Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021
11.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Μαρτίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1966.... Ο Τζον Λένον δηλώνει: «Είμαστε (οι Beatles) πιο δημοφιλείς και από τον Χριστό» και προκαλεί αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Δεν μπορούν να υπολογίσουν τον φόρο για τα αδήλωτα εισοδήματα

Στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας «κόλλησε» η ρύθμιση των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016 για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αδυνατεί να την εφαρμόσει, καθώς οι ΔΟΥ και οι λοιπές υπηρεσίες της δεν μπορούν να προχωρήσουν στην εκκαθάριση των εκπρόθεσμων αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και άλλων φόρων που έχουν ήδη σπεύσει να υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Ο λόγος είναι ότι δεν είναι ακόμα έτοιμο και δεν έχει διατεθεί στις ΔΟΥ το ειδικό λογισμικό για τον υπολογισμό των φόρων και των προσαυξήσεων που πρέπει να πληρώνουν όσοι φορολογούμενοι ζητούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο να προχωρήσουν οι διαδικασίες της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που απαιτούνται να υποβληθούν και της βεβαίωσης των κύριων και πρόσθετων φόρων που προκύπτουν, με αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα υλοποίησης της ρύθμισης να έχει «παγώσει».

Ποιοι ενδιαφέρονται

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί φορολογούμενοι έχουν προσέλθει ήδη στις αρμόδιες ΔΟΥ για να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις παρελθόντων ετών που απαιτούνται βάσει του ν. 4446/2016 για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης των χρήσεων 2000-2016 και να πληρώσουν τα ποσά των κύριων και των πρόσθετων φόρων που προβλέπει η συγκεκριμένη ρύθμιση, είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 12 μηνιαίες δόσεις. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και άλλων κατηγοριών φορολογούμενοι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, εμφανιζόμενοι στις γνωστές λίστες μεγαλοκαταθετών («65 CD», Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.λπ.).

Κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών εξ αυτών είναι ότι έχουν ήδη επιλεγεί για φορολογικό έλεγχο από τις αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες, αλλά τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016 ο έλεγχος δεν είχε ολοκληρωθεί, δηλαδή δεν είχε εκδοθεί πράξη οριστικού προσδιορισμού των οφειλόμενων φόρων.

Οι φορολογούμενοι αυτοί διαπίστωσαν ότι τα κίνητρα υπαγωγής στη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι γι’ αυτούς πολύ ελκυστικά, καθώς οι διατάξεις των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016 προβλέπουν σημαντικό «κούρεμα» στους πρόσθετους φόρους που θα πλήρωναν, αν υπόκειντο κανονικά σε φορολογικό έλεγχο.

Οι πρόσθετοι φόροι που υπό κανονικές συνθήκες (διενέργεια και ολοκλήρωση φορολογικού ελέγχου) θα έφθαναν μέχρι και το 120% της οφειλής του κυρίως φόρου, λόγω καθυστέρησης καταβολής του, περιορίζονται με τη ρύθμιση σε επίπεδα κυμαινόμενα από 8% έως και 38%.

Επιπλέον, οι διατάξεις των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016 προβλέπουν και απαλλαγές από πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, άρση των διασφαλιστικών μέτρων δέσμευσης των καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων και απαλλαγή από την άσκηση ποινικών διώξεων και την επιβολή ποινών φυλάκισης ή κάθειρξης.

Έφαγαν… πόρτα

Όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι που έχουν εκδηλώσει ήδη έντονο ενδιαφέρον για υπαγωγή στη ρύθμιση, όταν προσήλθαν στις αρμόδιες ΔΟΥ έχοντας έτοιμες προς υποβολή τις απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις, έφυγαν άπρακτοι.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι τούς ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να παραλάβουν τις δηλώσεις τους και να τις εκκαθαρίσουν διότι δεν έχουν ακόμα λάβει από τη Διεύθυνση Ελέγχων της ΑΑΔΕ το απαραίτητο λογισμικό, δηλαδή το πρόγραμμα που εκτελεί την εκκαθάριση των δηλώσεων, λαμβάνοντας υπόψη του τις παραμέτρους της ρύθμισης.

Το πρόγραμμα αυτό είναι απαραίτητο καθώς υπολογίζει αυτόματα και με ακρίβεια τα ποσά των κύριων και των πρόσθετων φόρων που πρέπει να καταβληθούν για να «τρέξει» η ρύθμιση.

Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δεν είναι σε θέση να βεβαιώσουν τα ποσά φόρων που πρέπει να πληρώσουν όσοι επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση του ν. 4446/2016.

Δεν μπορούν δηλαδή να εκδώσουν τις προβλεπόμενες από τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας «Ταυτότητες Οφειλής», προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν με βάση τη νέα αυτή ρύθμιση. Έτσι και οι φορολογούμενοι που προσέρχονται στις ΔΟΥ χάνουν άδικα χρόνο τους και το Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει σημαντικού ύψους έσοδα από τους συγκεκριμένους πολίτες.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σκυλακάκης: Το θέμα είναι να μην μας φύγει η ισορροπία

Σκυλακάκης: Το θέμα είναι να μην μας φύγει η ισορροπία

"Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου η ατομική επιχείρηση είναι μια παρεμπίπτουσα δραστηριότητα", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. "Με την ευκαιρία αυτή -όπως...
Κομισιόν: Δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022

Κομισιόν: Δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022

Δημοσιονομική ευελιξία όχι μόνο το 2021, αλλά και το 2022, θα υπάρχει με βάση τις νέες προτάσεις, που συζητούνται σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών της...
ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ το 2020

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Μαρτίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1947.... Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχίζει τις εργασίες του, με πρώτο διευθυντή το Βέλγο, Καμίγ Γκιτ.
Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι πρέπει να υποβάλουν δήλωση έως την Παρασκευή

Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε πληρώνονται

Έως σήμερα Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν οι κληρονόμοι θανόντων συνταξιούχων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ τα απαιτούμενα έγγραφα για την καταβολή...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Παράταση μέχρι την Δευτέρα 1 Μαρτίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.  Πρόστιμα τελών κυκλοφορίας που καταβλήθηκαν θα επιστραφούν ως...
ΥΠ.ΟΙΚ.: Ανησυχία για την υστέρηση εσόδων του Ιανουαρίου

ΥΠ.ΟΙΚ.: Ανησυχία για την υστέρηση εσόδων του Ιανουαρίου

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση των εισπρακτικών στόχων της ΑΑΔΕ για το 2021, έρχονται στην επιφάνεια τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον...
Επίδομα παιδιού: 105.661 αιτήσεις μέσα σε ένα 24ωρο

Επίδομα παιδιού: 105.661 αιτήσεις μέσα σε ένα 24ωρο

Τις 105.661 έφθασαν οι αιτήσεις για το επίδομα παιδιού μέσα σε περίπου ένα 24ωρο. Από αυτές, έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής 80.000 με συνολική δαπάνη της...

Βρείτε μας

7,773ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εφορία: “Κυνηγά” τα αδήλωτα ποσά εισοδημάτων – Στο μικροσκόπιο καταθέσεις, κάρτες και λογαριασμοί

"Σαφάρι" ελέγχων κάνει η εφορία στις κινήσεις καταθετικών λογαριασμών, των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών...

Αυτοί είναι οι δήμοι με τα περισσότερα αδήλωτα τετραγωνικά

Σημαντικά έσοδα που ενδέχεται συνολικά να ξεπεράσουν τα 100 ευρώ θα έχουν οι δήμοι...

Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου, παίρνει η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά, σύμφωνα με...

Ποιοι θα πληρώσουν φέτος περισσότερο φόρο για λιγότερο εισόδημα (παραδείγματα)

Ανισότητες, αδικίες και στρεβλώσεις προκαλεί το ισχύον σύστημα φορολογίαςεισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς δεν προβλέπει...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή