“Δεν έχουμε μπει σε τρίτο κύμα της πανδημίας, είμαστε στη συνέχεια του δεύτερου κύματος. Το μεγαλύτερο όπλο μας είναι ο εμβολιασμός ο οποίος πρέπει να εντατικοποιηθεί παγκοσμίως”, δήλωσε ο κ. Γιώργος Χειλάς, Πνευμονολόγος, Επιμελητής Α’ στην Κλινική Covid του Νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ μιλώντας στον Αθήνα 9.84.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στα εμβόλια, είπε ότι έχουν αποτελεσματικότητα, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα επάρκειας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ”ποντάρει” τα λεφτά της σε εμβόλια που άργησαν. Η Ευρώπη μπορεί να κάνει κι άλλες συμφωνίες με εταιρείες εκτός των έξι εταιρειών, όπως για παράδειγμα να προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο, προκειμένου μέχρι το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού», είπε, προειδοποιώντας παράλληλα, ότι εάν δεν το καταφέρουμε, θα χάσουμε και την επόμενη χρονιά.
Τα περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται για να μειωθεί η διασπορά του ιού
Διευκρίνισε πως τα περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται, όχι μόνο για να μην πιεστεί το ΕΣΥ, αλλά σε συνδυασμό και με το εμβόλιο, να μειωθεί η διασπορά του ιού, ώστε να μην έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα, εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 50.000 – 60.000 ενεργά κρούσματα και πως παρατηρείται αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Υπογράμμισε την ανάγκη να στελεχωθεί το ΕΣΥ με περισσότερους μόνιμους γιατρούς λέγοντας πως η πολιτεία, δημιούργησε μεν αρκετές νέες κλίνες ΜΕΘ και τις επάνδρωσε με γιατρούς, ωστόσο, τα συμβατικά τμήματα των νοσοκομείων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.
Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, έκανε λόγο για συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα που δεν έχουν καμία ουσία και δεν βοηθούν σε τίποτα: «Ευτυχώς, που ο ιός κάνει μεταλλάξεις. Αυτή είναι η δουλειά του κι από μια τέτοια μετάλλαξη, κάποια στιγμή, θα πεθάνει, θα εξαφανιστεί από την κοινότητα. Τα εμβόλια μπορούν να καλύψουν αυτές τις μεταλλάξεις αυτές. Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία ως προς αυτό».
Σε ότι αφορά στην κολχικίνη, την χαρακτήρισε φάρμακο μέτρια αξίας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, τονίζοντας ότι :«κανένα θαυματουργό φάρμακο δεν έχει βγει. Γι αυτό αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε στον συνδυασμό των περιοριστικών μέτρων με την εμπέδωση της νοοτροπίας της αυτοπροστασίας μέχρι να εμβολιάσουμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού».
Και συμπέρανε ότι : «Η διαχείριση στην Ελλάδα έχει γίνει εξαιρετικά. Η πλατφόρμα εμβολιασμού είναι καλή και ο εμβολιασμός προχωρά ικανοποιητικά. Μακάρι να έχουμε επάρκεια εμβολίων και να προμηθευτούμε και το ρωσικό εμβόλιο που είναι ασφαλές».