Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

«Διαρροή» στον πυρήνα της Γης; Ανιχνεύθηκε μυστηριώδες στοιχείο σε λάβα 62 εκατ. ετών – Οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι θα συμβεί

Οι επιστήμονες έχουν μείνει έκπληκτοι καθώς ανιχνεύθηκε ένα μυστηριώδες στοιχείο σε λάβα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι θεωρίες ότι ο πυρήνας της Γης έχει «διαρροή».

Μια μελέτη σε λάβα ηλικίας 62 εκατομμυρίων ετών στο νησί Μπάφιν στον Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγο αποκάλυψε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ηλίου-3, το οποίο είναι το μόνο σταθερό ισότοπο οποιουδήποτε στοιχείου με περισσότερα πρωτόνια από νετρόνια και σχετίζεται με το εσωτερικό του πλανήτη μας.

Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες στο περιοδικό Nature και έχει προκαλέσει τεράστιο debate μεταξύ ερευνητών και εμπειρογνωμόνων.

Η ομάδα γεωχημικών από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας είχε λάβει μετρήσεις από αρχαίες ροές λάβας σε έκταση στο νησί Μπάφιν. Αυτήν την τεράστια έκταση γης περιέχει τις υψηλότερες αναλογίες ηλίου-3, ηλίου-4 και ενός τρίτου ισοτόπου που έχουν βρεθεί ποτέ σε επίγειους ηφαιστειακούς βράχους.

Πάνγκνιρτουνγκνησί Μπάφιν
O οικισμός Πάνγκνιρτουνγκ στο νησί Μπάφιν

Νέα ευρήματα δείχνουν διαρροή υλικού από τον πυρήνα της Γης

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι η εύρεση τόσο υψηλών επιπέδων ηλίου-3 σε επίγειο χώρο είναι σπουδαία υπόθεση.

Λόγω της φύσης του, το ήλιο-3 είναι πολύ σπάνιο. Μόλις φτάσει στην επιφάνεια, διαφεύγει στην ατμόσφαιρα και εξαφανίζεται στο διάστημα. Εάν βρεθεί στην επιφάνεια, οι πιθανότητες είναι μεγάλες να έχει βγει από τον πυρήνα της Γης.

Εάν το ήλιο-3 προέρχεται από τον πυρήνα, τότε από το ίδιο μέρος προέρχεται και το άλλο υλικό, προσφέροντας περαιτέρω φυσικά παραδείγματα του υλικού του πυρήνα.

Ως αποτέλεσμα, τα πρόσφατα ευρήματα θα μπορούσαν να ανατρέψουν όσα γνώριζαν προηγουμένως οι επιστήμονες για τον πυρήνα της Γης, ο οποίος θεωρούνταν ότι ήταν σφραγισμένος. Εάν αποδειχθεί ότι το υλικό διαρρέει πράγματι από τον πυρήνα, θα παρέχει στους επιστήμονες έναν τρόπο να μελετήσουν υλικό από τον πυρήνα της Γης, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά.

Αυτό το αρχέγονο ήλιο-3 μπορεί να περιέχει μυστικά για τον σχηματισμό του πλανήτη μας, στα οποία οι επιστήμονες δεν μπορούν να φτάσουν με άλλους τρόπους.

Πυρήνας της Γης
πηγή: freepik.com

«Γνωρίζουμε πολύ λίγα για τον πυρήνα της Γης, εκτός από το ότι υπάρχει. Αυτό κάνει τη μελέτη του πυρήνα τόσο συναρπαστική και τόσο απογοητευτική. Παραδοσιακά, ο πυρήνας και τα εξωτερικά στρώματα του πλανήτη μας (μανδύας και φλοιός) θεωρούνταν ότι ήταν γεωχημικά απομονωμένα (δηλαδή, το υλικό δεν μεταφέρεται μπρος-πίσω)», δήλωσε στο VICE ο γεωχημικός στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, Forrest Horton.

Και συνέχισε: «Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες αμφισβητούν αυτή την αντίληψη. Η συναρπαστική αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι η “βαθιά Γη” είναι πιο δυναμική από ό,τι αρχικά γινόταν αντιληπτό»

Ωστόσο, ο γεωχημικός ισχυρίζεται ότι η έρευνα απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί και ότι τα ευρήματα της ομάδας του έχουν δημιουργήσει μια εντελώς νέα δυναμική. «Από πολλές απόψεις, η μελέτη μας εγείρει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά, οπότε υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα» κατέληξε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μαρούσι: Δέκα άτομα εμπλέκονται στον καυγά που άφησε νεκρό και τραυματίες

Την ώρα που καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, για την άγρια συμπλοκή που κατέληξε σε τραγωδία τα ξημερώματα στο Μαρούσι, έξω από νυχτερινό...

Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια

Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση πριν το Πάσχα, κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη γνωστή ανάρτησή του στο FB, στην οποία αναφέρεται στον...

Τιμολόγιο ρεύματος: Πώς θα διαμορφωθούν τον Μάιο – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται για τον Μάιο με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τον Απρίλιο σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές των προμηθευτών. Η μέση...

Ρέντη: Στη φυλακή οδηγήθηκαν επτά από τους 31 κατηγορουμένους

Την Κυριακή θα συνεχιστεί ο δεύτερος κύκλος των απολογιών ενώπιον των τεσσάρων ανακριτών για τη δολοφονική επίθεσης σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ, έξω από...

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει στο 33,6% η ΝΔ, 16,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα myCar – Ποιους ιδιοκτήτες...

Ενεργοποιείται την ερχόμενη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου η ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν σε κίνηση τα οχήματά τους πληρώνοντας...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μια τρομακτική ματιά στο μέλλον της Γης: Η νέα προσομοίωση – «Θα μπορούσε να μετατρέψει τον πλανήτη μας σε ακατοίκητη κόλαση»

Από τον “Αρμαγεδδώνα” μέχρι την “Επόμενη μέρα”, έχουν γίνει πολλές ταινίες του Χόλιγουντ για...

Πώς σχηματίστηκαν οι ήπειροι της Γης – Νέα θεωρία από τους επιστήμονες

Οι ήπειροι της Γης σχηματίστηκαν από τις πτώσεις τεράστιων μετεωριτών κατά τη διάρκεια του...

Αποκαλύφθηκαν αλλαγές στον πυρήνα της Γης -Τι βρήκαν οι επιστήμονες

Ο σίδηρος που υπάρχει στον εξωτερικό πυρήνα επηρεάζει άμεσα το μαγνητικό πεδίο της Γης,...

Ο «στερεός» εσώτερος πυρήνας της Γης ίσως να μην είναι τελικά τόσο στερεός

Για πάνω από μισό αιώνα οι επιστήμονες θεωρούσαν πως ο εσώτερος πυρήνας της Γης...