Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
32.9 C
Athens

Δεν μπορούν να υπολογίσουν τον φόρο για τα αδήλωτα εισοδήματα

Στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας «κόλλησε» η ρύθμιση των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016 για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αδυνατεί να την εφαρμόσει, καθώς οι ΔΟΥ και οι λοιπές υπηρεσίες της δεν μπορούν να προχωρήσουν στην εκκαθάριση των εκπρόθεσμων αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και άλλων φόρων που έχουν ήδη σπεύσει να υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Ο λόγος είναι ότι δεν είναι ακόμα έτοιμο και δεν έχει διατεθεί στις ΔΟΥ το ειδικό λογισμικό για τον υπολογισμό των φόρων και των προσαυξήσεων που πρέπει να πληρώνουν όσοι φορολογούμενοι ζητούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο να προχωρήσουν οι διαδικασίες της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που απαιτούνται να υποβληθούν και της βεβαίωσης των κύριων και πρόσθετων φόρων που προκύπτουν, με αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα υλοποίησης της ρύθμισης να έχει «παγώσει».

Ποιοι ενδιαφέρονται

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί φορολογούμενοι έχουν προσέλθει ήδη στις αρμόδιες ΔΟΥ για να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις παρελθόντων ετών που απαιτούνται βάσει του ν. 4446/2016 για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης των χρήσεων 2000-2016 και να πληρώσουν τα ποσά των κύριων και των πρόσθετων φόρων που προβλέπει η συγκεκριμένη ρύθμιση, είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 12 μηνιαίες δόσεις. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και άλλων κατηγοριών φορολογούμενοι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, εμφανιζόμενοι στις γνωστές λίστες μεγαλοκαταθετών («65 CD», Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.λπ.).

Κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών εξ αυτών είναι ότι έχουν ήδη επιλεγεί για φορολογικό έλεγχο από τις αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες, αλλά τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016 ο έλεγχος δεν είχε ολοκληρωθεί, δηλαδή δεν είχε εκδοθεί πράξη οριστικού προσδιορισμού των οφειλόμενων φόρων.

Οι φορολογούμενοι αυτοί διαπίστωσαν ότι τα κίνητρα υπαγωγής στη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι γι’ αυτούς πολύ ελκυστικά, καθώς οι διατάξεις των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016 προβλέπουν σημαντικό «κούρεμα» στους πρόσθετους φόρους που θα πλήρωναν, αν υπόκειντο κανονικά σε φορολογικό έλεγχο.

Οι πρόσθετοι φόροι που υπό κανονικές συνθήκες (διενέργεια και ολοκλήρωση φορολογικού ελέγχου) θα έφθαναν μέχρι και το 120% της οφειλής του κυρίως φόρου, λόγω καθυστέρησης καταβολής του, περιορίζονται με τη ρύθμιση σε επίπεδα κυμαινόμενα από 8% έως και 38%.

Επιπλέον, οι διατάξεις των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016 προβλέπουν και απαλλαγές από πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, άρση των διασφαλιστικών μέτρων δέσμευσης των καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων και απαλλαγή από την άσκηση ποινικών διώξεων και την επιβολή ποινών φυλάκισης ή κάθειρξης.

Έφαγαν… πόρτα

Όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι που έχουν εκδηλώσει ήδη έντονο ενδιαφέρον για υπαγωγή στη ρύθμιση, όταν προσήλθαν στις αρμόδιες ΔΟΥ έχοντας έτοιμες προς υποβολή τις απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις, έφυγαν άπρακτοι.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι τούς ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να παραλάβουν τις δηλώσεις τους και να τις εκκαθαρίσουν διότι δεν έχουν ακόμα λάβει από τη Διεύθυνση Ελέγχων της ΑΑΔΕ το απαραίτητο λογισμικό, δηλαδή το πρόγραμμα που εκτελεί την εκκαθάριση των δηλώσεων, λαμβάνοντας υπόψη του τις παραμέτρους της ρύθμισης.

Το πρόγραμμα αυτό είναι απαραίτητο καθώς υπολογίζει αυτόματα και με ακρίβεια τα ποσά των κύριων και των πρόσθετων φόρων που πρέπει να καταβληθούν για να «τρέξει» η ρύθμιση.

Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δεν είναι σε θέση να βεβαιώσουν τα ποσά φόρων που πρέπει να πληρώσουν όσοι επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση του ν. 4446/2016.

Δεν μπορούν δηλαδή να εκδώσουν τις προβλεπόμενες από τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας «Ταυτότητες Οφειλής», προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν με βάση τη νέα αυτή ρύθμιση. Έτσι και οι φορολογούμενοι που προσέρχονται στις ΔΟΥ χάνουν άδικα χρόνο τους και το Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει σημαντικού ύψους έσοδα από τους συγκεκριμένους πολίτες.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εφάπαξ πληρωμή ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ εκτίναξαν τα φορολογικά έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού

Η εφάπαξ πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων και η έγκαιρη καταβολή του ΦΠΑ έφεραν υπέρβαση, έναντι του στόχου, κατά 2,9...

Επιστροφές φόρου: Έτσι θα τις λάβουν οι δικαιούχοι – Τι ισχύει για τους συμψηφισμούς

Από «σαράντα κύματα» θα χρειαστεί να περάσουν σχεδόν 512.000 (έως τώρα) πολίτες που δικαιούνται επιστροφές φόρου έως ότου τις πάρουν: Και αυτό γιατί θα...

Μάσκες: Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 24% από 1η Ιουλίου

Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στις μάσκες από το 6% στο 24%. Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης προωθείται τροπολογία, η...
Καβάλα: Σε ηχείο, κούτες και φρεάτια κρυμμένα τα 3,3 εκατομμύρια ευρώ

ΑΑΔΕ: Παρέλαβε νέες λίστες Ελλήνων φοροφυγάδων με “μαύρο χρήμα” στο εξωτερικό

Νέες λίστες σε cd που περιλαμβάνουν περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων παρέλαβε πρόσφατα η ΑΑΔΕ από τις ξένες φορολογικές αρχές και ήδη ξεκίνησε ο εξονυχιστικός...
«Λαβράκια» από την ΑΑΔΕ: Συνταξιούχος απέκρυψε εισοδήματα άνω των 2 εκατ. ευρώ

Η ακρίβεια αύξησε κατά 265.000 τους μικροοφειλέτες της εφορίας – Με κατασχάσεις απειλούνται 1,9...

Μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλετών προς την εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία αφήνει πίσω του το κύμα της ακρίβειας καθώς τα νοικοκυριά  δίνουν...

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύει η “Real News”, αναφορικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για πρόσθετες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίας, στο μέτωπο της στήριξης των...

Πλήρης οδηγός για Power Pass, Fuel Pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών

Λίγες ημέρες απομένουν ακόμη για την υποβολή αιτήσεων για το Power Pass, με τη συμμετοχή να είναι αρκετά υψηλή. Παράλληλα ανοικτή είναι και η...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,031ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο 22% – Οι e-συναλλαγές που φέρνουν έκπτωση

Επιπλέον φόρο 22% θα κληθούν να πληρώσουν φέτος με την εκκαθάριση των δηλώσεών τους όσοι...

Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Βαρουφάκη στον πρωθυπουργό για τον «πράσινο» φόρο

Με τι κονδύλια θα καλυφθεί το γιγαντιαίο-όπως το χαρακτηρίζει- κόστος των δεσμεύσεων του κ.Μητσοτάκη...

«Ανοίγει» η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά – Τι ισχύει για τα πρόστιμα και τις αναδρομικές χρεώσεις

«Δεύτερη ευκαιρία» για να σώσουν τα ακίνητά τους από υπέρογκα πρόστιμα, αποκαλύπτοντας στους δήμους...

Βουλή: Τροπολογία Πέτσα για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Την επαναλειτουργία της πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά έως το τέλος του χρόνου, προανήγγειλε...