Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021
15.9 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Δεκεμβρίου – Deep Purple γράφουν το “Smoke on the Water” (Audio)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1971...Το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep...

Brexit: Το παρασκήνιο της εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε – Όλες οι αλλαγές και οι αντιδράσεις

Όλα περιστράφηκαν γύρω από τα ψάρια… ακόμα και την τελευταία στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν πάνω ο μπακαλιάρος και τα σαφρίδια… Μετά από 9 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων ο Μπόρις Τζόνσον μπόρεσε να ανακοινώσει ότι πέτυχε την πολυπόθητη εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε αλλά και οι Βρυξέλλες μπόρεσαν να πετύχουν την εξασφάλιση στενών εμπορικών δεσμών με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το παρασκήνιο

Και ενώ το τελικό κείμενο είχε συμφωνηθεί από την Τετάρτη το μεσημέρι χρειάστηκε ολόκληρο το βράδυ έως τα ξημερώματα της Πέμπτης για να φτάσουν οι δύο ομάδες στην τελειοποίηση του νομικού κειμένου και στην τελική ανακοίνωση της συμφωνίας το μεσημέρι της Παραμονής των Χριστουγέννων. Όλα περιστράφηκαν γύρω από τις διαφωνίες σχετικά με αριθμούς και άλλους οικονομικούς υπολογισμούς.

Είχε επιτευχθεί συμβιβασμός ήδη εδώ και μέρες σε ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα: την εξασφάλιση του δίκαιου ανταγωνισμού και συγκεκριμένα τους κανόνες που θα ισχύσουν για τις εταιρείες στη μετά Brexit εποχή. Το Ηνωμένο Βασίλειο γνώριζε πως μια συμφωνία είναι εφικτή αν υποχωρούσε σε κάποιες από τις αντιρρήσεις του σε σχέση με τους δασμούς αλλά δεν θα έκανε πίσω σε ό,τι αφορούσε τις εργασιακές σχέσεις αλλά και τα κριτήρια προστασίας του περιβάλλοντος.

Όμως για την υποχώρησή του το Λονδίνο ήθελε κάτι ως αντάλλαγμα. Οι τελευταίες μέρες των διαπραγματεύσεων αφορούσαν αποκλειστικά τα δικαιώματα αλιείας στα βρετανικά ύδατα. Τις διαπραγματεύσεις ανέλαβαν προσωπικά ο Τζόνσον με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσω συνεχιζόμενων τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συμφωνία μέσω τηλεφωνημάτων οι δυο τους είχαν δύο πολύ έντονες επικοινωνίες την περασμένη Δευτέρα. Η πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Ε.Ε και ειδικότερα η Γαλλία δεν θα αποδέχονταν τίποτα λιγότερο από μια μείωση της τάξης του 25% σε ό,τι αφορά το συνολικό ποσό των ψαριών που θα μπορούσαν να αλιευτούν από τα βρετανικά ύδατα και πως αυτή ήταν και η τελευταία «προσφορά».  Ο Τζόνσον που ήθελε μια μείωση 80% , έπεσε στο 30% προκειμένου να περάσει η συμφωνία από το Κοινοβούλιο. Τότε οι δύο πλευρές ένιωσαν πως δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία έως τα Χριστούγεννα. Ήταν Τρίτη απόγευμα.

Έως την Τετάρτη που οι δυο τους ξαναμίλησαν στο τηλέφωνο – 4 συνολικά φορές εκείνη την ημέρα – είχαν φτάσει σε συμβιβασμό με τον Τζόνσον να αποδέχεται μείωση κατά 25% και μεταβατική περίοδο 5,5 ετών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πει στο λαό του ότι τον Ιούνιο του 2026 στη 10η επέτειο του Brexit η χώρα του θα έχει και πάλι τον πλήρη έλεγχο στα ύδατά της.

Τι συμφωνήθηκε

Εμπόριο

Από την 1η Ιανουαρίου και μετά, δεν θα υπάρχουν δασμοί ή ποσοστώσεις στις εισαγωγές ή εξαγωγές, αλλά μια σειρά νέων συνοριακών κανονισμών, καθώς η Βρετανία θα είναι εκτός της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς και τελωνειακής ένωσης.

Τελωνειακοί και συνοριακοί έλεγχοι

Από την 1η Ιανουαρίου και μετά, θα ισχύουν νέα δεδομένα στους τελωνειακούς ελέγχους, που συνεπάγονται υψηλότερο κόστος. Οι έλεγχοι στις εισαγωγές τροφίμων και ζωικών ειδών θα είναι πιο αυστηροί. Αυξημένοι έλεγχοι και σε αγαθά που κατευθύνονται από τη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ταξιδιώτες

Από την 1η Ιανουαρίου και μετά, οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την περιοχή Σένγκεν χωρίς βίζα για 90 ημέρες, με πιθανή ελεύθερη πρόσβαση και για ορισμένες επαγγελματικές επισκέψεις. Θα ισχύει το δικαίωμα μεταφοράς κατοικίδιων κατόπιν πιστοποιητικού. Βρετανία και Ε.Ε. δεσμεύθηκαν να δημιουργήσουν ένα νέο μηχανισμό που θα καλύπτει την αναγκαία υγειονομική κάλυψη για τους ταξιδιώτες. Οι Βρετανοί αυτοκινητιστές στην Ε.Ε. θα πρέπει να αποκτήσουν νέο διεθνές δίπλωμα οδήγησης. Οι κανονισμοί περί Covid-19 ήδη συνεπάγονται περιορισμούς στα ταξίδια προς την Ε.Ε. αυτή την περίοδο.

Για την εργασία και διαμονή σε άλλες χώρες θα χρειάζονται άδειες από τις εθνικές αρχές.

Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες

Στη συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. για το Brexit υπάρχει ένα κεφάλαιο ειδικά για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το οποίο όμως δεν προσφέρει στις βρετανικές επιχειρήσεις μεγαλύτερη πρόσβαση. Η δυνατότητα των εταιρειών να λειτουργούν στην αγορά εξαρτάται από το εάν θα έχουν εξασφαλίσει ειδικό καθεστώς από κάθε πλευρά για κάτι τέτοιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη φροντίσει, στις περισσότερες περιπτώσεις, να χορηγήσει αυτό το καθεστώς, για παράδειγμα να επιτρέπει σε πολίτες που διαμένουν στη Βρετανία να εξυπηρετούνται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Δεν ισχύει το ίδιο και για την ευρωπαϊκή πλευρά. Εξαίρεση οι σχετικές αποφάσεις για τους βρετανικούς οίκους εκκαθάρισης.

Μεταφορές

Από την 1η του έτους, οι βρετανικές αεροπορικές θα έχουν ευρεία πρόσβαση για δρομολόγια προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, δεν θα έχουν όμως τη δυνατότητα να συνδέουν προορισμούς εντός του μπλοκ. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειασθεί διμερείς συμφωνίες με τις χώρες-μέλη για να αρχίσει τη μεταφορά εμπορευμάτων εκτός του μπλοκ, για παράδειγμα προς τη Νέα Υόρκη, μέσω Βρετανίας και προς τις ΗΠΑ. Για τους Βρετανούς αυτοκινητιστές ισχύουν περιορισμοί ως προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς που μπορούν να διασχίσουν για τη μεταφορά των εμπορευμάτων. Το ίδιο ισχύει και τους Ευρωπαίους αυτοκινητιστές στη Βρετανία.

Αλιεία

Από 1ης Ιανουαρίου, Βρετανία και Ε.Ε. συμφώνησαν σε μια μεταβατική περίοδο πεντέμισι ετών για την αλιεία, η οποία προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο υψηλότερη ποσόστωση των ψαριών που αλιεύονται σε βρετανικά ύδατα.

Συνεργασία σε θέματα ασφαλείας

Μετά την 1η Ιανουαρίου, η συμφωνία επιτρέπει την επιβολή του νόμου και συνεργασία για την πάταξη της τρομοκρατίας, όμως σε λιγότερο βαθμό. Η Βρετανία θα χάσει την πρόσβαση στη βάση δεδομένων SIS2, που περιέχει πληροφορίες για όσους θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες και κλεμμένη περιουσία, ενώ θα έχει και πιο περιορισμένη πρόσβαση στα αρχεία της Ε.Ε. με στοιχεία διαβατηρίου. Θα κρατήσει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων για δακτυλικά αποτυπώματα, DNA και οχήματα.

Βόρεια Ιρλανδία

Μετά την 1η Ιανουαρίου και στο πλαίσιο συμφωνίας που επετεύχθη τον Δεκέμβριο του 2019, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην εσωτερική αγορά και τελωνειακή ένωση της Ε.Ε.

Αντιδράσεις

Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά έχουμε πλέον μια καλή συμφωνία να δείξουμε. Μια δίκαιη, ισορροπημένη συμφωνία και ήταν το καλύτερο και υπεύθυνο πράγμα που μπόρεσε να συμβεί και για τις δύο πλευρές»

Μισέλ Μπαρνιέ, διαπραγματευτής της Ε.Ε για το Brexit«Το ρολόϊ δεν μετρά πια αντίστροφα. Σήμερα είναι μια μέρα ανακούφισης αλλά και μας κάποιας θλίψης αν συγκρίνουμε τι είχαμε και τι μας περιμένει».

Μπόρις Τζόνσον, βρετανός πρωθυπουργός: «Πήραμε πίσω τον έλεγχο στους νόμους και τη μοίρα μας. Το Ηνωμένο Βασίλειο όμως θα παραμείνει κοντά στην Ευρώπη τόσο σε επίπεδο πολιτισμού, όσο και ιστορικών δεσμών, στρατηγικής και συναισθημάτων».

Άγκελα Μέρκελ, καγκελάριος Γερμανίας, προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε: «Με τη συμφωνία δημιουργούμε τη βάση για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να είναι ένα σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία και την Ε.Ε εκτός Ε.Ε»

Μίκαελ Μάρτιν, πρωθυπουργός Ιρλανδίας: «Πιστεύω ότι η συμφωνία που επετεύχθη είναι η καλύτερη από τη χειρότερη εκδοχή του Brexit δεδομένων των σημερινών συνθηκών».

Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός Ελλάδας: «Η ευρωπαϊκή ενότητα παρέμεινε ισχυρή μέσω μιας επίπονης διαδικασίας, ενώ τα συμφέροντα των κρατών μελών της Ε.Ε. προστατεύθηκαν. Τώρα μπορούμε να οικοδομήσουμε μια αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου»

Που βρισκόμαστε σήμερα – Τι απομένει να γίνει:

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ε.Ε ενημερώνονται σήμερα ανήμερα των Χριστουγέννων για τη συμφωνία από τον διαπραγματευτή της Ε.Ε, Μισέλ Μπαρνιέ.

Την ίδια στιγμή στο Λονδίνο οι βουλευτές αναμένουν να πάρουν το πλήρες κείμενο της συμφωνίας για να ψηφίσουν στις 30 Δεκεμβρίου.

Το Εργατικό Κόμμα ήδη χαρακτήρισε τη συμφωνία «λίγη», αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι θα τη στηρίξει καθώς είναι η μόνη εναλλακτική έναντι μιας μη συμφωνίας. Επομένως, αναμένεται να εγκριθεί.

Χρειάζεται όμως και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όμως είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνει με τη νέα χρονιά.

Μια περίληψη της συμφωνίας συνολικά 34 σελίδων έχει ήδη αναρτηθεί στο σάιτ της βρετανικής κυβέρνησης. Συνολικά είναι 1,500 σελίδες και 1,000 σελίδες αφορούν υποσημειώσεις. 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Όμικρον προκαλεί σχεδόν τριπλάσιες επαναλοιμώξεις – Τι δείχνει νέα μελέτη

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η ικανότητα της νέας παραλλαγής Όμικρον να διαφεύγει της φυσικής ανοσιακής προστασίας, όπως αναφέρεται στην πρώτη σχετική μελέτη από τη...
Βρέθηκε εξωπλανήτης που μοιάζει πολύ με τη Γη

Ανακαλύφθηκε “σιδερένιος”, κοντινός, καυτός εξωπλανήτης μικρότερος από τη Γη με έτος που διαρκεί μόνο...

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε, σε απόσταση μόνο 31 ετών φωτός από τη Γη, έναν βραχώδη εξωπλανήτη μικρότερο από τη Γη (με περίπου τα...
Έκλεισε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών λόγω covid

Νότια Αφρική: Ηπιότερα συμπτώματα από την Όμικρον για τους αναρρώσαντες και τους εμβολιασμένους

Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες που μελετούν το ξέσπασμα της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού στη χώρα τους πιστεύουν ότι τα συμπτώματά της είναι λιγότερο σοβαρά...
ΤΟΥΡΚΙΑ: Νέα βουτιά της λίρας μετά τις δηλώσεις του γαμπρού του Ερντογάν

Τουρκία: Ραγδαίες εξελίξεις – Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών υπέβαλε ο «τσάρος» της τουρκικής Οικονομίας, Λουτφί Ελβάν, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και...
σαν σήμερα, Φιντέλ Κάστρο, Τσε Γκεβάρα, Κούβα,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Δεκεμβρίου Φιντέλ Κάστρο και Τσε Γκεβάρα αποβιβάζονται στις ακτές της Κούβας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1956...Ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και 80 μέλη του Κινήματος της 26ης Ιουλίου αποβιβάζονται στις ακτές της Κούβας με το πλοίο «Γκράνμα» για...
Ντε Λάιεν για τα εμβόλια: H EE δεν βρίσκεται ακόμη στο σημείο που επιθυμεί

Κομισιόν – εμβόλιο: “Ώρα να σκεφτούμε την υποχρεωτικότητα”

Είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση «να σκεφτεί» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν για την παραλλαγή Όμικρον, διευκρινίζοντας ότι...
Ο Ερντογάν καλεί την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα

Ερντογάν: Η προκλητική αναφορά του Τούρκου Προέδρου στη “Γαλάζια Θάλασσα”

Προκλητικός για ακόμη μια φορά εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τρίτη στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, αναφέρθηκε στα σεισμογραφικά σκάφη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αναδρομικά: Αντιδράσεις και μήνυση από τους συνταξιούχους – Διευκρινίσεις από τον ΕΦΚΑ

Για εμπαιγμό καταγγέλλουν την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, με αφορμή την διαδικασία καταβολής...

Ελπιδοφόρος: Απουσίαζε από τη δεξίωση της ομογένειας για τον Πρωθυπουργό – Όλο το παρασκήνιο

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος έχει προκαλέσει «αναταράξεις» με την επιλογή του να παραστεί στα...

Δείτε πότε συμφέρει να συνταξιοδοτηθείτε – Τι αλλάζει από 1/1/2022

Tρεις μεγάλες κατηγορίες συνταξιοδότησης, κατοχυρώνει η ασφαλιστική νομοθεσία. Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων...

Υπουργείο Παιδείας: Οι αλλαγές και οι καινοτομίες που εφαρμόζονται από φέτος στα σχολεία

Τις αλλαγές και τις καινοτομίες που εφαρμόζονται από φέτος στα σχολεία συνοψίζει το υπουργείο...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή