberg: Η οικονομική κρίση στην Τουρκία βοηθάει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσειος

Δύο «παλιοί εχθροί» επιδίδονται σε μια ιστορική προσπάθεια να γίνουν φίλοι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πέρυσι τέτοια εποχή είχαν ανεβάσει τους τόνους, έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι έχουν πολλά να κερδίσουν εάν γυρίσουν σελίδα στις δεκαετίες αντιπαράθεσης, αναφέρει το Bloomberg.

«Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από μια πολύ επιθετική Τουρκία που κόβει τους δεσμούς της με τη Δύση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στη Νέα Υόρκη. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου μπορούμε να είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι η Τουρκία καταλαβαίνει επίσης πού βρίσκονται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το πλεονέκτημα της Ελλάδας

Η Τουρκία, μετά την επανεκλογή του Ερντογάν τον Ιούνιο, έχει ξεκινήσει να ανοικοδομεί την οικονομική της αξιοπιστία, διορίζοντας νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας και υπουργό Οικονομικών προκειμένου να τραβήξει μια γραμμή από τις πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος. Παρά τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 32% φέτος και η χώρα χρειάζεται να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι η προσέγγιση μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για αυτές τις προσπάθειες, εν μέρει επειδή η ιδιότητα μέλους της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση της δίνει ένα αβαντάζ σε σχέση με την Τουρκία.

Έλληνες αξιωματούχοι είναι καλά προετοιμασμένοι να ασκήσουν πίεση για συγκεκριμένα μέτρα που ζητά από την Ευρώπη η Τουρκία, ισχυρίζεται το Bloomberg στο δημοσίευμά του.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νωρίτερα φέτος επέκρινε την Τουρκία για την στάση της στο Κυπριακό. Μια έκθεση της ΕΕ ανέφερε ότι η ένταξη της Τουρκίας «δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες» και επικρίθηκε η έλλειψη προόδου στην επίλυση των διαφορών και οι μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις στα παρακείμενα ύδατα.

Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μακρά ιστορία διαφωνιών, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων ζωνών, των εναερίων χώρων και της Κύπρου. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν επίσης σημαντικά κοινά συμφέροντα, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας.

Μια προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή. Θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της έντασης, στην προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων και στην ενίσχυση της ασφάλειας.

Οι διαφορές που κρατούν σε αντιπαράθεση Τουρκία και Ελλάδα

Με την επανεκλογή και των δύο ηγετών τους αυτό το καλοκαίρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν πλέον τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να επιλύσουν τις διαφωνίες που ταλαιπωρούν τις σχέσεις των δύο χωρών για δεκαετίες.

Η απόσταση στο Κυπριακό δεν δείχνει να γεφυρώνεται, την ώρα που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει στην επιφάνεια την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Η πρόοδος των συνομιλιών θα επέτρεπε την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στις τουρκικές αγορές και στην Ευρώπη μέσω αγωγού από την Κύπρο, επισημαίνει το Bloomberg.

Ελάχιστο κοινό έδαφος

Η πορεία προς την προσέγγιση χαράσσεται από μια σειρά υψηλού επιπέδου συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν  μέχρι τον Δεκέμβριο, όπου αυτά τα ζητήματα θα βρίσκονται στην ατζέντα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες.

Η πρόκληση έγκειται στο γεγονός  ότι, ενώ μπορεί να υπάρχει πρωτοφανής πολιτική βούληση μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει ελάχιστο κοινό έδαφος. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την ουσία των συνομιλιών και τη διαπραγματευτική θέση κάθε πλευράς, μια κοινή συμφωνία είναι πιθανό να παραμείνει «όνειρο θερινής νυκτός».

Θολά νερά

Επιπλέον, η Ελλάδα επιθυμεί να διαχωρίσει το ζήτημα της οριοθέτησης της θαλάσσιας ζώνης, φέρνοντάς το ενώπιον διεθνών δικαστηρίων. Ωστόσο, η Τουρκία θέλει να αντιμετωπίσει το κουβάρι των αμοιβαίων διαφωνιών ως πακέτο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Μιλάμε μόνο για μία κύρια διαφωνία. Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να μιλήσουμε ουσιαστικά με την Τουρκία, εάν συνεχίζουν να αμφισβητούν την κυριαρχία των ελληνικών νησιών», δήλωσε ο Μητσοτάκης. «Κανένας πρωθυπουργός, σίγουρα όχι εγώ, δεν θα ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση. Έτσι, αυτό είναι εκτός συζήτησης. Και το έκανα πολύ σαφές στον πρόεδρο Ερντογάν», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα

Με φόντο της εξελίξεις στο χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις με παρέμβαση του από...

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από ξηρά και αέρος

Σε πλήρη ισχύ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος επικεντρώνει πλέον στο νότιο τμήμα και κυρίως σε...

“Νέα Αριστερά” το όνομα της Κ.Ο. των 11 πρώην του ΣΥΡΙΖΑ

Νέα Αριστερά λέγεται από σήμερα το νέο κόμμα που θα σχηματίσει τη Κοινοβουλευτική Ομάδα των 11 βουλευτών που αποχώρησαν πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελικές...
ΣΥΡΙΖΑ: Ως κίνηση απελπισίας χαρακτηρίζει την πρόταση της Ν.Δ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση Καλογρίτσα

Πρώτη επίσημη κοινοβουλευτική διαφοροποίηση στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, των 10 από τους 11 που ανεξαρτητοποιήθηκαν

Την πρώτη κοινοβουλευτική τους διαφοροποίηση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κατέγραψαν οι 10 από τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από το κόμμα, και σήμερα αναμένεται...

Συρίγος για επίσκεψη Ερντογάν: Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών

«Δεν περιμένουμε πάρα πολλά» τόνισε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ, σχετικά με την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον...

Συνάντηση Ερντογάν – Σακελλαροπούλου το πρωί της Πέμπτης (7/12) στο Προεδρικό Μέγαρο

Η επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η συμφωνία, που αναμένεται μεταξύ Ελλάδας και...
Κορωνοϊός: Τα μέτρα προστασίας στη Βουλή

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τα “κόκκινα” δάνεια 

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και στο σύνολό του, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομιών με τίτλο, «Διαφάνεια, ανταγωνισμός,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συρίγος για επίσκεψη Ερντογάν: Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών

«Δεν περιμένουμε πάρα πολλά» τόνισε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της...

Συνάντηση Ερντογάν – Σακελλαροπούλου το πρωί της Πέμπτης (7/12) στο Προεδρικό Μέγαρο

Η επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η συνάντηση του με τον...

Μητσοτάκης: Προχωράμε “τολμηρά και σίγουρα μπροστά”

Στις αλλαγές που υλοποιεί η κυβέρνηση και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί αναφέρθηκε ο...

Μητσοτάκης: Ο Πόρος μετασχηματίζεται σε “πράσινο” νησί

Τον μετασχηματισμό του Πόρου σε «πράσινο» νησί εξήγγειλε και χαιρέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη...