Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22.8 C
Athens

Bρέθηκαν κρυφοί θάλαμοι σε αρχαία πυραμίδα 200 χρόνια μετά την προφητική παρατήρηση Αιγυπτιολόγου – Τι έκρυβαν

Το 1836, ο Αιγυπτιολόγος John Shae Perring, έκανε ανασκαφές στην Πυραμίδα του Σαχουρέ, όταν παρατήρησε μια στοά γεμάτη συντρίμμια.

Ως ειδικός στα σχέδια ορόφων για αυτού του είδους τις κατασκευές, υπέθεσε ότι μπορεί να υπήρχαν αποθηκευτικοί χώροι. Ωστόσο χρειάστηκαν σχεδόν 200 χρόνια για να επιβεβαιωθούν τελικά οι υποψίες του.

Οι κρυφές αποθήκες

Η πυραμίδα είχε υποστεί τόσο μεγάλη καταστροφή που ήταν αδύνατο να εισέλθει κάποιος. Έτσι ο Perring δεν είχε τρόπο να μάθει αν η υπόθεση του ήταν σωστή.

Δεκαετίες αργότερα, ο Γερμανός Αιγυπτιολόγος Ludwig Borchardt αγνόησε την υπόθεση του Perring όταν έκανε ανασκαφές στον χώρο στις αρχές του 1900. Αν είχε κοιτάξει πιο προσεκτικά, η ιστορία μπορεί να ήταν διαφορετική.

Τώρα, μια κοινή ομάδα Αιγύπτιων και Γερμανών αρχαιολόγων, που εργάζεται για την αποκατάσταση της πυραμίδας, έδειξε ότι ο Perring είχε δίκιο.

Με την χρήση μίας μεθόδου που εφαρμόζει παλμούς λέιζερ για να διαπερνά εμπόδια όπως δέντρα και τοίχους, οι ερευνητές χαρτογράφησαν το εξωτερικό και τους εσωτερικούς διαδρόμους και θαλάμους της πυραμίδας.

Οι αλλαγές θερμοκρασίας, η υψηλή υγρασία και οι συνθήκες ανέμου έχουν συμβάλλει στην κατάρρευση ορισμένων τμημάτων της πυραμίδας ανά τους αιώνες. Ο καθαρισμός μέρους των ερειπίων και η δημιουργία τρισδιάστατων χαρτών επέτρεψαν στους ερευνητές να αποκτήσουν μια καλύτερη αίσθηση της πυραμίδας και να εντοπίσουν 8 κρυφά δωμάτια.

Οι θάλαμοι αυτοί είναι πιθανό να χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες για να φιλοξενηθούν ταφικά αντικείμενα που ανήκαν στους Αιγύπτιους βασιλιάδες, σύμφωνα με τον Αιγυπτιολόγο, Mohamed Ismail Khaled από το Πανεπιστήμιο Julius-Maximilians, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας αποκατάστασης.

Bρέθηκαν κρυφοί θάλαμοι σε πυραμίδα στην Αίγυπτο 200 χρόνια μετά την προφητεία - Τι έκρυβαν
Μια από τις αποθήκες που βρέθηκε πρόσφατα στην Πυραμίδα του Σαχούρε. (Μοχάμεντ Χάλεντ)

Η Πυραμίδα του Σαχουρέ

Η πυραμίδα βρίσκεται στην νεκρόπολη που έχει βρεθεί στην περιοχή Αμπουσίρ, νότια της Γκίζας. Ο φαραώ Σαχουρέ κυβέρνησε κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Δυναστείας, περίπου το 2400 π.Χ. Ένα έγγραφο υποδηλώνει ότι ο Σαχουρέ δεν είχε βασιλική καταγωγή και λέγεται ότι ήταν γιος της θεότητας του Ήλιου, Ρα. Όπως και με άλλους φαραώ, η πυραμίδα του αποτελούσε μνημείο της βασιλείας του.

Η πυραμίδα του Σαχουρέ έχει βρεθεί στο επίκεντρο ανασκαφών πολλές φορές τους τελευταίους δύο αιώνες. Ο Borchardt άφησε ένα μεγάλο μέρος της πυραμίδας ανεξερεύνητο. Το 1994 ξεκίνησε μια νέα ανασκαφή, αποκαλύπτοντας τεράστιες ασβεστολιθικές πλάκες καλυμμένες με πολύχρωμες εικόνες. Μια εικόνα δείχνει τον Σαχουρέ σε μία βάρκα με έναν στόλο πίσω του.

Η πυραμίδα καταρρέει

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η πυραμίδα βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση οφείλεται στις αρχικές τεχνικές κατασκευής.

Ο πυρήνας της κατασκευής περιέχει κομμάτια ασβεστόλιθου, κομμάτια πήλινων αγγείων, άμμο και άλλα ερείπια. Αν και αυτά τα υλικά μείωσαν τον χρόνο και το κόστος κατασκευής. Ωστόσο, η τεχνική αυτή μπορεί να έκανε την πυραμίδα πιο επιρρεπή σε κατάρρευση, σύμφωνα με μελέτη.

Το τελευταίο έργο συντήρησης ξεκίνησε το 2019. Η ομάδα εργάζεται για τη σταθεροποίηση της κατασκευής. Στόχος είναι να καθαριστούν και να είναι ασφαλείς οι θάλαμοι προκειμένου να μπορεί η πυραμίδα να είναι προσβάσιμη στο κοινό κάποια στιγμή στο μέλλον.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και άλλες αφρικανικές χώρες αποσύρουν τον...

Σε μία κίνηση που προκαλεί ανησυχία ως προς την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησαν η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική, το.. Καμερούν, η Σενεγάλη, Αλγερία και...

Ντουμπάι: Έργο – μαμούθ 35 δισ. για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου

Πράσινο φώς άναψε ο ηγέτης του Ντουμπάι Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ για τον νέο τερματικό επιβατικό σταθμό στο διεθνές αεροδρόμιο Al Maktoum αξίας...

Γερμανία: Οι κατάσκοποι γυρίζουν στο Βερολίνο

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την επανένωση της χώρας τους, οι Γερμανοί θεώρησαν ότι είχαν ξεμπερδέψει με τους εχθρούς. Κάπως έτσι «ξεφορτώθηκαν»...
Καιρός: Αγριεύει o καύσωνας τις επόμενες μέρες

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο Μπανγκλαντές: η νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει σήμερα να πλήττεται από αφύσικα...

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η...

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Την ίδια...

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε καλό στάδιο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την...

Στις Βρυξέλλες «τελειώνουν» τη Φον ντερ Λάιεν – Οι 6 υποψήφιοι Πρόεδροι της ΕΕ...

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λένε ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, η αλήθεια όμως είναι οτι η νίκη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νίσυρος: Συνελήφθη ο αρχαιοφύλακας

Συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου (27/4) σε σπίτι συγγενικών του προσώπων, στην περιοχή των...

Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα

Μπορεί η επαφή των νεοελλήνων με την αρχαιοελληνική παράδοση και γλώσσα να είναι εξαιρετικά...

Ξενάγηση στην Κλασική Αθήνα (5ος αιώνας π.Χ.) – βίντεο

3D αναπαράσταση της Κλασικής Αθήνας στον ύστερο 5ο αιώνα π.Χ. Η πόλη παρουσιάζεται όπως...

Ξεχάστε την πόλη της Ατλαντίδας – Ανακαλύφθηκε χαμένη αρχαία αποικία

Ξεχάστε τη χαμένη πόλη της Ατλαντίδας… Οι επιστήμονες έπεσαν πάνω σε μια τεράστια ξεχασμένη...