Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
26.1 C
Athens

Χαλκίδα: Εφοριακοί συνελήφθησαν για διαφθορά και δωροδοκία

Στη σύλληψη υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΟΥ Χαλκίδας προχώρησε Αστυνομία για εμπλοκή σε υποθέσεις δωροδοκίας και διαφθοράς.

Συνολικά συνελήφθησαν 5 εφοριακοί και 2 ιδιώτες ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 6 άτομα. Ανάμεσα στους 5 εφοριακούς είναι και η προϊστάμενη των υπαλλήλων που φέρεται να είχε και αρχηγικό ρόλο στην υπόθεση.

Σύμφωνα με την Αστυνομία σε διάστημα τριών μηνών απέσπασαν συνολικά 95.600 ευρώ σε 17 περιπτώσεις ενώ συνολικά κατασχέθηκαν 88.795 ευρώ, 10 κινητά, σημειώσεις και όπλο.Αναλυτικότερα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες, που δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση χθες, Τρίτη 21 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά 7 μέλη της, εκ των οποίων 5 υπάλληλοι και 2 ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 6 άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

Η αστυνομία έφτασε στην αποκάλυψη της δράσης της εφοριακών μετά από καταγγελία σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενη από υπαλλήλους και ιδιώτες (λογιστές – διεκπεραιωτές), ιεραρχικά δομημένης και με διακριτούς ρόλους, καθώς και μιας υποομάδας, αποτελούμενη από δύο μέλη.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2023, τα μέλη της οργάνωσης  προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.
Όπως προέκυψε, η αρχηγός της οργάνωσης, προϊστάμενη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει το συντονισμό τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε σε κτήριο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.), κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των -10.000- ευρώ.

Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  •     το συνολικό χρηματικό ποσό των -78.795- ευρώ,
  •     -10- κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
  •     -4- σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,
  •     πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και
  •     δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους -95.600- ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πέθανε ο ηθοποιός Αλέξανδρος Τσακίρης

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός Αλέξανδρος Τσακίρης, σκορπίζοντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο. Η δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή από τις συναδέλφους του, Λίλα Βλαχοπούλου...

Σάμος: Νεκρός εντοπίστηκε ο 74χρονος Ολλανδός τουρίστας

Νεκρός μέσα χαράδρα, στην περιοχή Λιμνιώνας της Σάμου, εντοπίστηκε ο 75χρονος Ολλανδός τουρίστας που αγνοείτο εδώ και έξι μέρες. Ο άτυχος Ολλανδός είχε πάει για...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Καλοκαιρινή νύχτα στο κέντρο της Αθήνας 15 Ιουνίου 2024

Καιρός σήμερα : «Ανάσα» δροσιάς και ξαφνικά μπουρίνια

Καιρός σήμερα 15/06: Αναμένεται γενικά αίθριος, με τους ανέμους στα πελάγη να πνέουν βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 7...

Σαν σήμερα 15 Ιουνίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1215: Η πρώτη εμβρυακή μορφή διακήρυξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ιωάννης ο Ακτήμων υπογράφει...

Απεγκλωβίστηκε άνδρας από τις ράγες του μετρό στον Άγιο Δημήτριο

Αναστάτωση επικράτησε νωρίτερα σήμερα (15/06) το πρωί στο μετρό του του Αγίου Δημητρίου, καθώς ένας άνδρας, έπεσε στις γραμμές και εγκλωβίστηκε. Άμεσα διακόπηκαν τα δρομολόγια...

Θεσσαλονίκη: Δύο θανατηφόρα τροχαία τα ξημερώματα στον Περιφερειακό

Χωρίς τέλος τα θανατηφόρα τροχαία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στον Περιφερειακό. Αυτή τη φορά, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χαλκίδα: Τη χτύπησα με το μαχαίρι στον λαιμό, αρκετές φορές – Τι είπε στην απολογία του ο 39χρονος

Με σκυμμένο το κεφάλι και γρήγορα βήματα, ο 39χρονος καθ’ ομολογία δολοφόνος της 63χρονης...

Χαλκίδα: Εθισμένος στον τζόγο, φίλος της κόρης της είναι ο δράστης της 63χρονης που δολοφονήθηκε

Στον 11ο όροφο της Ασφάλειας Αττικής, και συγκεκριμένα στα γραφεία του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, κρατείται...

Καταδικάστηκαν πρώην εφοριακοί που έκαναν τα στραβά μάτια σε επιχειρηματία – Ζημιά 184.000 ευρώ για το Δημόσιο

Τρεις εφοριακοί καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 6 και 8 ετών, κατά περίπτωση, καθώς κρίθηκαν ένοχοι...

Χαλκίδα: Χειροπέδες στην Διευθύντρια και μία υπάλληλο, ελεύθεροι με όρους άλλοι πέντε

Προσωρινά κρατούμενες κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους, η διευθύντρια και μια ακόμη υπάλληλος της ΔΟΥ...